Tosty z tatarem
Składniki:
2 bagietki
oliwa
400 g polędwicy wołowej
2 żółtka
1 cebula
1 mały słoiczek kaparów
1 ogórek kiszony
2 łyżeczki sosu worcestershire
sól i pieprz do smaku
posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
Bagietki pokroić na kromki, opiec w tosterze lub skropić oliwą i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 o C na 10-15 min. Polędwicę bardzo drobno posiekać, przełożyć do miski. Cebulę, ogórka i kapary, bardzo drobno posiekać, wymieszać z sosem worcestershire i żółtkami, dodać do polędwicy, przyprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki bardzo dobrze ze sobą połączyć. Tak otrzymanym tatarem smarować kromki bagietki, wierzch posypać natką pietruszki.
Pizza z tortilli
Składniki:
8 tortilli
100 g miękkiego żółtego sera, tartego
4 mozarelle
sos pomidorowy
50 g salami w plasterkach
papryczka peperoni, pokrojona w krążki
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200oC. Na czterech tortillach rozłożyć żółty ser, pozostałe ułożyć na wierzch. Każdą „kanapkę” posmarować sosem pomidorowym, ułożyć na wierzchu porwaną w rękach mozarelle, plasterki salami i papryczkę peperoni. Każdą pizze piec w piekarniku przez około 10-15 min. Przed podaniem pokroić. Można użyć dowolnych dodatków.
Pudding z bagietki
Składniki:
1 bagietka
50 g masła
1 szklanki rodzynek lub żurawiny
3 jajka
3 żółtka
6 łyżek cukru
300 ml kremówki
300 ml mleka
50 g mocnego alkoholu
Przygotowanie:
Formę do zapiekania wysmarować masłem. Bagietkę pokroić w cienkie plastry, każdy posmarować masłem i ułożyć w formie „na zakładkę”. Wierzch posypać rodzynkami. W dużej misce ubić żółtka z jajkami i 3 łyżkami cukru na gładką kremową masę. Dodać śmietanę, mleko i alkohol, dokładnie ze sobą wymieszać. Otrzymaną mieszanką polać pokrojone bagietki po wierzchu. Palcami docisnąć całość i odstawić na 20 min, aby bagietka wchłonęła płyn. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180oC. Wierzch puddingu posypać pozostałym cukrem wstawić do piekarnika, piec 40-50 min. Przed podaniem odstawić, aby lekko przestygło.
Sakiewki z warzywami
Składniki:
Naleśniki:
125g mąki pszennej
125g mąki kukurydzianej
50g kukurydzy z puszki
500ml mleka 3,2%
3 jaja
Sol, pieprz
Pęczek szczypiorku
Warzywa:
2 żółte papryki
2 czerwone papryki
200g groszku strączkowego
200g kukurydzy z puszki
200g kiełków sojowych
Pęczek cebulki dymki
300g brokułów
3 ząbki czosnku
2 papryczki Chili
1 łyżka cukru
6 łyżek oleju sezamowego
Kawałek świeżego imbiru
100ml sosu sojwego
50g sezamu
Pęczek kolendry
Przygotowanie:
Naleśniki: Wymieszaj obie mąki, dodawaj powoli mleko, mieszaj składniki mikserem, wlej stopione masło, pojedynczo wbijaj jaj, dodaj sól pierz. Gdy ciasto będzie gładkie i będzie posiadało konsystencje gęstej śmietany wyłącz mikser. Wsyp kukurydze i całość wymieszaj łyżką. Naleśniki smaż na teflonowej patelni około 1 minuty z każdej strony, powinny być raczej małej wielkości.
Warzywa:
Papryki pokrój w kostkę, groszek na małe kawałki. Brokuły podziel na małe różyczki i gotuj ok. 1 minuty we wrzątku. W miseczce wymieszaj wcześniej drobno pokrojony imbir, Chili i czosnek. Rozgrzej wok (lub duży rondel) wlej odrobinę oleju, dodaj imbir, czosnek, Chili, po chwili wrzuć paprykę, groszek, brokuły. Wsyp cukier, całość zalej sosem sojowym, po chwili dodaj kiełki i kukurydze, sezam. Kiedy wszystkie warzywa będą już gotowe (chrupkie, ale nie surowe) przełóż je do płaskiego naczynia posyp pokrojona dymka i kolendrą.
Sakiewki:
Na środku każdego naleśnika połóż odrobinę warzyw. Zawiąż sakiewkę używając pojedynczego szczypiorku. Postępuj tak z każdym naleśnikiem. Podawaj sakiewki z dodatkiem warzyw, które na pewno ci zostaną.
Szaszłyki z indyka z sosem orzechowym
Składniki:
600 g piersi z indyka
4 łyżki cukru
150 ml sosu sojowego
10 g przyprawy DAJONG
50 g masła z orzechów ziemnych
200 g orzechów ziemnych
100 ml mleka kokosowego
10 g pasty Chili
Pół łyżeczki mielonej kolendry
Olej z pestek winogron
8-10 patyczków do szaszłyków
Przygotowanie:
Piersi z indyka pokrój na długie paski, nabij je na patyczki do szaszłyków, polej je marynatą: sos sojowy +Datong +kolendra +cukier. Odstaw na 30 min. W garnku podgrzej masło dodaj uprażone orzechy, mleko kokosowe i 100ml wody, zagotuj a następnie zmiksuj. Posyp świeżą kolendrą. Szaszłyki smaż na dużym ogniu około 5 minut, podawaj z sosem orzechowym.
Pieczone jabłka z wiśniami
Składniki:
8 twardych kwaśnych jabłek
20 maślanych herbatników
100 g dżemu wiśniowe
200 g mrożonych wiśni
50 g masła
4 łyżki cukru
100 g płatków migdałowych
200 ml wiśniówki (najlepiej domowej roboty)
Przygotowanie:
Jabłka obierz ze skórki i wytnij gniazda nasienne. Herbatniki pokrusz i wymieszaj z marmoladą. Masą wypełnij otwory w jabłkach. Na wierzch każdego połóż odrobinę masła i posyp migdałami. Owoce przełóż do żaroodpornego naczynia, na dno wlej wiśniówkę wcześniej podgrzaną z wiśniami i cukrem. Jabłka piecz około pół godziny w temperaturze 170 stopni. Podawaj z sosem, który pozostanie na dnie naczynia.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN