Salmonella wykryta na skorupkach jaj
Państwowa Inspekcja Sanitarna potwierdziła obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek sprawdzanych jaj. Spożycie produktu bez odpowiedniej obróbki termicznej może spowodować zakażenie człowieka i wystąpienia salmonellozy. Również przeniesienie bakterii na inne powierzchnie ze skorupek może doprowadzić do tej choroby. Jak poinformował GIS, właściciel Zakładu Pakowania Jaj w porozumieniu z odbiorcą rozpoczął wycofywanie produktu i przekazanie go do utylizacji.
- Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, (szczegóły poniżej) szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami - poinformowano w komunikacie GIS.
Który produkt został wycofany?
Ostrzeżenie dotyczy produktu "Jaja Królewskie klasa A, klasa wagowa>60 g" różnej wielkości, o dacie przydatności do spożycia przed 18.06.2023. Kod na skorupkach jaj: 3PL14371391. Producentem jest Firma Handlowa "KOKO" Zakład Pakowania Jaj Grzegorz Jabłoński, Straszewy 28, 09-304 Lubowidz, weterynaryjny numer identyfikacyjny 14375909.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Więcej przeczytasz na TVN24
Zobacz także:
- GIS wycofuje z obrotu kiełki. "Spożycie może prowadzić do choroby zwanej listeriozą"
- GIS ostrzega przed pyłkiem. "Może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów"
- GIS ostrzega przed zanieczyszczonym jedzeniem. Wykryto groźną dla zdrowia bakterię
Autor: Teofila Siewko
Źródło: GIS
Źródło zdjęcia głównego: Plan Shooting 2 / Imazins/Getty Images