Suszone bukiety – jesienny hit na nasze stoły

Kwiaty pięknie dekorują nasze mieszkania. Choć sezon na cięte tulipany, bzy, konwalie minął, to nie oznacza to, że pozbywamy się z naszych domów kwiatów. W kawiarence Dzień Dobry TVN florystka Anna Wojtala podpowiedziała, jak przygotować jesienny bukiet.

Jesienne bukiety na stół

Florystka Anna Wojtala proponuje, by jesienią ozdobić mieszkanie bukietem suszonych kwiatów. Kolorowa dekoracja ozdobi wnętrze na całą zimę. Jak zaznacza florystka, wszystkie kwiaty można ususzyć.

Możemy suszyć praktycznie wszystko, tylko nie wszystko ładnie się suszy. Zachęcam, by zbierać latem wszystko to, co nam się podoba. Pamiętajmy, by zbierać kwiaty tylko wtedy, gdy jest sucho. Nie przynośmy mokrych kwiatów, bo mogą zgnić.

Jakie kwiaty warto suszyć:

  • Krwawnik, który latem miał białe kwiaty, teraz jesienią ma zgaszoną, fioletową barwę.
    • Jeżówki,
      • Chmiel, jego szyszki przepięknie się zasuszają
        • Gipsówka
          • Lunaria, bardzo często spotykana na działkach
            • Hortensje, efektowne kwiaty, łatwe do ususzenia
              • Suchołuski
                • Eukaliptus

                  Jak ususzyć kwiaty?

                  Kwiaty należy suszyć w pomieszczeniach suchych, o małej wilgotności, przewiewne i poza światłem słonecznym, żeby kwiaty się nie wybarwiały. Kwiaty suszymy od 2 do 4 tygodni, wieszając je głową w dół.

                  Po zasuszeniu kwiatów należy usunąć zbędne liście i skomponować bukiet. Na koniec warto spryskać bukiet lakierem do włosów, który ładnie zakonserwuje nam cały bukiet. Uroda suszonych kwiatów utrzyma się przez wiele miesięcy, a nawet przez wiele lat.

                  Zobacz też:

                  Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                  podziel się:

                  Pozostałe wiadomości

                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                  Materiał promocyjny

                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana