Ciasto kruche ze śliwkami – najlepsze przepisy

Ciasto ze śliwkami na papierze, śliwki leżą obok.
Fot. = blue spoon = / Getty Images
Kruche ze śliwkami to prosty wypiek, który doskonale sprawdzi się jako słodki dodatek do kawy. Jeśli twoje umiejętności kulinarne nie są zbyt wysokie – nie przejmuj się – na pewno sobie poradzisz.

Kruche ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i do tego smaczne. Nie bez powodu jest tak popularne w Polsce. Charakter wypiekom dodają jednak owoce. Kruche ciasto ze śliwkami to połączenie słodyczy i lekkiej cierpkości śliwek, które doskonale ze sobą współgra.

Przepis na kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką to najprostsza opcja, którą macie do wyboru. Poniżej przedstawiamy przepis na ten wypiek.

Składniki na ciasto:

· 2 szklanki mąki krupczatki lub tortowej,

· ½ szklanki cukru,

· ½ kostki margaryny,

· 3 łyżki stołowe śmietany 18%,

· 1 całe jajko i dodatkowo żółtko,

· 1 torebka cukru waniliowego,

· 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

· szczypta soli.

Składniki na kruszonkę:

· 1 szklanka mąki pszennej,

· ½ szklanki cukru,

· ½ kostki margaryny.

Dodatkowo będziesz potrzebować: ½ kilograma śliwek oraz blachy o wymiarach 35 x 25 cm.

Ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką przygotowanie :

Zacznij od wysypania mąki na stolnicy, dodaj cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli i pokrojoną drobno margarynę. Całość dokładnie posiekaj przy pomocy noża. Dodaj jajko, samo żółtko oraz śmietanę. Postaraj się połączyć dokładnie wszystkie składniki, aż powstanie jednolita masa, a następnie rozwałkuj ciasto i wyłóż na natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Ciasto ponakłuwaj delikatnie widelcem.

Śliwki umyj i dokładnie osusz przy pomocy papierowego ręcznika, usuń pestki i porozrywaj owoce na połówki. Teraz możesz poukładać je na kruchym cieście (skórkami do dołu).

Wyjmij miskę średniej wielkości i wsyp do niej mąkę, cukier i margarynę. Wszystkie składniki wymieszaj, aby powstała sypka kruszonka. Teraz możesz posypać nią śliwki. Tak przygotowane ciasto wsadź do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz przez około 45 minut (najlepiej w trybie termoobiegu). Po wypieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostudzenia. Przed podaniem pamiętaj jeszcze, by dodać nieco słodyczy i posypać je cukrem pudrem. Teraz pozostaje Ci już tylko cieszyć się smakiem, smacznego!

Zobacz film: Ciasto kruche. Źródło: Dzień Dobry TVN

Ciasto kruche ze śliwkami i budyniem

Składniki na spód ciasta:

· 150 g mąki pszennej,

· 100 g mąki ziemniaczanej,

· 150 g schłodzonego masła,

· 50 g cukru,

· 1 jajko.

Składniki na krem na bazie budyniu:

· 250 ml mleka,

· 2 łyżki stołowe cukru waniliowego,

· 50 g drobnego cukru lub cukru pudru,

· 3 żółtka,

· 1 łyżka stołowa mąki pszennej,

· 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej.

Składniki na kruszonkę:

· 50 g mąki ziemniaczanej,

· 100 g mąki pszennej,

· 100 g wiórków kokosowych,

· 125 g schłodzonego miasta,

· 50 g cukru.

Dodatkowo będziesz potrzebować: 900 g śliwek, cukru pudru do posypania, blachy na ciasto o wymiarach 20 x 30 centymetrów.

Przygotowanie:

Realizację przepisu na ciasto kruche ze śliwkami budyniem i kruszonką rozpoczynamy od przygotowania jego spodu. Do miski należy przesiać obie mąki, a następnie dodać cukier i pokrojone na drobne kawałki masło. Teraz rozetrzyj palcami ciasto aż powstanie kruszonka, dodaj jajko i jak najszybciej zagnieć ciasto, tak by uformowała się jednolita kula. Tak przygotowane ciasto umieść w lodówce i pozostaw w niej przez około godzinę.

Aby przygotować krem, należy wlać mleko do rondelka, dodać cukier waniliowy, całość wymieszać i zagotować. Do miski należy przelać żółtka z cukrem i ubijać je z pomocą miksera, aż powstanie puszysta masa (około 7 minut). Następnie dodaj do nich przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną i miksuj tak długo, aż składniki się połączą. Wlej połowę gorącego mleka do masy z żółtkami i zmiksuj, a następnie przelej masę do garnka z resztą mleka i energicznie wymieszaj. Całość gotuj przez około jedną minutę cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje (uważaj – krem może mieć tendencję do przywierania do dna). Przelej wszystko do miski i pozostaw do ostudzenia. Krem możesz nawet przygotować sobie znacznie wcześniej, pamiętaj wtedy jednak, by przykryć go folią spożywczą, która zapobiega wytwarzaniu się kożucha.

Ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia (placek powinien być nieco większy niż forma). Teraz przenieś ciasto razem z dolnym papierem i odklej górną część arkusza. Tak przygotowany spód ciasta podziurkuj delikatnie z pomocą widelca i wstaw do lodówki na kolejne pół godziny.

Przygotowanie kruszkonki rozpocznij od przesiania do miski obydwu mąk, wiórków kokosowych, cukru, a także dodania pokrojonego na drobne kawałki zimnego masła. Rozetrzyj ciasto palcami, aż powstanie kruszonka i wstaw do lodówki.

Ustaw temperaturę piekarnika na 160 stopni, wstaw do niego blachę z ciastem i piecz przez około 25 minut, aż uzyska lekko zarumieniony kolor. Następnie wyjmij ciasto i ostudź. Śliwki pokrój na połówki lub ćwiartki i usuń pestki.

Na wypieczony spód wyłóż wystudzony krem, na nim umieść śliwki i posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika i zwiększ jego temperaturę do 180 stopni – piecz przez 35 minut, aż kruszonka uzyska złotawy kolor. Teraz pozostaje już tylko posypać ciasto cukrem pudrem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości