Zupa z zielonego groszku z miętą
Czas przygotowania: 3 minuty
Czas gotowania: 6 minut
Liczba porcji: 2
Składniki:
1 duża cebula, drobno posiekana
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżka wody
1 łyżeczka bulionu warzywnego bez pszenicy w proszku lub jedna kostka bulionowa
200 g mrożonego zielonego groszku
Duża garść świeżych liści mięty
Płatki nori lub kilka dodatkowych groszków do dekoracji
Sposób przygotowania:
Do średniego garnka wlać oliwę i wodę, dodać cebulę i dusić na średnim ogniu przez 4 minuty lub aż cebula stanie się szklista i miękka. Dodać 500 ml wrzącej wody, groszek i bulion w proszku lub kostce i gotować powoli przez 2 minuty. Dodać miętę i zdjąć z ognia, a następnie zmiksować na gładką masę. Wlać do 2 misek i podawać udekorowaną płatkami nori lub groszkiem.
Fasola Adzuki z czerwoną cebulą i salsą z kukurydzy
Czas przygotowania: 2-3 minuty (tyle, ile zajmuje otwarcie 2 puszek i posiekanie cebuli)
Liczba porcji: 2
Składniki:
1 puszka (400 g) fasoli adzuki, osączonej (175 g po osączeniu)
80 g ekologicznej kukurydzy cukrowej
75 g czerwonej cebuli, drobno posiekanej
2 łyżki octu jabłkowego
Garść świeżej natki pietruszki, posiekanej
Sposób przygotowania:
wymieszać wszystkie składniki razem i podawać.
Kremowy koktajl czekoladowy
Czas przygotowania: 5 min
Składniki:
120 ml mleka ryżowego
2 czubate łyżki kakao w proszku
1 banan
1 łyżeczka surowych nasion kakaowca (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Dokładnie zmiksować i wypić. Doskonale smakuje z malinami.
UWAGA:
W celu spowolnienia uwalniania się cukru z koktajli, a tym samym utrzymania stałego poziomu energii, dodaj do każdej z mieszanek awokado lub sproszkowany superpokarm.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN