Sałatka z dynią i burakiem
Składniki:
400 g dyni
3 buraki
200 g szpinaku baby
garść pestek dyni
100 g sera feta
grzanki czosnkowe
2 ząbki czosnku
Dressing:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
świeża mięta
1 łyżka soku z pomarańczy
Przygotowanie:
Dynię i buraki obieramy, kroimy w grubą kostkę, polewamy oliwą, dodajemy tymianek i ząbki czosnku (w całości), pieczemy ok. 30-40 min. w 170 st. C. Po upieczeniu studzimy. W misce mieszamy upieczone warzywa ze szpinakiem, pokruszoną fetą, granatem, pestkami dyni i grzankami. Podajemy z dresingiem.
Sałatka z kurczakiem i gruszką
Składniki:
4 gruszki
300 g piersi z kurczaka
garść orzechów włoskich
80 g parmezanu
200 g roszponki
1 owoc granatu
Dressing:
2 łyżki miodu
świeży tymianek
1 łyżka octu balsamicznego
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę, przysmażamy na oliwie, po chwili dodajemy odrobinę miodu, aby mięso się lekko skarmelizowało. Gruszki również kroimy i lekko karmelizujemy. Orzechy podprażamy na patelni. Parmezan kroimy w kostkę, mieszamy z dresingiem. Kurczaka mieszamy z gruszkami, granatem, serem, orzechami i roszponką.
Marchew z selerem
Składniki:
10 małych marchewek
2 średnie selery
200 ml bulionu warzywnego
świeży tymianek
2 łyżki miodu
2 orzechy włoskie
70 g gorgonzoli
2 łyżki oliwy z oliwek
5 plastrów szynki długo dojrzewającej
Przygotowanie:
Obieramy marchewki i selera, kroimy w cieniutkie plasterki, przekładamy do żaroodpornej formy, zalewamy bulionem, dodajemy oliwę z oliwek, tymianek i czosnek. Pieczemy ok. 45 min. Po tym czasie warzywa posypujemy: serem, orzechami i pokrojoną szynką. Zapiekamy przez kolejne 15 min.
Sałata z koprem włoskim, sercami karczochów, skorzonerą i vinaigrette z sokiem pomarańczowym
Składniki:
sałata
koper włoski
2 serca karczochów
1 skorzonera
pomarańcza
cytryna
4 pomidorki cherry
oliwa z oliwek,
sól
biały pieprz
Jesienna sałata z wędzoną kaczką, dynią i orzechami
Składniki:
sałata
1/2 wędzonej piersi kaczki
200 g dyni
50 g orzechów włoskich
50 g orzechów pinii
30 g pestek dyni
10 szt. winogron
olej z pestek winogron
ocet winny czerwony
sól
pieprz
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN