Dania na parze. Niezawodne przepisy Piotra Kucharskiego

Piotr Kucharski
Piotr Kucharski
Źródło: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Przygotuj pyszne i zdrowe dania na parze. Skorzystaj z przepisów Piotra Kucharskiego na warzywa z kurczakiem, bułeczki z wieprzowiną i owoce z kremem angielskim.

Warzywa i kurczak na parze

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka gałązek brokułu gałązkowego
  • garść fasolki szparagowej
  • mały kalafior
  • sól i pieprz

Składniki sosu do warzyw i kurczaka na parze:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek imbiru
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • pieprz

Jak przygotować warzywa i kurczaka na parze?

  1. Filety ponacinać u góry w kostkę. Paprykę wymieszać z oliwą, przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Natrzeć tym kurczaka od strony nacięcia. Ułożyć na naczyniu do gotowania na parze.
  2. Kalafiora podzielić na mniejsze kawałki. Warzywa przyprawić solą i pieprzem. I ułożyć obok kurczaka. Gotować na parze około 25 minut.
  3. W tym czasie przygotować sos. Na oliwie podsmażyć czosnek i imbir. Dodać miód i sos sojowy. Gotować, aż sos będzie gęsty.
  4. Po ugotowaniu warzywa wymieszać z sosem. Kurczaka porwać na kawałki i ułożyć na warzywach. Można podawać z ryżem.

Bułeczki na parze z pikantną mieloną wieprzowiną

Składniki na ciasto bułek:

  • 250 ml wody
  • 10 g drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 0,5 łyżeczki soli

Składniki na farsz do bułek:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • mała papryczka chili
  • olej do smażenia
  • 700 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 2 łyżka sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować bułeczki na parze z wieprzowiną?

  1. Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę i sól i masło. Wymieszać, a następnie wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia.
  2. W tym czasie posiekać cebulę, czosnek, imbir i papryczkę. Podsmażyć na oleju. Dodać mielone mięso, smażyć całość aż mięso się zetnie. Dodać sos sojowy, gotować aż sos się zredukuje i całość będzie miało w mirę suchą konsystencję.
  3. Z ciasta uformować około 12 okrągłych, równych bułek. Odstawiamy na około 10 minut, aby ciasto się rozluźniło. Następnie rozwałkować, na środek nakładać farsz, zawijać ciasto do środka, żeby zamknąć w środku farsz. Ułożyć partię na naczyniu do gotowania na parze, wstawić do piekarnika i gotować około 15-17 minut.

Owoce na parze z sosem angielskim i migdałami

Składniki na owoce na parze z sosem angielskim:

  • 2 gruszki
  • 3 brzoskwinie
  • 4-5 dużych śliwek
  • garść migdałów
  • owoce: 300 g mieszanych owoców jagodowych: truskawki, maliny, jeżyny, borówki, porzeczki

Składniki na krem angielski:

  • 200 ml tłustego mleka 3,2%
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 50 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 6 żółtek

Jak przygotować owoce na parze z kremem angielskim?

  • Gruszki obrać ze skórki, ułożyć w naczyniu do gotowania na parze, brzoskwinie i śliwki wypestkować i ułożyć obok gruszek, wstawić do piekarnika. Gotować około 15-20 minut aż będą miękkie. W tym czasie przygotować krem.
  • Mleko i kremówkę wlać do garnka z grubym dnem. Dodać łyżkę cukru i gotować na bardzo małym ogniu. Przekroić laskę wanilii wzdłuż i końcówką noża zeskrobać nasionka i razem z pustymi laskami dodać do mleka ze śmietaną. W tym czasie ubić żółtka razem z pozostałym cukrem, aż będą puszyste.
  • Gdy mleko ze śmietaną będą prawie że się gotować, zdjąć z ognia i dolać do jajek jedną trzecią, dokładnie wymieszać i przelać z powrotem do garnka z pozostałym mlekiem ze śmietaną. Gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając rózgą, aż masa zgęstnieje, lecz trzeba uważać, żeby żółtka się nie ścięły, bo zrobi się jajecznica.
  • Na osobnej patelni podprażyć migdały, następnie posiekać. Owoce podać polane sosem i posypane prażonymi migdałami

Zobacz także:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

podziel się:

Pozostałe wiadomości