Południowy Tyrol ziołami pachnący
Południowy Tyrol to nie tylko piękne widoki i zapierające dech w piersiach góry. To również pyszne jedzenie i zioła. Tych ostatnich jest całe mnóstwo. Piotr Wojtasik udał się więc do pierwszego gospodarstwa zielarskiego w regionie, by dowiedzieć się o nich nieco więcej.
Gospodarstwo należy do związków rolników Południowego Tyrolu. Oficjalna nazwa pojawiła się już w 1715 roku, a dowód na to został znaleziony w drewnianej boazerii. Obecnie w gospodarstwie uprawia się ponad 500 roślin leczniczych, aromatycznych i ozdobnych.
Uzdrawiająca moc ziół
W tym miejscu zioła unoszą się w powietrzu i pięknie pachną. Marta Mulser, założycielka gospodarstwa nie ukrywa jednak, że zbieranie planów jest trudną i żmudną pracą. Wszystkie kwiaty i zioła są bowiem cięte ręcznie.
Na polu uprawiany jest m.in. rumianek. - Wykorzystujemy go do herbaty i naparów. Jest świetny dla żołądka i na skołatane nerwy. Włosi rumianek wypiją wieczorem na wyciszenie i lepszy sen – powiedziała Marta.
Gospodyni pokazała naszemu reporterowi także pole z miętą, a następnie uświadomiła, że występuje ona w wielu odmianach.
- Mam 80 odmian mięty. Mięta czekoladowa pachnie jak czekolada. Jest silna i ma dużo mentolu. Mamy też miętę szwajcarską, miętę bez mięty, miętę ananasową czy truskawkową- zdradziła.
Jednak to, co najbardziej przyciąga wzrok to kolorowe chabry. Można dodać je do sałatki, deserów, lodów, ale pięknie wyglądają również w herbacie.
- Mamy też kozieradkę, używamy ją do chleba i sera – podsumowała Marta.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Perła włoskiej architektury. Za co turyści kochają Wenecję
- Najciekawsze muzea na świecie - które placówki warto odwiedzić?
- Jak smakuje Szwecja? Polka zdradziła sekret swojej szwedzkiej kuchni
Autor: Nastazja Bloch
Reporter: Piotr Wojtasik
Źródło zdjęcia głównego: DDTVN