Taki oryginalny ogródek na parapecie własnego okna to coś, co nie tylko stanowi ozdobę pokoju, ale przede wszystkim dostarcza radości dla ducha i mocy witamin dla ciała. Jak powinna wyglądać uprawa warzyw w domu?
Kuchenne eko gadżety
Wśród gadżetów do mycia naczyń wymienić można antybakteryjną szmatkę konopną , która posłużyć nam może nawet przez 3 lata. Wystarczy raz w tygodniu wyparzyć ją w gorącej wodzie. Płyn do naczyń również wykonać możemy sami, dodając do zimnej wody sodę kalcynowaną w proporcji 1:1. Następnie całe naczynie wypełniamy wodą i dodajemy kropelkę olejku eterycznego.
Uprawa warzyw w Polsce - rodzaje
Uprawa warzyw i owoców w Polsce przybiera coraz nowocześniejsze formy. Dynamiczny rozwój powoduje, że chętnie sięgamy po coraz bardziej innowacyjne rozwiązania, by móc zbierać urodzajne plony. Na działkach uprawa warzyw pod folią sprawia, że są one chronione przed chłodem i czynnikami atmosferycznymi takimi jak kwaśne deszcze, grad czy gwałtowne burze. Dzięki jej zastosowaniu wydłuża się także sezon wegetacyjny, a plony są bardziej obfite. Uprawa warzyw pod osłonami jest więc chętnie wybieraną przez farmerów opcją. Co ciekawe, pod foliami powietrze nagrzewa się zdecydowanie szybciej, dzięki czemu zyskujemy także możliwość wyhodowania warzyw ciepłolubnych, jak np. dynia, papryka, bakłażan czy pomidor. Polowa uprawa natomiast często wykorzystuje agrowłókninę. To rozwiązanie sprawdza się w walce z chwastami i zabezpiecza ziemię przed przymrozkami. Można pod nią uprawiać np. rzodkiewkę, sałatę, cebulę czy buraki.
Uprawa warzyw w ogrodzie
Uprawa warzyw w ogródku to wbrew pozorom niełatwe zadanie, więc warto wiedzieć, jak się do tego odpowiednio zabrać. Gwarancją sukcesu jest na pewno dobra gleba, ale równie ważne jest zmianowanie, czyli płodozmian. Polega ono na takim zaplanowaniu uprawy, aby konkretne warzywa nie rosły zawsze w tym samym miejscu. Pomoże to w zapobieganiu ich chorobom czy inwazji szkodników. Podobnie działa współrzędna uprawa warzyw , która polega na „miksowaniu” warzyw na grządce, aby zdezorientować intruzów. Trzeba jednak wiedzieć, jak to robić umiejętnie. I tak: koper posadzimy obok ogórków, dynię koło fasoli, groch koło brokułów, pomidory warto łączyć z cebulą, rzodkiewkę z sałatą, seler można umiejscowić obok buraka, a tymianek nieopodal kapusty. Ponadto nie można zapomnieć o nawożeniu co jakiś czas naszego „warzywniaka” obornikiem. Warzyw nie można także sadzić zbyt blisko siebie, bo mogą mieć ograniczone światło potrzebne im do prawidłowego wzrostu. Uprawa warzyw w ogródku nie może obyć się także bez ziół. Ich zapach odstrasza wielu „niechcianych gości”, a tym samym pozwala uniknąć stosowania chemii w walce ze szkodnikami.
Uprawa warzyw na balkonie – jak się do niej zabrać?
Na początek warto przyszykować odpowiednie pojemniki, które w zależności od warzywa pomieszczą ich system korzeniowy. Mogą to być zarówno pojemne donice, beczki, jak i skrzynie. Drugim ważnym elementem jest odpowiednia gleba. Aby warzywa dobrze się „przyjęły”, musi być ona żyzna i dobrze przepuszczalna, a przede wszystkim bogata w substancje odżywcze, co zapewni stosowanie kompostu. Na dno zbiornika dobrze jest włożyć drenaż, np. w postaci kamieni, potłuczonych kawałków doniczek czy keramzytu. W ten sposób unikniemy gnicia korzeni w razie zbyt obfitego nawodnienia. Do środka ziemi warto dać też hydrożel. Do hodowli balkonowej świetnie nadają się pomidory, szczypiorek, fasola pnąca, papryka, rzodkiewka, rukola, pietruszka i sałata . Tutaj także, tak jak w przypadku uprawy ogrodowej, warto wpleść w nasz warzywniak zioła, które odstraszą szkodniki. Jeśli chodzi o sianie warzywa, dobrym rozwiązaniem jest wybranie opcji uprawy warzyw z rozsady, czyli wykorzystanie młodych roślin wyhodowanych w szklarniach i przeznaczonych do wysadzenia na stałe. Zaletą takiego rozwiązania są wcześniejsze plony. Rozsady można kupić u zaufanego ogrodnika lub wyhodować samodzielnie, wysiewając siewki, a po wykiełkowaniu, przesadzając je do pojemników, w których mają dalej rosnąć. Wcześniej warto zapoznać się z kalendarzem wysiewania warzyw.
Jeśli decydujemy się na uprawę warzyw na parapecie okna , musimy zadbać o to, aby miejsce to było dobrze oświetlone. Bez słońca nasz domowy warzywniak niestety nie da nam plonów. Jeśli chodzi o stosowanie nawozów, najlepiej sprawdzą się te w formie płynnej, np. biohumus. Nie można też oczywiście zapomnieć o systematycznym podlewaniu (najlepiej rankiem), zwłaszcza w lecie i sezonie grzewczym.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN