Materiał promocyjny

Sałatka z truskawek - w sam raz na wiosenne przesilenie

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy ambasadorów akcji 5 porcji zdrowia: Joannę Koroniewską i Andrzeja Polana. Do przygotowanych przez siebie dań wykorzystali owoce i warzywa, które świetnie się sprawdzają w okresie przesilenia wiosennego, kiedy chcemy uzupełnić braki witamin. Na stole pojawiły się: młoda marchew smażona i surowa z jogurtem, syropem z płatków róży i miętą; sałatka z rukoli, truskawek, kaszy gryczanej z puree z brokułów z ricottą oraz górek zielony z pieczonym burakiem, słonecznikiem i karmelizowaną cebulką.

Młoda marchew smażona i surowa z jogurtem, syropem z płatków róży i miętą

Składniki:

3 pęczki młodej marchwi

300 ml jogurtu greckiego

1 łyżka miodu

1 łyżka syropu z płatków róży

1 łyżka soku z cytryny

szczypta kozieradka

sól

płatki róży

mięta świeża

100 g pistacji

Przygotowanie:

Połowę marchewki kroimy najlepiej na mandolinie na bardzo cienkie plastry i wstawiamy do zimnej wody, aby stała się chrupiąca. Drugą połowę przesmażamy na maśle z miodem, dodając w trakcie troszkę wody, aby marchewka była miękka. Jogurt łączymy z miodem, syropem z płatków róży, sokiem z cytryny, kozieradką oraz szczyptą soli. Marchew smażoną układamy na talerzu, układamy paski surowej marchewki, skrapiamy sosem jogurtowym i dekorujemy listkami świeżej mięty. Na koniec posypujemy orzechami pistacjowymi.

Sałatka z rukoli, truskawek, kaszy gryczanej z puree z brokułów z ricottą

Składniki:

10 pomarańczy

200 g rukoli

2 brokuły

200 g sera ricotta

2 łyżki kaszy gryczanej

Sól

pieprz

olej do smażenia

Przygotowanie:

Olej rozgrzewamy i wrzucamy surową kaszę gryczaną, robimy "kaszowy pop corn". Osuszamy na ręczniku , posypujemy solą. Brokuły gotujemy w wodzie z dodatkiem pół łyżeczki sody oczyszczanej, soli. Dzięki sodzie brokuły zachowają kolor zielony. Brokuły miksujemy na puree i łączymy z ricottą. Doprawiamy miodem i czarnym pieprzem. Na talerzu układamy porcję puree z brokułów, posypujemy rukolą, dodajemy truskawki i posypujemy pop cornem z kaszy gryczanej.

Ogórek zielony z pieczonym burakiem, słonecznikiem i karmelizowaną cebulką

Składniki:

3 ogórki zielone

3 buraki

100 g ziarna słonecznika

100 g kiełków słonecznika

2 cebule

1 łyżka musztardy francuskiej

1 łyżka miodu

1 łyżeczka chrzanu

100 ml śmietany gęstej wiejskiej

3 pomarańcze

olej rzepakowy do smażenia

kminek mielony

sól

Przygotowanie:

Ogórki kroimy w cienkie plastry i wstawiamy do zimnej wody. Buraki posypujemy kminkiem, solą, skrapiamy olejem i wstawiamy do pieczenia na 150 st. C. Miękkie obieramy ze skóry, kroimy w grubą kostkę i łączymy z łyżeczką chrzanu i paroma łyżkami gęstej śmietany. Odstawiamy. Cebulę kroimy w plastry grube na 5-6mm, zagotowujemy wodę z miodem i gotujemy w niej kilka minut cebulę. Odsączamy. Odsączoną smażymy na złoty kolor na oleju. Plasterki ogórka układamy na talerzu, na ogórkach kładziemy buraczki chrzanowe, posypujemy chrupiącą cebulką, słonecznikiem i kiełkami, na koniec kilka kropli musztardy z ziarnami gorczycy.

Więcej na: www.5porcjizdrowia.tvn.pl

Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Organizator: Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości