1. Śniadanie:
Płatki owsiane z jogurtem i suszonymi śliwkami
Składniki:
- Trzy łyżki płatków owsianych,
- Gorąca woda
- Cztery śliwki suszone
- 250 g. jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Trzy łyżki płatków owsianych zalewamy małą ilością gorącej wody tak, by po kilku minutach nią nasiąkły. Do płatków dodajemy cztery suszone śliwki i całość zalewamy kefirem.
2. Drugie śniadanie:
Miseczka owoców
Składniki:
300 g. owoców: pomarańcza, kiwi, czerwone jabłko
Przygotowanie:
300 g. wybranych owoców, (wszystkie oprócz bananów i winogron), kroimy w kostkę i łączymy ze sobą w pucharku bądź miseczce.
3. Obiad:
Sałatka z pieczonym kurczakiem
Składniki:
- 200 g. piersi z kurczaka
- 200 g. warzyw: papryka czerwona, papryka zielona, papryka żółta, pomidor, cebula
- oliwa z oliwek
- świeża bazylia
- suszona bazylia
- czosnek
Przygotowanie:
200 g. piersi z kurczaka zalewamy marynatą z czosnku, oliwy i bazylii. Wkładamy go do lodówki na 20 min, a następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pieczemy go mniej więcej pół godziny w naczyniu żaroodpornym. 200 g. warzyw kroimy w kostkę i zalewamy je łyżką oliwy z oliwek. Następnie dodajemy do nich upieczonego kurczaka, którego także kroimy w kostkę. Przyozdabiamy danie świeżą bazylią.
4. Kolacja:
Twaróg z jogurtem i świeżym ogórkiem
Składniki:
- 150 g. chudego twarogu
- 150 g. jogurtu naturalnego
- 100 g. ogórka świeżego
- łyżeczka posiekanego koperku
Przygotowanie:
Do chudego białego twarogu dodajemy jogurt naturalny i mieszamy. Następnie dodajemy do tego obrany ze skórki i starty na grubej tarce świeży zielony ogórek. Na wierzch, do smaku, dodajemy świeży, posiekany koper.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN