Przepisy kulinarne

Jakie są rodzaje wina? Białe, różowe, czerwone – czym się różnią?

Przepisy kulinarne

Autor:
Adrian
Adamczyk
Digital VisionKlaus Vedfelt/Getty Images

Wino to jeden z najpopularniejszych trunków na całym świecie. Co ciekawe, jego historia rozpoczęła się już w trzecim tysiącleciu przed naszą erą. Sięgając po ten napój, warto wiedzieć, jakie są rodzaje win, by wybrać ten, który najbardziej nam odpowiada, a zarazem pasuje do konkretnej sytuacji.

Rodzaje wina – czym różnią się między sobą? Jak je rozpoznać?

Podstawowa klasyfikacja, która pozwala na wyróżnienie trzech rodzajów wina, to podział ze względu na kolor trunku. Wyodrębnia się odmiany czerwoną, różową oraz białą. Pierwszą z nich przygotowuje się zazwyczaj, wybierając czarne szczepy winogron. Czerwone wino może mieć kolor od ciepłej, dosyć jasnej czerwieni aż do burgunda. Zawdzięcza to barwnikowi, który znajduje się w skórkach winogron. Uwalnia się go za sprawą procesu maceracji. Uważa się je za trunek cięższy niż wino białe, posiadający w sobie więcej cierpkich nut. Przyjmuje się, że należy je spożywać w temperaturze pokojowej, w kieliszkach o pękatej czaszy.

Różowe wino, które zwykle jest nalewane do takich samych kieliszków jak czerwone, pije się raczej lekko schłodzone. Może przyjmować barwę od jasnoróżowej do bladoczerwonej. Tajemnicą jego jasnego koloru okazuje się krótszy proces maceracji.

W przypadku białego wina maceracja jest pomijana. Rodzaje wina białego powstają za sprawą fermentacji soku albo moszczu owoców (wykorzystuje się głównie białe winogrona). Jeśli chodzi o kolor, ten trunek może być zarówno prawie przezroczysty, słomkowy, intensywnie żółty, jak i zielonkawy czy lekko brązowy. Białe wino określa się jako bardziej kwaśne, a zarazem orzeźwiające. Podaje się je lekko schłodzone, w kieliszkach nieco wyższych i smuklejszych od kieliszków do wina czerwonego.

Rodzaje wina mogą też zostać wyróżnione na podstawie zawartości cukru na litr trunku. W ten sposób wina dzieli się na: wytrawne (do 1,5% cukru), półwytrawne (od 2% do 4% cukru), półsłodkie (od 4,5% do 7,5% cukru) i słodkie (powyżej 8% cukru).

Można również określić rodzaje wina na podstawie zawartości alkoholu. Tym razem wskazuje się cztery odmiany: wina słabe (do 10% alkoholu), średnio mocne (od 10% do 14%), mocne (od 14% do 18%) i wzmocnione (powyżej 18%). Inny podział to rozróżnienie na podstawie zawartości dwutlenku węgla. Wówczas można mówić o winach spokojnych, półmusujących, półmusujących gazowanych oraz musujących gazowanych.

Rodzaje wina czerwonego – główne odmiany

Wyróżnia się sześć podstawowych rodzajów wina czerwonego. Wino shiraz, uprawiane w Australii, Kalifornii i we Francji. Smakuje czarną porzeczką, czarnym pieprzem oraz posiada silny aromat i soczyście czerwoną barwę. Merlot to niezwykle łagodne czerwone wino, w którym wyróżnia się nutę śliwek i jeżyn. Przygotowuje się je w Rumunii, Włoszech, Kalifornii oraz Chile. Za najznakomitszą odmianę wina czerwonego często uznaje się cabernet sauvignon. Ma bardzo intensywny smak, który wyróżnia ją na tle innych trunków. Doskonałym rodzajem wina o aromacie owocowym jest z kolei malbec wytwarzany w regionie Bordeaux. Dosyć delikatny, choć pełny w smaku, jest natomiast pinot noir. Zwolennikom prostoty poleca się włoskie wino zinfandel.

Rodzaje wina białego – najważniejsze szczepy

Pierwszym szczepem białego wina, uważanym za najdoskonalszy, jest chardonnay. W odmianach przygotowywanych w chłodniejszym klimacie da się w nim wyróżnić nuty jabłek i cytrusów, natomiast w cieplejszym – bananów i ananasa. Drugim z kolei popularnym i docenianym rodzajem wina białego jest niemiecki riesling. Klasyczne wino tego typu będzie nieco mineralne, cytrusowe, z delikatną nutą nafty. Popularnym na całym świecie szczepem jest także sauvignon blanc. W bukiecie powstających z niego win znajdą się nuty agrestu, cytrusów, szparagów oraz liści porzeczki. Ostatnim szczepem, na który warto zwracać uwagę, jest niezwykle ciemna odmiana pinot grigio. Daje ona wino pikantne, o ciemnej, złocistej barwie, które ma aromat brzoskwini i moreli.

Rodzaje wina porto – co warto o nich wiedzieć?

Porto to aromatyczne, a zarazem słodkie wzmocnione wino, które jest przygotowywane w północnym regionie Portugalii, w dolinie rzeki Douro. Aby wiedzieć, że na pewno kupiło się oryginalne porto, warto sprawdzić, czy butelka jest oznaczona specjalną banderolą. Rodzajów wina porto jest bardzo wiele. Odmiana dojrzewająca w beczkach to porto tawny. Zwykłe porto tawny charakteryzuje się najniższą jakością. Istnieją również następujące rodzaje wina porto: tawny reserva, które musi leżeć w beczkach przynajmniej siedem lat, tawny z określeniem wieku oraz tawny colheita z określeniem regionu. Niezwykle rzadką odmianą porto z beczki jest garrafeira. Wino leżakujące w butelkach to z kolei porto ruby. Late bottled vintage to już porto z nieco wyższej półki, natomiast najbardziej prestiżowym gatunkiem jest vintage porto.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Najcenniejsza herbata. Wszystko, co powinieneś wiedzieć o matchy

Najcenniejsza herbata. Wszystko, co powinieneś wiedzieć o matchy
Najcenniejsza herbata. Wszystko, co powinieneś wiedzieć o matchy
x-news

Autor:Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Digital Vision

Pozostałe wiadomości