Grillowane szparagi z wegańską chałką - przepis Jagny Niedzielskiej

Sezon grillowy rozpoczęty, a więc w kuchni Dzień Dobry TVN pojawia się sporo pysznych, plenerowych inspiracji. Jak zrobić grillowane szparagi z wegańską chałką? Sprawdź przepis Jagny Niedzielskiej.

Grillowane szparagi z wegańską chałką 

Składniki na 4 porcje szparagów:

  • 12 zielonych szparagów
  • Oliwa
  • 3 łyżki octu winnego lub kremu balsamicznego
  • Sól

Przygotowanie szparagów:

  1. 1Szparagi wysmaruj oliwą i ugrilluj na patelni.
  2. 2Podawaj na talerzu z rozlaną oliwą, octem i solą, wraz z pokruszoną chałką.

Składniki na chałkę:

  • 500g mąki
  • opakowanie suszonych drożdży
  • ok. 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 60g cukru brązowego
  • 300ml napoju owsianego
  • 1 płaska łyżeczka soli

Grillowane szparagi z wegańską chałką - sposób przygotowania

  1. 1Wymieszaj ze sobą dokładnie mąkę, drożdże, cukier, sól.
  2. 2W rondelku podgrzej napój owsiany, tak żeby był ciepły, ale nie gorący.
  3. 3Napój owsiany z olejem dodaj do suchych składników. Zagnieć całość na elastyczne ciasto, łatwo odchodzące od dłoni. Jeśli jest za rzadkie dodaj więcej mąki, a jeśli za gęste dodaj odrobinę ciepłego napoju roślinnego.
  4. 4Ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1h. Zapleć z ciasta chałkę. Następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 min

Zobacz także:

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości