Tagliatelle szpinakowe z boczkiem
Składniki:
tagliatelle
boczek wędzony
ser z niebieską pleśnią
śmietana do sosów
parmezan
szpinak (mrożony, liście)
pesto bazyliowe
czosnek
pomidorki wiśniowe do ozdoby
Przygotowanie:
Sposób wykonania: Podsmażyć boczek, kiedy się zarumieni wrzucić szpinak. Musi odparować. Kiedy zniknie woda, dodajemy śmietanę, pokrojony w kostkę ser Lazur. Mieszamy, czekamy aż się wszystko połączy. Dodajemy do smaku pesto. Gotujemy makaron. Kiedy wszystko jest gotowe, mieszamy w garnku z sosem lub podajemy na talerzu i sosem polewamy (to drugie ładniej wygląda). Posypujemy parmezanem.
Sałata z truskawkami
Składniki:
truskawki
sałata masłowa
feta
avocado
pestki dyni
suszone pomidory
Przygotowanie:
Sposób wykonania: Sałatę rwiemy, pestki z dyni prażymy na patelni, fetę kroimy w kostkę, pomidory suszone w paski. Mieszamy. Na talerzu ozdabiamy truskawkami i sosem balsamicznym.
Miodowe truskawki z orzechami
Składniki:
truskawki
orzechy laskowe
miód
czerwony pieprz
Przygotowanie:
Sposób wykonania: Orzechy trzeba pociąć na mniejsze kawałki i prażyć na patelni. Potem lejemy na to miód. Duże truskawki kroimy na pół (wzdłuż). Orzechy i miód kładziemy na truskawki i delikatnie posypujemy czerwonym pieprzem.
Chłodnik z avocado
Składniki:
gęsty naturalny jogurt
trzy avocado
czosnek
kostka rosołowa
pestki z dyni
Przygotowanie:
Jogurt mieszamy z avocado (uprzednio zmiksowanym bądź ugniecionym widelcem). Dodajemy świeży czosnek. Kostkę rosołową topimy na patelni i dodajemy do reszty. Posypujemy prażonymi pestkami dyni bądź smażonym boczkiem.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN