Jak orzechy pekan wpływają na organizm?

Orzechy pekan
Orzechy pekan
Źródło: Michelle Arnold EyeEm/Getty Images
Orzechy pekan, czyli inaczej "orzesznik jadalny", to istna skarbnica cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Co więcej, ich wpływ na ludzki organizm jest tak niezwykły, że często mówi się o nich jako o dodatku kulinarnym, który leczy.

Ich kolebką jest Ameryka Północna, a do Europy przywędrowały dzięki Hiszpanom, którzy sprowadzili je na południe kontynentu. W późniejszym czasie trafiły także do Afryki i Azji.

Orzechy pekan – wygląd i skład

Słowo "pekan" pochodzi z języka Indian i oznacza „orzech zbyt twardy do zgniecenia dłonią”. Rośnie on na liściastych drzewach, zazwyczaj na terenach nizinnych. Warto wiedzieć, że jest to jeden z najważniejszych gatunków uprawnych w Stanach Zjednoczonych, choć producentami są także takie kraje, jak np.: Australia, Chiny czy Republika Południowej Afryki. Orzechy pekan przypominają orzechy włoskie, ale są od nich zdecydowanie smaczniejsze. Mają brązowe zabarwienie, jednak jest ono mniej pofałdowane i odróżnia je także lekko wydłużony kształt.

Orzechy pekan to istna bomba witamin, ale nie tylko. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, których jest w nich ponad 90%. Na uwagę zasługuje lista minerałów, które znajdują się w orzechu pekan. Wartości odżywcze, jakie ma, to także cenne dla zdrowia błonnik i białko, których obecność pomaga w odchudzaniu, zapewniając na długo uczucie sytości. W orzechach tych można znaleźć: potas, fosfor, miedź, cynk, magnez, wapń, selen, mangan czy żelazo. Jeśli chodzi o obecność witamin, to można tu wymienić witaminy z grupy B (B1, B2 i B6), a także A, E, D, K i C. Ilość kalorii w orzechach pekan jest dość wysoka, bo w 1000 g produktów znajduje się ich aż ok. 700. Biorąc jednak pod uwagę ilość korzyści, jakie może przynieść dla organizmu ich spożywanie, zdecydowanie warto pozwolić sobie na taki "dietetyczny grzeszek".

Zobacz wideo: Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy

Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy

Orzechy pekan – właściwości

Jaki wpływ na zdrowie ma podjadanie tych orzechów? Otóż lista profitów jest dość obszerna. Składniki antyoksydacyjne zawarte w orzechach pekan (mają wszak największą ilość polifenoli ze wszystkich orzechów) skutecznie przeciwdziałają nowotworom. Do tego wzmacniają układ krążenia, eliminują szkodliwe produkty przemiany materii i toksyny, łagodzą objawy PMS, usprawniają układ sercowo-naczyniowy, dobroczynnie wpływają na wzrok i pracę mózgu, regulują trawienie, pobudzają przemianę materii, wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a także wpływają na sprawność seksualną i płodność. Dzięki pałaszowaniu orzechów pekan można zauważyć także poprawę ogólnej odporności organizmu i redukcję stresu. Co więcej, orzechy te obniżają również poziom cholesterolu, a także przeciwdziałają ubytkom kostnym, które pojawiają się z wiekiem. Zapobiegają też chorobom cywilizacyjnym, takim jak: prostata, nadciśnienie tętnicze czy otyłość.

Jak orzechy działają na urodę? Przede wszystkim poprawiają wygląd skóry i paznokci. Dzięki nim cera odzyskuje promienność i blask, a pierwsze zmarszczki są wygładzone lub pojawiają się zdecydowanie później. Sprawiają także, że włosy stają się silniejsze i wyglądają zdrowo. Obecność przeciwutleniaczy zaś jest bronią w walce z wolnymi rodnikami odpowiadającymi za procesy starzenia. Co więcej, pomagają także wyleczyć stany zapalne.

Jak wykorzystać orzechy pekan w kuchni?

Orzeszki pekan cechuje charakterystyczny maślany, dość słodki i niezwykle delikatny smak. Z tego powodu są one bardzo chętnie wykorzystywane w kuchni i mają szerokie zastosowanie jako dodatek nie tylko do wielu dań obiadowych, ale także tych na słodko. W przypadku tych drugich mogą być składnikiem głównym (np. ciasteczka pekanowe) lub dodatkiem do deserów, np. wkomponowane w skład ciasta miodowego, czekoladowego czy tarty. Orzechy te doskonale spełniają swoje zadanie również jako składnik dań z mięsem. Można je wykorzystać np. do zrobienia chrupiącego kurczaka lub dodać do pierogów z kapustą i grzybami albo do sałatki z kozim serem. Wyśmienicie podkreślają także smak ryb, np. łososia. Dobrym pomysłem jest też dodanie ich do śniadania, np. w kompozycji z musli, jogurtem i owocami czy z owsianką. Taki posiłek nad ranem zapewni organizmowi niezbędną energię do działania. W Nowym Orleanie na ich bazie przygotowuje się słodkie pralinki, które cieszą się wśród Amerykanów dużą popularnością.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości