Jesienna sałata z wędzoną kaczką, dynią i orzechami

Sałatka z dynią i burakiem, sałatka z kurczakiem i gruszką, marchew z selerem, sałata z koprem włoskim, sercami karczochów, skorzonerą i vinaigrette z sokiem pomarańczowym i jesienna sałata z wędzoną kaczką, dynią i orzechami - te pyszności przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN: Ania Starmach, Michel Moran i szefowa cateringu LOT Anna Czabowska.

Sałatka z dynią i burakiem

Składniki:

400 g dyni

3 buraki

200 g szpinaku baby

garść pestek dyni

100 g sera feta

grzanki czosnkowe

2 ząbki czosnku

Dressing:

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka miodu

1 łyżeczka soku z cytryny

świeża mięta

1 łyżka soku z pomarańczy

Przygotowanie:

Dynię i buraki obieramy, kroimy w grubą kostkę, polewamy oliwą, dodajemy tymianek i ząbki czosnku (w całości), pieczemy ok. 30-40 min. w 170 st. C. Po upieczeniu studzimy. W misce mieszamy upieczone warzywa ze szpinakiem, pokruszoną fetą, granatem, pestkami dyni i grzankami. Podajemy z dresingiem.

Sałatka z kurczakiem i gruszką

Składniki:

4 gruszki

300 g piersi z kurczaka

garść orzechów włoskich

80 g parmezanu

200 g roszponki

1 owoc granatu

Dressing:

2 łyżki miodu

świeży tymianek

1 łyżka octu balsamicznego

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w kostkę, przysmażamy na oliwie, po chwili dodajemy odrobinę miodu, aby mięso się lekko skarmelizowało. Gruszki również kroimy i lekko karmelizujemy. Orzechy podprażamy na patelni. Parmezan kroimy w kostkę, mieszamy z dresingiem. Kurczaka mieszamy z gruszkami, granatem, serem, orzechami i roszponką.

Marchew z selerem

Składniki:

10 małych marchewek

2 średnie selery

200 ml bulionu warzywnego

świeży tymianek

2 łyżki miodu

2 orzechy włoskie

70 g gorgonzoli

2 łyżki oliwy z oliwek

5 plastrów szynki długo dojrzewającej

Przygotowanie:

Obieramy marchewki i selera, kroimy w cieniutkie plasterki, przekładamy do żaroodpornej formy, zalewamy bulionem, dodajemy oliwę z oliwek, tymianek i czosnek. Pieczemy ok. 45 min. Po tym czasie warzywa posypujemy: serem, orzechami i pokrojoną szynką. Zapiekamy przez kolejne 15 min.

Sałata z koprem włoskim, sercami karczochów, skorzonerą i vinaigrette z sokiem pomarańczowym

Składniki:

sałata

koper włoski

2 serca karczochów

1 skorzonera

pomarańcza

cytryna

4 pomidorki cherry

oliwa z oliwek,

sól

biały pieprz

Jesienna sałata z wędzoną kaczką, dynią i orzechami

Składniki:

sałata

1/2 wędzonej piersi kaczki

200 g dyni

50 g orzechów włoskich

50 g orzechów pinii

30 g pestek dyni

10 szt. winogron

olej z pestek winogron

ocet winny czerwony

sól

pieprz

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!