Ostrzeżenie GIS przed jajkami. Wykryto na nich niebezpieczną bakterię

Źródło: Dzień Dobry TVN
Zatrucie salmonellą
Zatrucie salmonellą
Styczeń - zdrowy i silny brzuch (napisy)
Styczeń - zdrowy i silny brzuch (napisy)
Co wydłuża, a co skraca nam życie?
Co wydłuża, a co skraca nam życie?
Choroby, które dostajemy w spadku
Choroby, które dostajemy w spadku
Wynalazek Polaków ratuje życie i zdrowie dzieci
Wynalazek Polaków ratuje życie i zdrowie dzieci
Całoroczne wyzwanie Raczków: styczeń – zdrowy i silny brzuch
Całoroczne wyzwanie Raczków: styczeń – zdrowy i silny brzuch
Czy Polacy dbają o zdrowie swojej wątroby?
Czy Polacy dbają o zdrowie swojej wątroby?
Jak wiatr wpływa na zdrowie człowieka?
Jak wiatr wpływa na zdrowie człowieka?
Oleje i octy do picia – moda czy przepis na zdrowie?
Oleje i octy do picia – moda czy przepis na zdrowie?
Zdrowie zaczyna się na talerzu
Zdrowie zaczyna się na talerzu
Owoce czarnego bzu na zdrowie
Owoce czarnego bzu na zdrowie
Turbo miody na turbo zdrowie!
Turbo miody na turbo zdrowie!
Zdrowie rodziny na talerzu
Zdrowie rodziny na talerzu
Pozytywny wpływ śmiechu na zdrowie
Pozytywny wpływ śmiechu na zdrowie
Jak wiatr wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie?
Jak wiatr wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie?
Chodzenie na zdrowie
Chodzenie na zdrowie
Naturalne syropy na zdrowie
Naturalne syropy na zdrowie
Zespół Marfana – choroba wysokich ludzi
Zespół Marfana – choroba wysokich ludzi
Protonoterpia w leczeniu dzieci w Polsce
Protonoterpia w leczeniu dzieci w Polsce
Światowy Dzień Zdrowia Psychicznego
Światowy Dzień Zdrowia Psychicznego
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu Salmonelli na powierzchni skorupek jaj pochodzących od jednego z dużych producentów. Potwierdziły to badania przeprowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Co należy z nimi zrobić i o który dokładnie produkt chodzi?

Salmonella wykryta na skorupkach jaj

Państwowa Inspekcja Sanitarna potwierdziła obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek sprawdzanych jaj. Spożycie produktu bez odpowiedniej obróbki termicznej może spowodować zakażenie człowieka i wystąpienia salmonellozy. Również przeniesienie bakterii na inne powierzchnie ze skorupek może doprowadzić do tej choroby. Jak poinformował GIS, właściciel Zakładu Pakowania Jaj w porozumieniu z odbiorcą rozpoczął wycofywanie produktu i przekazanie go do utylizacji.

- Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, (szczegóły poniżej) szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami - poinformowano w komunikacie GIS.

Który produkt został wycofany?

Ostrzeżenie dotyczy produktu "Jaja Królewskie klasa A, klasa wagowa>60 g" różnej wielkości, o dacie przydatności do spożycia przed 18.06.2023. Kod na skorupkach jaj: 3PL14371391. Producentem jest Firma Handlowa "KOKO" Zakład Pakowania Jaj Grzegorz Jabłoński, Straszewy 28, 09-304 Lubowidz, weterynaryjny numer identyfikacyjny 14375909. 

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Więcej przeczytasz na TVN24

Zobacz także:

Autor: Teofila Siewko

Źródło: GIS

Źródło zdjęcia głównego: Plan Shooting 2 / Imazins/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości