Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News
Bruschetta ze świeżymi pomidorami
Czas przygotowania 20 min
2 duże dojrzałe pomidory
4 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
kilka listków świeżej bazylii
kilka listków świeżej mięty
pieprz świeżo mielony
sól
Bagietka korzenna
Pomidory należy sparzyć we wrzątku i oddzielić skórkę. Następnie pokroić je w kostkę 1x1 cm. Rozgnieść czosnek, posiekać miętę oraz bazylię. Pomidory, czosnek, miętę, bazylię i przyprawy dobrze wymieszać i wstawić na 20 min do lodówki. W tym czasie przygotować pieczywo, podgrzewając je na patelni grillowej lub w piekarniku, wcześniej nacierając oliwą. Przygotowaną mieszankę z pomidorów nałożyć na ciepłe pieczywo.
Sałatka z ośmiornicy z ziemniakami
Czas przygotowania 1 godzina
0,5 kg świeżej ośmiornicy
0,25 kg ziemniaków
2 litry wywaru warzywnego (pietruszka, seler, por, cebula, ziele angielskie, liść laurowy)
oliwa z oliwek
1 czerwona cebula
Świeże zioła : bazylia, pietruszka, kolendra
pieprz
sól
sok z dwóch cytryn
Ośmiornicę należy dokładnie oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą i gotować ok. 45 minut na wywarze z warzyw pod przykryciem na wolnym ogniu. W tym czasie ugotować na miękko ziemniaki. Poszatkować zioła, cebulę posiekać na cieniutkie paseczki i delikatnie osolić. Cytrynę, ugotowaną ośmiornicę i ziemniaki pokroić w kostkę, a następnie wymieszać z cebulą, ziołami i przyprawami. Całość skropić obficie cytryną i podlać oliwą. Podawać letnie.
Penne z sosem pomodoro e basilico fresco
Czas przygotowania ok. 30 min
makaron penne 0,5 kg
10 dużych dojrzałych pomidorów
4 ząbki czosnku
Pieprz
Sól
przyprawa chilli
oliwa do smażenia
oliwa z oliwek
wywar z warzyw
Ser Parmigiano Reggiano
Rozpocząć do sparzenia i obrania pomidorów ze skórki, które następnie kroimy w dość dużą kostkę. Na rozgrzanym oleju zeszklić posiekany czosnek. Dołożyć pomidory i dusić z przyprawami ok. 20 minut na delikatnym ogniu, do momentu wyparowania wody z warzyw. Na koniec dodać poszarpaną bazylię i oliwkę z oliwek. Podawać z pastą, całość posypaną serem.
Sos boscaiola
Czas przygotowania ok. 30 minut
20 dkg borowików (suszone lub mrożone)
3 ząbki czosnku
pęczek świeżej pietruszki
bulion grzybowo warzywny
1/2 szklanki brandy lub koniaku
1 gęsta śmietana, do zup i sosów
Grzyby zalać wrzątkiem i zostawić na ok. 10 min. pod przykryciem. Posiekany czosnek zeszklić na rozgrzanym oleju. Odcedzić grzyby, a wodę po nich przelać do rondla, dorzucając czosnek oraz posiekane w paski grzyby. Dodać 1 kostkę rosołową. Dodać brandy i znowu dusić przez ok. 2-3 min. Na koniec dodać śmietanę i posiekaną pietruszkę. Podawać z makaronem spaghetti lub tagliatelle oraz serem parmezan. Smacznego!
Wejdź także na: kulinarni.pl
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN