Grillowane szparagi z wegańską chałką - przepis Jagny Niedzielskiej

Szparagi z pomidorkami
Szparagi z pomidorkami
Źródło: Dzień Dobry TVN
Sezon grillowy rozpoczęty, a więc w kuchni Dzień Dobry TVN pojawia się sporo pysznych, plenerowych inspiracji. Jak zrobić grillowane szparagi z wegańską chałką? Sprawdź przepis Jagny Niedzielskiej.
Grillowane szparagi z wegańską chałką 

Składniki na 4 porcje szparagów:

  • 12 zielonych szparagów
    • Oliwa
      • 3 łyżki octu winnego lub kremu balsamicznego
        • Sól

          Przygotowanie szparagów:

          1. Szparagi wysmaruj oliwą i ugrilluj na patelni.
            1. Podawaj na talerzu z rozlaną oliwą, octem i solą, wraz z pokruszoną chałką.

              Składniki na chałkę:

              • 500g mąki
                • opakowanie suszonych drożdży
                  • ok. 1/3 szklanki oleju rzepakowego
                    • 60g cukru brązowego
                      • 300ml napoju owsianego
                        • 1 płaska łyżeczka soli
                          Grillowane szparagi z wegańską chałką - sposób przygotowania
                          1. Wymieszaj ze sobą dokładnie mąkę, drożdże, cukier, sól.
                            1. W rondelku podgrzej napój owsiany, tak żeby był ciepły, ale nie gorący.
                              1. Napój owsiany z olejem dodaj do suchych składników. Zagnieć całość na elastyczne ciasto, łatwo odchodzące od dłoni. Jeśli jest za rzadkie dodaj więcej mąki, a jeśli za gęste dodaj odrobinę ciepłego napoju roślinnego.
                                1. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1h. Zapleć z ciasta chałkę. Następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 min

                                  Zobacz także:

                                  Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości