Mięsożerna bakteria - jak można się zarazić?
Vibrio vulnificus to ruchliwy przecinkowiec i oportunistyczny ludzki patogen występujący w środowisku nadmorskim - szczególnie przy ujściach rzek. Występuje w ciepłych i słodkawych wodach, a do zakażenia nim może dojść w wyniku kontaktu otwartej rany ze skażoną wodą lub poprzez spożycie niewłaściwie przyrządzonych owoców morza. Patogen może powodować martwice zapalenie powięzi - chorobę prowadzącą do martwicy tkanek. Średnio jeden przypadek na pięć kończy się śmiercią, co sprawia, że zakażenie patogenem stanowi jedną z głównych przyczyn zgonów spowodowanych przez owoce morza w USA.
Mięsożerna bakteria - środki ostrożności
Departament Zdrowia stanu Floryda wydał oświadczenie, w którym apeluje do mieszkańców o zachowanie ostrożności oraz unikanie kontaktu z wodami powodziowymi, w których może namnażać się bakteria.
Szczególnie narażone na działanie mięsożernej bakterii są osoby z obniżoną odpornością. Aby ograniczyć kontakt ze skażoną wodą, mieszkańcy powinni pozostać w domu, a jeśli muszą mieć kontakt z żywiołem - proszeni są o zasłonienie wszelkich ran wodoodpornymi plastrami, a później - przemycie ich czystą wodą.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Groźna bakterie w popularnym warzywie. Sprawdź, czy nie masz go w domu
- Groźna bakteria w szpitalu. Wykryto ją u jedenastu osób
- Trwa epidemia bakterii E.coli. Źródłem jest łatwo dostępny produkt
Autor: Zofia Wierzcholska
Źródło: tvn24.pl
Źródło zdjęcia głównego: Love Employee/Getty Images