Jak przedłużyć życie chryzantem? Oto prosty trik, który pozwoli cieszyć się nimi mimo przymrozków

Chryzantemy - królowe jesieni
Źródło: Dzień Dobry TVN
Chryzantemy to ostatnie kwiaty, którymi możemy cieszyć się, gdy przyroda szykuje się do zimowego snu. Te efektowne rośliny nie są zbyt wymagające, jednak warto zadbać, by miały wszystko, czego potrzebują. Łukasz Skop zdradził, co trzeba wiedzieć o królowych jesieni.

Chryzantemy w doniczce

Chryzantemy, czyli ostatnia dawka kolorów, której wszyscy tak bardzo potrzebujemy, nie mają wielkich wymagań. Lubią ziemię obojętną lub lekko zasadową o pH ok. 7. Aby odkwasić ziemię na działce, możemy wykorzystać popiół z kominka, ważne jednak, aby pochodził on z drzew liściastych. Przesadzając kwitnące rośliny, należy uważać, by nie uszkodzić korzeni. Największym zagrożeniem jest mróz, jednak i na to jest sposób.

- Jeśli chryzantemy chwyci mróz i następnego dnia wstanie słońce, które roztopi lód na kwiatach, to prawdopodobnie zwiędną i nie będą już ładnie wyglądały - wyjaśnił Łukasz Skop. - Jeśli chcemy przedłużyć ich życie, to rankiem przemyjmy kwiaty strumieniem zimnej wody, którym zmyjemy szron z powierzchni płatków - radził.

Kompozycje z chryzantem

Chryzantemy kwitną późno, więc planowanie kompozycji z nimi, może być nie lada wyzwaniem. Barwne kwiaty będą pięknie prezentowały się na tle traw ozdobnych, które powinny stanowić trzon układu. Jesienią rośliny możemy sadzić blisko siebie, ponieważ już nie będą miały czasu na rozrastanie. Kwietniki warto uzupełnić ozdobną kapustą, która będzie się pięknie prezentowała do pierwszych dni zimy. Odpowiednio zabezpieczona, w następnym sezonie zakwitnie.

Oczywiście chryzantemy podlewamy - najlepiej raz w tygodniu. Bo choć jesień w pełni, to rośliny wciąż potrzebują życiodajnej wody.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki zobaczysz na Player.pl.

Zobacz także:

Autor: Adam Barabasz

Reporter: Łukasz Kowalski

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana