Czarujący wróż Maciej w naszej kuchni

W kuchni Dzień Dobry TVN wróż Maciej, którego kuchnia jest drugą z największych pasji po ezoteryce, przygotował: placki ziemniaczane ze śmietaną, wędzonym łososiem i czerwonym kawiorem, polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-grzybowym podane na makaronie pappardelle i koktajl truskawkowo-malinowy. Smacznego!

Placki ziemniaczane ze śmietaną, wędzonym łososiem i czerwonym kawiorem.

Składniki na placki ziemniaczane;

600 g ziemniaków (8 dużych ziemniaków)

1 cebula

1 ząbek czosnku

2 jajka

2,5 łyżki stołowej mąki poznańskiej sól, pieprz oraz majeranek

oraz 1 śmietanę 22%, opakowanie łososia wędzonego i 1 słoiczek czerwonego kawioru.

olej rzepakowy

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy pod bieżącą wodą i trzemy na tarce nad miseczką. Następnie trzemy cebulę jak i czosnek. Odstawiamy miskę na 30 minut do lodówki. Po tym czasie dodajemy jajka, mąkę oraz przyprawiamy solą, majerankiem oraz dużą ilością pieprzu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy placki. Jak są już gotowe wyciągamy na serwetki papierowe by odsączyć olej. Nakładamy na placki śmietanę, plasterek łososia wędzonego oraz czerwony kawior.

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-grzybowym podane na makaronie pappardelle

Składniki:

1 opakowanie makaronu pappardelle

1 polędwiczka wieprzowa

1 kg borowików (prawdziwków)

1 duża cebula

świeża pietruszka

świeża bazylia

sól, pieprz, zioła prowansalskie.

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Gotujemy przez 15 minut grzyby. Wodę, w której gotowaliśmy grzyby nie wylewamy. Kroimy cebulę w kostkę. Po ugotowaniu rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i podsmażamy grzyby i dodajemy cebulę. Smażymy aż wszystko się ładnie zarumieni i pilnujemy, by się nie przypaliło. Dolewamy trochę wody z grzybów i musi dusić się na małym ogniu. W międzyczasie smażymy pokrojoną polędwicę przyprawioną solą i pieprzem. Po usmażeniu dajemy polędwicę do grzybów z cebulą. Dolewamy śmietanę i mieszamy. Wkrajamy świeżą pietruszkę oraz posypujemy ziołami prowansalskimi.

Gdy mamy gotowy sos, gotujemy makron w osolonej wodzie przez około 10 minut - al dente.

Wyjmujemy makaron po ugotowaniu, podajemy na talerzu z sosem.

Koktajl truskawkowo-malinowy

Składniki:

0,5 kg malin

0,5 kg truskawek

3 duże jogurty naturalne

cukier

Przygotowanie:

Wrzucamy do blendera umyte owoce, wlewamy jogurt i dodajemy 3 łyżki cukru. Mieszamy. I nalewamy do szklanek.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości