Materiał promocyjny

Buraki pełne witamin

Buraki w kuchni zajmują wyjątkowe miejsce. Tarte, gotowane, wiórki. Idealnie komponują się z mięsem i ziemniakami. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował pęczotto z burakami i kozim serem, ciasto z burakami i orzechami, sałatkę z pieczonych buraków z dresingiem chrzanowym oraz czerwone filety z kurczaka z chutnej z buraków. Smacznego!

Pęczotto z burakami i kozim serem

Składniki:

2 małe buraki

1 cebula

2 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

200 g kaszy jęczmiennej pęczak

100 ml białego wytrawnego wina

500-700 ml bulionu warzywnego

2 łyżki serka mascarpone

50 g sera koziego (do smarowania kanapek)

2 gałązki rozmarynu

sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Buraki obrać i pokroić na 0,5 cm kostki, przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową, wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200ºC na około 20 minut. W tym posiekać cebulę i czosnek i podsmażyć na oliwie. Dodać pęczak i smażyć całość kilka minut. Dolać wino i poczekać aż odparuje. Podlać chochlą bulionu, zmniejszyć gaz i gotować bez przykrycia aż płyn wyparuje, następnie dolać kolejną chochlę bulionu. Gotować w ten sposób kaszę aż będzie miękka. Pod koniec dodać mascarpone, ser kozi, listki rozmarynu i buraki. Wymieszać i podgrzać jeszcze przez chwilę całość. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać ciepłe.

Ciasto z burakami i orzechami

Składniki:

200 ml oleju roślinnego np. słonecznikowego

250 g cukru trzcinowego

3 jajka

200 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżeczki przyprawy do piernika

3 łyżki mleka

150 g startych na grubej tarce buraków

100 g wyłuskanych orzechów włoskich

100 g orzechów laskowych

Do podania:

400 ml jogurtu greckiego

3 łyżki płynnego miodu

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC.

Olej i cukier bardzo dobrze ze sobą wymieszać aż oba składniki się połączą. Dodać jajka i dalej ubijać żeby składniki się połączyły i napowietrzyły. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do pierników. Wymieszać, następnie dodać mleko, starte buraki i posiekane orzechy (orzechy można wcześniej podprażyć). Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do podłużnej, natłuszczonej formy do pieczenia (około 22 cm). Piec około 30 minut lub do momentu gdy wbity w nie drewniany patyk do szaszłyków jest suchy.

Jogurt wymieszać z miodem. Podawać do ciasta.

Sałatka z pieczonych buraków z dresingiem chrzanowym

Składniki:

4 średniej wielkości buraki

2 łyżki tartego chrzanu

2 łyżki kwaśnej śmietany

sok wyciśnięty z jednej cytryny

2 wędzone makrele

kiełki słonecznika

sól i pieprze

Sposób przygotowania:

Buraki umyć i zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do rozgrzanego do 200ºC piekarnika i piec około 40 minut aż będą miękkie. W tym czasie wymieszać chrzan ze śmietaną i sokiem z cytryny. Buraki po upieczeniu odstawić aby przestygły następnie obrać i pokroić w cienkie plasterki. Plasterki ułożyć na czterech talerzach, wierzch posypać kiełkami słonecznika i dużymi kawałkami makreli, obranej ze skóry i ości. Całość przyprawić solą i pieprzem oraz polać dresingiem.

Czerwone filety z kurczaka z chutnej z buraków

Składniki:

4 filety z piersi kurczaka

olej do smażenia

Marynata:

2 buraki

1 łyżeczka ziaren pieprzu

2 liście laurowe

5 owoców jałowce

4 ziarna ziela angielskiego

1 łyżeczka soli

Chutnej z buraków:

0,5 kg buraków

1 cebula

1 jabłko

skórka i sok z jednej pomarańczy

0,5 łyżeczki gorczycy

1 goździk

2 szczypty cynamonu

250 g octu winnego

250 g cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:

Filety naciąć z wierzchu w drobną kratkę. Wszystkie składniki marynaty zmiksować. Filety z piersi kurczaka zanurzyć w marynacie i odstawić najlepiej na noc. Po tym czasie wyjąć je z marynaty, osuszyć i usmażyć na patelni.

Chutnej z buraków:

Buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć na dużą patelnię, dodać obrane i starte jabłko, drobno posiekaną cebulę, przyprawy, ocet i cukier. Dusić całość aż zacznie się gotować, następnie zmniejszyć temperaturę pod patelnią i dusić około 30 minut aż konsystencja zacznie przypominać marmoladę.Chutnej podać z czerwonymi filetami z kurczaka. Pozostałą cześć można przełożyć do słoiczka i przetrzymywać w lodówce. Podawać do mięs, serów lub wedlin. Doksonałe na ciepło i na zimno.

„Więcej przepisów na Kulinarni.pl”

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości