Gotujemy się na plażę

Przed nami wakacje, to już ostatni moment by doprowadzić naszą sylwetkę do "plażowego wyglądu". Czy w ciągu kilku tygodni jakie nam zostały jesteśmy jeszcze w stanie coś zmienić? O radę poprosiliśmy dietetyka i trenera gwiazd Jacka Bilczyńskiego.

Śniadanie

Kasza jaglana z jagodami Goji, sezamem i orzechami na słodko

Składniki:

½ szklanki kaszy jaglanej Sante

1 łyżeczka Ksylitolu Sante

2 łyżki stołowe jagód Goji Sante

2 łyżeczki sezamu Sante

1 łyżka orzechów laskowych Sante

200 ml napoju sojowego Alpro

szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną umieścić na sitku, opłukać zimną wodą, a następnie przelać wrzątkiem. Umieścić w naczyniu i zalać podwójną objętością gorącej wody, dodać napój sojowy, ksylitol i gotować pod przykryciem przez około 20 minut. Jagody Goji oraz orzechy laskowe posiekać. Wymieszać z ciepłą kaszą, dodać cynamon oraz sezam i pozostawić na 2-3 minuty. Podawać ze szklaną zimnego napoju sojowego.

Kaloryczność: 414 kcal

Białko: 12 g

Węglowodany: 60 g

Tłuszcz: 14 g

Lunch/Obiad

Racuchy z masłem orzechowym

Składniki:

60 g płatków owsianych Sante

1 łyżka otrębów pszennych Sante

2 łyżeczki mąki żytniej Sante

3 płaskie łyżeczki masła orzechowego Sante

3 białka jaj

1/2 zielonego jabłka

3 łyżeczki Ksylitolu Sante

2 łyżeczki siemienia lnianego Sante

50 ml gazowanej wody mineralnej

szczypta soli himalajskiej Sante

Przygotowanie:

Połowę płatków owsianych zmielić w blenderze, wymieszać z mąką, otrębami, siemieniem lnianym i pozostałą częścią płatków owsianych. Dodać obrane ze skórki i utarte jabłko. Ksylitol rozpuścić w 50 ml gazowanej wody mineralnej i dodać do pozostałych składników. Białka jaj odrobinę posolić i ubić na pianę. Wszystkie składniki wymieszać wtłaczając możliwie dużo powietrza. Z powstałej masy smażyć niewielkie racuchy. Smażenie powinno odbywać się bez tłuszczu na teflonowej patelni lub na odrobinie oleju kokosowego. Na ciepłe racuchy nakładać niewielkie porcje masła orzechowego.

Kaloryczność: 453 kcal

Białko: 19 g

Węglowodany: 56 g

Tłuszcz: 17 g

Kolacja Krem z czerwonej soczewicy z orzechami i dynią

Składniki:

80 g czerwonej soczewicy Sante

2 łyżki orzechów włoskich Sante

2 łyżki pestek dyni Sante

1 ząbek czosnku

szczypta soli himalajskiej Sante oraz pieprzu

3-4 listki świeżej bazylii

Przygotowanie:

Soczewicę gotować w lekko osolonej wodzie przez około 15 minut. Następnie dodać bazylię, posiekany czosnek oraz szczyptę pieprzu i zmiksować na gładką, gęstą masę przy użyciu blendera. Orzechy oraz pestki dyni drobno posiekać i posypać gotowy, ciepły krem. Udekorować listkiem bazylii.

Kaloryczność: 395 kcal

Białko: 25 g

Węglowodany: 40 g

Tłuszcz: 15 g

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości