Warzywa i kurczak na parze
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 ząbek czosnku
- kilka gałązek brokułu gałązkowego
- garść fasolki szparagowej
- mały kalafior
- sól i pieprz
Składniki sosu do warzyw i kurczaka na parze:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- kawałek imbiru
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki sosu sojowego
- pieprz
Jak przygotować warzywa i kurczaka na parze?
- Filety ponacinać u góry w kostkę. Paprykę wymieszać z oliwą, przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Natrzeć tym kurczaka od strony nacięcia. Ułożyć na naczyniu do gotowania na parze.
- Kalafiora podzielić na mniejsze kawałki. Warzywa przyprawić solą i pieprzem. I ułożyć obok kurczaka. Gotować na parze około 25 minut.
- W tym czasie przygotować sos. Na oliwie podsmażyć czosnek i imbir. Dodać miód i sos sojowy. Gotować, aż sos będzie gęsty.
- Po ugotowaniu warzywa wymieszać z sosem. Kurczaka porwać na kawałki i ułożyć na warzywach. Można podawać z ryżem.
Bułeczki na parze z pikantną mieloną wieprzowiną
Składniki na ciasto bułek:
- 250 ml wody
- 10 g drożdży
- 500 g mąki pszennej
- 50 g rozpuszczonego masła
- 0,5 łyżeczki soli
Składniki na farsz do bułek:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- mała papryczka chili
- olej do smażenia
- 700 g mielonej łopatki wieprzowej
- 2 łyżka sosu sojowego
- sól i pieprz do smaku
Jak przygotować bułeczki na parze z wieprzowiną?
- Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę i sól i masło. Wymieszać, a następnie wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia.
- W tym czasie posiekać cebulę, czosnek, imbir i papryczkę. Podsmażyć na oleju. Dodać mielone mięso, smażyć całość aż mięso się zetnie. Dodać sos sojowy, gotować aż sos się zredukuje i całość będzie miało w mirę suchą konsystencję.
- Z ciasta uformować około 12 okrągłych, równych bułek. Odstawiamy na około 10 minut, aby ciasto się rozluźniło. Następnie rozwałkować, na środek nakładać farsz, zawijać ciasto do środka, żeby zamknąć w środku farsz. Ułożyć partię na naczyniu do gotowania na parze, wstawić do piekarnika i gotować około 15-17 minut.
Owoce na parze z sosem angielskim i migdałami
Składniki na owoce na parze z sosem angielskim:
- 2 gruszki
- 3 brzoskwinie
- 4-5 dużych śliwek
- garść migdałów
- owoce: 300 g mieszanych owoców jagodowych: truskawki, maliny, jeżyny, borówki, porzeczki
Składniki na krem angielski:
- 200 ml tłustego mleka 3,2%
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 50 g cukru
- 1 laska wanilii
- 6 żółtek
Jak przygotować owoce na parze z kremem angielskim?
- Gruszki obrać ze skórki, ułożyć w naczyniu do gotowania na parze, brzoskwinie i śliwki wypestkować i ułożyć obok gruszek, wstawić do piekarnika. Gotować około 15-20 minut aż będą miękkie. W tym czasie przygotować krem.
- Mleko i kremówkę wlać do garnka z grubym dnem. Dodać łyżkę cukru i gotować na bardzo małym ogniu. Przekroić laskę wanilii wzdłuż i końcówką noża zeskrobać nasionka i razem z pustymi laskami dodać do mleka ze śmietaną. W tym czasie ubić żółtka razem z pozostałym cukrem, aż będą puszyste.
- Gdy mleko ze śmietaną będą prawie że się gotować, zdjąć z ognia i dolać do jajek jedną trzecią, dokładnie wymieszać i przelać z powrotem do garnka z pozostałym mlekiem ze śmietaną. Gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając rózgą, aż masa zgęstnieje, lecz trzeba uważać, żeby żółtka się nie ścięły, bo zrobi się jajecznica.
- Na osobnej patelni podprażyć migdały, następnie posiekać. Owoce podać polane sosem i posypane prażonymi migdałami
Zobacz także:
- Jesienny deser - jabłka pieczone z cynamonem. Sprawdź przepis
- Co można zrobić z pigwy? Poznaj pomysły na jej wykorzystanie
- Resztki z rosołu - przepisy na placki warzywne, muffiny, pastę do kanapek. Co jeszcze można przygotować?
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Jola Marat
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
podziel się: