Przepisy kulinarne

Dania na parze. Niezawodne przepisy Piotra Kucharskiego

Przepisy kulinarne

Autor:
Jola
Marat
Źródło:
Piotr Kucharski
Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVNPiotr Kucharski

Przygotuj pyszne i zdrowe dania na parze. Skorzystaj z przepisów Piotra Kucharskiego na warzywa z kurczakiem, bułeczki z wieprzowiną i owoce z kremem angielskim.

Warzywa i kurczak na parze

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka gałązek brokułu gałązkowego
  • garść fasolki szparagowej
  • mały kalafior
  • sól i pieprz

Składniki sosu do warzyw i kurczaka na parze:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek imbiru
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • pieprz

Jak przygotować warzywa i kurczaka na parze?

  1. 1Filety ponacinać u góry w kostkę. Paprykę wymieszać z oliwą, przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Natrzeć tym kurczaka od strony nacięcia. Ułożyć na naczyniu do gotowania na parze.
  2. 2Kalafiora podzielić na mniejsze kawałki. Warzywa przyprawić solą i pieprzem. I ułożyć obok kurczaka. Gotować na parze około 25 minut.
  3. 3W tym czasie przygotować sos. Na oliwie podsmażyć czosnek i imbir. Dodać miód i sos sojowy. Gotować, aż sos będzie gęsty.
  4. 4Po ugotowaniu warzywa wymieszać z sosem. Kurczaka porwać na kawałki i ułożyć na warzywach. Można podawać z ryżem.

Bułeczki na parze z pikantną mieloną wieprzowiną

Składniki na ciasto bułek:

  • 250 ml wody
  • 10 g drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 0,5 łyżeczki soli

Składniki na farsz do bułek:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • mała papryczka chili
  • olej do smażenia
  • 700 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 2 łyżka sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować bułeczki na parze z wieprzowiną?

  1. 1Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę i sól i masło. Wymieszać, a następnie wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia.
  2. 2W tym czasie posiekać cebulę, czosnek, imbir i papryczkę. Podsmażyć na oleju. Dodać mielone mięso, smażyć całość aż mięso się zetnie. Dodać sos sojowy, gotować aż sos się zredukuje i całość będzie miało w mirę suchą konsystencję.
  3. 3Z ciasta uformować około 12 okrągłych, równych bułek. Odstawiamy na około 10 minut, aby ciasto się rozluźniło. Następnie rozwałkować, na środek nakładać farsz, zawijać ciasto do środka, żeby zamknąć w środku farsz. Ułożyć partię na naczyniu do gotowania na parze, wstawić do piekarnika i gotować około 15-17 minut.

Owoce na parze z sosem angielskim i migdałami

Składniki na owoce na parze z sosem angielskim:

  • 2 gruszki
  • 3 brzoskwinie
  • 4-5 dużych śliwek
  • garść migdałów
  • owoce: 300 g mieszanych owoców jagodowych: truskawki, maliny, jeżyny, borówki, porzeczki

Składniki na krem angielski:

  • 200 ml tłustego mleka 3,2%
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 50 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 6 żółtek

Jak przygotować owoce na parze z kremem angielskim?

  • Gruszki obrać ze skórki, ułożyć w naczyniu do gotowania na parze, brzoskwinie i śliwki wypestkować i ułożyć obok gruszek, wstawić do piekarnika. Gotować około 15-20 minut aż będą miękkie. W tym czasie przygotować krem.
  • Mleko i kremówkę wlać do garnka z grubym dnem. Dodać łyżkę cukru i gotować na bardzo małym ogniu. Przekroić laskę wanilii wzdłuż i końcówką noża zeskrobać nasionka i razem z pustymi laskami dodać do mleka ze śmietaną. W tym czasie ubić żółtka razem z pozostałym cukrem, aż będą puszyste.
  • Gdy mleko ze śmietaną będą prawie że się gotować, zdjąć z ognia i dolać do jajek jedną trzecią, dokładnie wymieszać i przelać z powrotem do garnka z pozostałym mlekiem ze śmietaną. Gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając rózgą, aż masa zgęstnieje, lecz trzeba uważać, żeby żółtka się nie ścięły, bo zrobi się jajecznica.
  • Na osobnej patelni podprażyć migdały, następnie posiekać. Owoce podać polane sosem i posypane prażonymi migdałami

Zobacz także:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor:Jola Marat

Źródło: Piotr Kucharski

Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości