Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News
Pożywny jogurt
Składniki:
opakowanie jogurtu greckiego
łyżka konfitury malinowej
łyżka płynnego miodu
2 łyżki migdałów
Przygotowanie:
Otworzyć kubek z jogurtem, nałożyć na wierzch konfiturę malinową. Posypać migdałami i polać miodem. Przygotowując całość w kubku oszczędzamy czas. Można użyć ulubionego smaku konfitury i połączyć ją z dowolnymi orzechami np. włoskimi, laskowymi.
Egzotyczne smoothie z zarodkami pszennymi
Składniki:
banan
dojrzałe mango
500 ml soku pomarańczowego
2 łyżki zarodków pszennych
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w robocie kuchennym lub blenderze, miksować aż powstanie gładki, jednolity napój. Napój można przelać do dzbanka, wstawić do lodówki i zużyć w dniu, w którym go przyrządziliśmy. W sezonie letnim można dodać truskawek, malin lub jagód.
Jajka sadzone w pomidorach
Składniki:
2 jajka
sól i pieprz
łyżka oliwy
1 mała cebula
1 łyżka natki pietruszki
1 puszka krojonych pomidorów
Przygotowanie:
Rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej cebulę. Dodać pomidory i poddusić przez kilka minut aż całość zgęstnieje. Zrobić dwa wgłębienia w pomidorach i wbić w nie jajka. Całość posolić i popieprzyć. Przykryć pokrywką, dusić na wolnym ogniu około 5-6 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać ze świeżym pieczywem.
Tosty moczone w jajkach na miękko
Składniki:
2 jajka
pestki dyni
ziarna słonecznika
4 kromki chleba pełnoziarnistego
odrobina masła do posmarowania chleba
Przygotowanie:
W garnku zagotować wodę, włożyć jajka i gotować 2 minuty. Po tym czasie garnek zestawić z palnika, przykryć i zostawić jajka w ciepłej wodzie na kolejne 2 minuty. W tym czasie opiec w tosterze lub piekarniku kromki chleba. Cienko posmarować masłem, następnie pokroić w paski. Jajka wyjąć z wody i odciąć czubek. Paski chleba moczyć w żółtku, następnie w ziarnach słonecznika lub pestkach dyni.
Cytrynowe francuskie tosty
Składniki:
2 jajka
100 ml mleka
2 łyżki miodu
4 kromki chleba
1 łyżeczka cukru
skórka z połówki cytryny
1 opakowanie mrożonych malin
Przygotowanie:
Rozgrzać górną grzałkę piekarnika do 200ºC. Jajka rozbełtać i dokładnie wymieszać z mlekiem, skórką otartą z cytryny i łyżeczką cukru (skórkę z cytryny i cukier można pominąć). W mieszance mleczno-jajecznej namoczyć kromki chleba i ułożyć na kratce z piekarnika. Kratkę wstawić do piekarnika bezpośrednio pod rozgrzaną grzałkę. Opiekać 2-3 minuty, wyjąć kratkę obrócić tosty i opiec kolejne 2-3 minuty z drugiej strony. W tym czasie na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki miodu, dodać opakowanie mrożonych malin. Dusić aż maliny będą miękkie około 7-8minut. Tosty podawać z ciepłymi malinami.
Frittata z rukolą i fetą
Składniki:
4 jajka
pieprz i sól
4 łyżki mleka
oliwa z oliwek
100g sera feta
2 garście rukolii
kilka czarnych oliwek
2 szczypty gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Lekko rozgrzać oliwę z oliwek, dodać rukolę i oliwki. Dusić całość na wolnym ogniu przez 1-2 minuty. Jajka rozbełtać i wymieszać z mlekiem. Otrzymaną mieszaninę przelać na patelnię z rukolą. Na wierzch pokruszyć fetę. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smażyć 3-4 minuty aż spód się zetnie. Następnie włożyć patelnię do piekarnika na około 5-6 minut.
"Nienudna" owsianka
Składniki:
3 łyżki miodu
450g mleka
100 g jogurtu naturalnego
3 banany, pokrojone w plasterki
0, 5 łyżeczki mielonego cynamonu
100g orzechów laskowych, pokrojonych
100g płatków owsianych, błyskawicznych
Przygotowanie:
W garnku wymieszać płatki, cynamon, miód, mleko i połowę bananów. Zagotować często mieszając. Zmniejszyć gaz i gotować kolejne 4-5 minut, mieszając co jakiś czas. Owsiankę przełożyć do 4 misek, polać jogurtem, dodać pozostałe plastry banana, posypać orzechami laskowy i oprószyć cynamonem. W sezonie letnim zamiast orzechów można dodać maliny, truskawki lub jagody.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN