Do wyboru jest wiele możliwości. Ciasto murzynek z dżemem lub powidłami dla wielbicieli domowych przetworów, ciasto murzynek z kremem dla miłośników delikatniejszych smaków lub ciasto murzynek z kokosem, czyli wypiek z nutą oryginalności. Przygotowanie masy na szybkie ciasto murzynek zajmuje tylko chwilę, a rezultat z pewnością będzie doskonały!
- Ciasto murzynek - przepis. Jak zrobić ciasto murzynek?
- Ciasto murzynek - duża blacha. Ciasto murzynek z dżemem, ciasto murzynek z powidłami
- Ciasto murzynek - z kremem, z kokosem, z orzechami. Proste ciasto murzynek z dodatkami
- Ciasto murzynek - bez jajek. Jak upiec ciasto murzynek dla alergików?
- Ciasto murzynek - jak zrobić polewę. Ciasto murzynek wilgotny z polewą czekoladową
- Ciasto murzynek - kalorie
Ciasto murzynek - przepis. Jak zrobić ciasto murzynek?
Choć przepisy na ciasto murzynek są różne, zawsze bazują na kakao. Do przygotowania łatwego ciasta murzynek na oleju wystarczy miska i mikser. Ze składników potrzebne będą:
· szklanka oleju,
· 2 szklanki mąki pszennej,
· pół szklanki mleka,
· 1,5 szklanki cukru,
· 3 jajka,
· 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
· 3 czubate łyżki kakao,
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
· szczypta soli.
Taka mieszanka będzie dobra dla poszukujących przepisu na ciasto murzynek bez margaryny.
Składniki wrzuć do miski i zmiksuj. Ciasto piecz przez ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 175oC. Takie ciasto murzynek z olejem możesz również wzbogacić o różne dodatki, jak przyprawa do piernika, odrobina cynamonu czy rodzynki.
Zobacz też:
Ciasto murzynek - duża blacha. Ciasto murzynek z dżemem, ciasto murzynek z powidłami
Dla miłośników ciasta murzynek przepis na dużą blachę będzie idealny. Można podwoić składniki z poprzedniej receptury lub przygotować większy wypiek według przepisu na ciasto murzynek z dżemem. Potrzebne będą:
· 2 szklanki cukru,
· 6 łyżek dżemu lub powideł,
· kostka margaryny,
· 4 jajka,
· 4 szklanki mąki pszennej,
· 2 szklanki mleka,
· 2 łyżki proszku do pieczenia,
· 4 łyżki kakao,
· cukier puder do posypania wypieku.
Najpierw należy utrzeć margarynę z cukrem. Potem dodać jajka i dokładnie wymieszać. Następnie dodać kakao, dżem, a na koniec mąkę i wymieszać. Rozpuścić proszek w mleku i wlać do mieszanki. Wyłożyć ciasto murzynek na blachę i piec przez 40 minut w 175oC. Takie ciasto murzyek na dużą blachę wystarczy na rodzinne przyjęcie lub spotkanie ze znajomymi.
Zobacz też: Ciasto czekoladowe
Ciasto murzynek - z kremem, z kokosem, z orzechami. Proste ciasto murzynek z dodatkami
Dla tych, którzy znudzili się zwykłym przepisem, ciasto murzynek z dodatkami będzie strzałem w dziesiątkę. Ciasto murzynek z kokosem można upiec, dodając ten składnik na sam koniec przygotowywania masy. Tak samo robi się ciasto murzynek z orzechami czy ciasto murzynek z bakaliami.
Tym, którzy lubią delikatniejsze smaki, powinien przypaść do gustu przepis na wypiek z kremem. Aby przygotować masę, należy zagotować jeden budyń według przepisu, a następnie ostudzony zmiksować z połową kostki masła i cukrem pudrem do smaku. Następnie pociąć ciasto poziomo na 3 części i przełożyć gotową masą. Ciasto murzynek z kremem budyniowym gotowe.
Inny pomysł to ciasto murzynek serowy . Należy przygotować:
· 200 g margaryny,
· szklankę cukru,
· 2 jajka,
· 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
· ⅓ szklanki mleka,
· 1 kg białego sera.
Zmielony ser trzeba wymieszać z cukrem i jajkami. Rozpuścić margarynę w rondelku i powoli dodawać, cały czas mieszając. Następnie rozpuścić mąkę w mleku i powoli wlewać do pozostałych składników, łącząc wszystko np. za pomocą łyżki. Przełożyć ciasto tak, jak w przypadku masy budyniowej.
Można też połączyć przepis z masą serową i budyniową, przygotowując oba kremy z połowy składników i tworząc pyszne ciasto murzynek przekładany .
Ciasto murzynek - bez jajek. Jak upiec ciasto murzynek dla alergików?
Nie każdy może skorzystać z podanych przepisów na łatwe ciasto murzynek, np. osoby uczulone na jajka. Jak się robi ciasto murzynek bez jajek? Trzeba przygotować:
· 3 szklanki mąki pszennej,
· 2 szklanki cukru,
· 2 szklanki kefiru,
· szklankę oleju,
· pół szklanki kakao,
· pół łyżeczki soli,
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
· łyżeczkę cukru wanilinowego.
Sypkie składniki wsypać do miski. Następnie powoli dodawać pozostałe produkty, dokładnie mieszając. Piec w temperaturze 175oC przez ok. 40-60 minut.
Takie ciasto murzynek, wilgotne i pulchne, można dodatkowo ozdobić polewą albo lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Zobacz też:
Ciasto murzynek - jak zrobić polewę. Ciasto murzynek wilgotny z polewą czekoladową
Ciasto murzynek z polewą czekoladową to klasyczna odsłona tego wypieku. Można przygotować ją ze 100 g gotowej czekolady i 50 g masła, po prostu rozpuszczając je w kąpieli wodnej. Przepis od podstaw wymaga:
· 1600 g masła,
· 4 łyżek kakao,
· 4 łyżek mleka,
· 4 łyżek cukru.
Składniki należy zagotować w rondelku do całkowitego rozpuszczenia.
Dzięki takim prostym recepturom możemy ozdobić ciasto murzynek z dodatkami lub zwykły wypiek.
Ciasto murzynek - kalorie
Gdy skorzysta się z tradycyjnych przepisów, ciasto murzynek powinno zawierać ok. 430 kcal w 100 g. Jednak dotyczy to głównie taniego ciasta murzynek, bez dodatków. Wartość kaloryczna może być nieco większa np. w przypadku przepisów na ciasto murzynek z masą. Nie jest to więc wypiek dietetyczny, ale przecież słodkości je się głównie dla smaku. Czasem można pozwolić sobie na odrobinę przyjemności dla podniebienia.
Zobacz też:
Prosty, szybki i pyszny tort czekoladowy
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN