Młoda marchew smażona i surowa z jogurtem, syropem z płatków róży i miętą
Składniki:
3 pęczki młodej marchwi
300 ml jogurtu greckiego
1 łyżka miodu
1 łyżka syropu z płatków róży
1 łyżka soku z cytryny
szczypta kozieradka
sól
płatki róży
mięta świeża
100 g pistacji
Przygotowanie:
Połowę marchewki kroimy najlepiej na mandolinie na bardzo cienkie plastry i wstawiamy do zimnej wody, aby stała się chrupiąca. Drugą połowę przesmażamy na maśle z miodem, dodając w trakcie troszkę wody, aby marchewka była miękka. Jogurt łączymy z miodem, syropem z płatków róży, sokiem z cytryny, kozieradką oraz szczyptą soli. Marchew smażoną układamy na talerzu, układamy paski surowej marchewki, skrapiamy sosem jogurtowym i dekorujemy listkami świeżej mięty. Na koniec posypujemy orzechami pistacjowymi.
Sałatka z rukoli, truskawek, kaszy gryczanej z puree z brokułów z ricottą
Składniki:
10 pomarańczy
200 g rukoli
2 brokuły
200 g sera ricotta
2 łyżki kaszy gryczanej
Sól
pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Olej rozgrzewamy i wrzucamy surową kaszę gryczaną, robimy "kaszowy pop corn". Osuszamy na ręczniku , posypujemy solą. Brokuły gotujemy w wodzie z dodatkiem pół łyżeczki sody oczyszczanej, soli. Dzięki sodzie brokuły zachowają kolor zielony. Brokuły miksujemy na puree i łączymy z ricottą. Doprawiamy miodem i czarnym pieprzem. Na talerzu układamy porcję puree z brokułów, posypujemy rukolą, dodajemy truskawki i posypujemy pop cornem z kaszy gryczanej.
Ogórek zielony z pieczonym burakiem, słonecznikiem i karmelizowaną cebulką
Składniki:
3 ogórki zielone
3 buraki
100 g ziarna słonecznika
100 g kiełków słonecznika
2 cebule
1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżka miodu
1 łyżeczka chrzanu
100 ml śmietany gęstej wiejskiej
3 pomarańcze
olej rzepakowy do smażenia
kminek mielony
sól
Przygotowanie:
Ogórki kroimy w cienkie plastry i wstawiamy do zimnej wody. Buraki posypujemy kminkiem, solą, skrapiamy olejem i wstawiamy do pieczenia na 150 st. C. Miękkie obieramy ze skóry, kroimy w grubą kostkę i łączymy z łyżeczką chrzanu i paroma łyżkami gęstej śmietany. Odstawiamy. Cebulę kroimy w plastry grube na 5-6mm, zagotowujemy wodę z miodem i gotujemy w niej kilka minut cebulę. Odsączamy. Odsączoną smażymy na złoty kolor na oleju. Plasterki ogórka układamy na talerzu, na ogórkach kładziemy buraczki chrzanowe, posypujemy chrupiącą cebulką, słonecznikiem i kiełkami, na koniec kilka kropli musztardy z ziarnami gorczycy.
Więcej na: www.5porcjizdrowia.tvn.pl
Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
Organizator: Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN