Zdrowe odżywianie

Jajka z "wolnego wybiegu" to chwyt marketingowy? Ekspertka obala mity handlowe

Zdrowe odżywianie

Autor:
Justyna
Piąsta
Wszystko, co warto wiedzieć o jajkach
Wszystko, co warto wiedzieć o jajkachDzień Dobry TVN
wideo 2/5
Dzień Dobry TVNWszystko, co warto wiedzieć o jajkach

W czasie świąt wielkanocnych na naszych stołach królują przede wszystkim jajka - z majonezem, faszerowane, w sałatce czy też w żurku. Polacy uwielbiają się nimi zajadać, dlatego dobrze wiedzieć, jakie mają wartości odżywcze. Które jaja najlepiej kupować? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała Kornelia Westergaard, technolog żywienia.

Czy jajka są zdrowe?

Jajka są jednym z symboli Wielkanocy, nic więc dziwnego, że spożywamy je w trakcie świąt w dużej ilości. Jak wskazują statystyki, potrafimy ich zjeść od 12 do 20 sztuk. - Jajka są takim kompletnym pożywieniem. Mają bardzo dużo białka, zdrowe tłuszcze, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, (...) komplet witamin z grupy B, witaminy A, D, E, K, witaminę D3. Jeżeli zjemy jedno jajko, to zaspokajamy 20 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę D3 - powiedziała Kornelia Westergaard, technolog żywienia.

Co ciekawe, na ilość wartości odżywczych w jajku wpływa to, co zjadła kura i w jakich warunkach żyła. - To tak jak u ludzi, od żywienia zależy nasze zdrowie. Tak samo u zwierząt, od tego, jak żywimy kurki, zależy jakość jajek. Kurka często mylnie jest uznawana za wegetariankę. A ona jest wszystkożerna. Uwielbia grzebać w ziemi, lubi zjeść dżdżownicę, pędraczki czy ślimaczki. Dzięki temu może pozyskać kwasy omega-3. Oprócz tego lubi pokrzywę, zboża, ale nie może być karmiona kukurydzą, ponieważ wtedy mamy nadmiar kwasów omega-6, a one są prozapalne - podkreśliła Westergaard.

Jajka ekologiczne i jajka z wolnego wybiegu - różnice

Jakie zatem są najzdrowsze jajka? Te ekologiczne, od kur, które mogły spacerować na świeżym powietrzu i grzebać w ziemi. - Bardzo zachęcam do kupowania jaj "zerówek", bo one są niewiele droższe od pozostałych, a dadzą o wiele więcej zdrowia, niż te z wolnego wybiegu. Ten wolny wybieg wcale niekoniecznie musi oznaczać, że to jest wyjście na świeże powietrze i że kura ma możliwość grzebania w ziemi. Bardzo często są to duże hale, które mają betonowe balkoniki, na które kura może wyjść - wyjaśniła technolog żywienia.

Oto, co symbolizują cyfry na skorupkach jaj:

  • 0 - jaja z produkcji ekologicznej: grzędy i wybiegi, 1/3 czasu na świeżym powietrzu, naturalne pożywienie, grzebalisko,
  • 1 - jaja z chowu na wolnym wybiegu: duża hala ze stłoczonymi kurami, możliwość wyjścia kur na betonowy wybieg i świeże powietrze,
  • 2 - jaja z chowu ściółkowego: duża hala ze stłoczonymi kurami, kury nie są w klatkach, natomiast przebywają całe życie zamknięte,
  • 3 - jaja z chowu klatkowego: życie w karcerze, czyli drucianej klatce, jedna na drugiej, najgorsze warunki chowu i żywienia będą zabronione od 2027 roku.

Okazuje się, że kolor żółtka ma znaczenie. Im bardziej intensywna barwa, tym lepsza. - Kolor zależy od żywienia i pory roku. Latem, kiedy kura wychodzi i zje więcej trawy, ziół, to żółtko będzie bardziej intensywne, a to znaczy, że ma więcej wartości odżywczych. Ale pod warunkiem, że pasza nie jest sztucznie barwiona, co zdarza się w fermach przemysłowych - podkreśliła technolog żywienia. - Jajka są w ogóle bardzo tanie. Na kilogram wchodzi 17 jaj i nawet, jeśli jedno jajo ekologiczne kosztuje teraz złotówkę, to płacimy 17 zł za kg. Mięso jest teraz dużo droższe, nawet 20-30 zł za kg, a ryby to i 50-60 zł za kg. Do tego jajka są niskokaloryczne - podkreśliła Kornelia Westergaard.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor:Justyna Piąsta

Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Jagielski/East News

Tagi:
Prowadzący:
Tagi:
Prowadzący:
Pozostałe wiadomości