Śniadanie
Kasza jaglana z jagodami Goji, sezamem i orzechami na słodko
Składniki:
½ szklanki kaszy jaglanej Sante
1 łyżeczka Ksylitolu Sante
2 łyżki stołowe jagód Goji Sante
2 łyżeczki sezamu Sante
1 łyżka orzechów laskowych Sante
200 ml napoju sojowego Alpro
szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną umieścić na sitku, opłukać zimną wodą, a następnie przelać wrzątkiem. Umieścić w naczyniu i zalać podwójną objętością gorącej wody, dodać napój sojowy, ksylitol i gotować pod przykryciem przez około 20 minut. Jagody Goji oraz orzechy laskowe posiekać. Wymieszać z ciepłą kaszą, dodać cynamon oraz sezam i pozostawić na 2-3 minuty. Podawać ze szklaną zimnego napoju sojowego.
Kaloryczność: 414 kcal
Białko: 12 g
Węglowodany: 60 g
Tłuszcz: 14 g
Lunch/Obiad
Racuchy z masłem orzechowym
Składniki:
60 g płatków owsianych Sante
1 łyżka otrębów pszennych Sante
2 łyżeczki mąki żytniej Sante
3 płaskie łyżeczki masła orzechowego Sante
3 białka jaj
1/2 zielonego jabłka
3 łyżeczki Ksylitolu Sante
2 łyżeczki siemienia lnianego Sante
50 ml gazowanej wody mineralnej
szczypta soli himalajskiej Sante
Przygotowanie:
Połowę płatków owsianych zmielić w blenderze, wymieszać z mąką, otrębami, siemieniem lnianym i pozostałą częścią płatków owsianych. Dodać obrane ze skórki i utarte jabłko. Ksylitol rozpuścić w 50 ml gazowanej wody mineralnej i dodać do pozostałych składników. Białka jaj odrobinę posolić i ubić na pianę. Wszystkie składniki wymieszać wtłaczając możliwie dużo powietrza. Z powstałej masy smażyć niewielkie racuchy. Smażenie powinno odbywać się bez tłuszczu na teflonowej patelni lub na odrobinie oleju kokosowego. Na ciepłe racuchy nakładać niewielkie porcje masła orzechowego.
Kaloryczność: 453 kcal
Białko: 19 g
Węglowodany: 56 g
Tłuszcz: 17 g
Kolacja Krem z czerwonej soczewicy z orzechami i dynią
Składniki:
80 g czerwonej soczewicy Sante
2 łyżki orzechów włoskich Sante
2 łyżki pestek dyni Sante
1 ząbek czosnku
szczypta soli himalajskiej Sante oraz pieprzu
3-4 listki świeżej bazylii
Przygotowanie:
Soczewicę gotować w lekko osolonej wodzie przez około 15 minut. Następnie dodać bazylię, posiekany czosnek oraz szczyptę pieprzu i zmiksować na gładką, gęstą masę przy użyciu blendera. Orzechy oraz pestki dyni drobno posiekać i posypać gotowy, ciepły krem. Udekorować listkiem bazylii.
Kaloryczność: 395 kcal
Białko: 25 g
Węglowodany: 40 g
Tłuszcz: 15 g
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN