Powoduje martwicę tkanek. Coraz więcej przypadków zakażenia mięsożerną bakterią

Mięsożerna bakteria
Mięsożerna bakteria może powodować martwicę tkanek. Czym jest ten patogen?
Źródło: Love Employee/Getty Images
Może powodować poważne uszkodzenia tkanek, a w skrajnych przypadkach - prowadzić do śmierci. Na Florydzie eksperci zauważyli nagły skok zakażeń mięsożerną bakterią Vibro vulnificus, która rozprzestrzenia się za zawrotnym tempie. Co wiadomo na temat patogenu?

Mięsożerna bakteria - jak można się zarazić?

Vibrio vulnificus to ruchliwy przecinkowiec i oportunistyczny ludzki patogen występujący w środowisku nadmorskim - szczególnie przy ujściach rzek. Występuje w ciepłych i słodkawych wodach, a do zakażenia nim może dojść w wyniku kontaktu otwartej rany ze skażoną wodą lub poprzez spożycie niewłaściwie przyrządzonych owoców morza. Patogen może powodować martwice zapalenie powięzi - chorobę prowadzącą do martwicy tkanek. Średnio jeden przypadek na pięć kończy się śmiercią, co sprawia, że zakażenie patogenem stanowi jedną z głównych przyczyn zgonów spowodowanych przez owoce morza w USA.

Mięsożerna bakteria - środki ostrożności

Departament Zdrowia stanu Floryda wydał oświadczenie, w którym apeluje do mieszkańców o zachowanie ostrożności oraz unikanie kontaktu z wodami powodziowymi, w których może namnażać się bakteria.

Szczególnie narażone na działanie mięsożernej bakterii są osoby z obniżoną odpornością. Aby ograniczyć kontakt ze skażoną wodą, mieszkańcy powinni pozostać w domu, a jeśli muszą mieć kontakt z żywiołem - proszeni są o zasłonienie wszelkich ran wodoodpornymi plastrami, a później - przemycie ich czystą wodą. 

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości