Czarny Piotruś jak się masz!
Składniki:
garść skorzonery – ok. 10 korzonków (może być ew. salsefia)
5 małych marynowanych borowików lub podgrzybków
2 suszone pomidory
1 cebula
płaska łyżka majonezu
ząbek czosnku
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżeczka oleju z migdałów lub oliwy z oliwek
płatki migdałów do posypania
Przygotowanie:
Wyszorowaną skorzonerę ugotuj na pół chrupko (ok. 10 min., najlepiej w wodzie z solą, cukrem, odrobiną mleka i masła), pokrój ją w 3-cm kawałki, skrop cytryną (by nie sczerniała), a cebulę posiekaj w drobną kostkę, tak samo jak pietruszkę. Borowiki podziel na drobne części razem z suszonymi pomidorami. Składniki wymieszaj, dodaj majonez i kilka kropli oliwy oraz pieprz i sól. Do ozdoby tego dania wykorzystaj pyszne chrupki o lekko orzechowym smaku. Jak je przygotować? Obierakiem do warzyw wykrój podłużne płaty skorzonery i usmaż na głębokim oleju, a następnie odsącz. Serwuj sałatkę posypaną chipsami z chrupiącą czosnkową grzanką.
Śliwa w porto z serem blue
Składniki:
mała garść roszponki
2 śliwki
50 ml porto
20 g sera blue
kilka upieczonych orzechów laskowych
łyżeczka masła
łyżeczka cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Tę delikatną przystawkę przyrządza się w prosty i szybki sposób. Połówki wydrylowanych śliwek wrzuć na patelnię z odrobiną masła i cukru trzcinowego – podsmaż i podlej porto (wystarczy 50 ml). Śliwki wyciągnij na talerz, by się nie rozgotowały, a sos zredukuj, czyli pogotuj jeszcze chwilę, by się skoncentrował. Oczyszczone liście roszponki połóż na talerz, dodaj śliwkę, sos, ser blue (może być rokpol lub np. blue stilon) i znowu orzechy, tym razem pieczone włoskie.
Burak w nowym wcieleniu
Składniki:
1 burak ugotowany na parze
1/2 grejpfruta
1/3 op. sera feta
3 łyżki oliwy/oleju
kilka orzechów makadamia – niekoniecznie
Przygotowanie:
Buraka ugotuj na parze i pokrój w kostkę, grejpfruta obierz ze skóry i pokrój tak, aby pozostał sam wyborny, kwaśno-słodki miąższ. Najlepszy będzie ser feta prawdziwy, lekko pokruszony. Delikatnie wymieszaj składniki, a całość skrop oliwą, posyp świeżo mielonym pieprzem i morska solą. Burymi dodatkami będą chrupkie orzechy makadamia i świeżo porwane liście bazylii.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN