Tygodniowo zjadamy go tyle, ile jest w karcie kredytowej. Jak pozbyć się mikroplastiku z naszego życia?

Ile tygodniowo zjadamy plastiku?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Zjadamy kartę kredytową tygodniowo? - napisy
Zjadamy kartę kredytową tygodniowo? - napisy
Zjadamy kartę kredytową tygodniowo?
Zjadamy kartę kredytową tygodniowo?
Według globalnych statystyk człowiek co tydzień zjada taką ilość mikroplastiku, która odpowiada wielkości jednej karty kredytowej. O tym, gdzie w naszej kuchni kryją się drobiny tego tworzywa, opowiedzieli goście Dzień Dobry TVN: pasjonat technologii Konrad Koterba i dietetyczka Małgorzata Pielichowska. Jak unikać mikroplastiku?
Kluczowe fakty:
  • Mikroplastik - malutkie odłamki tworzywa sztucznego, które trudno zauważyć gołym okiem.
  • Gdzie znajduje się mikroplastik? - odłamki trafiają do organizmu na skutek wdychania, picia i jedzenia z naczyń wykonanych z tworzywa sztucznego. Są to m.in. plastikowe butelki lub uszkodzone deski do krojenia.
  • Jak pozbyć się mikroplastiku? - zmieniając codzienne przyzwyczajenia oraz dietę można wykluczyć część drobinek plastiku z naszego organizmu.

Mikroplastik w naszym życiu. Gdzie jest go najwięcej?

Mikroplastik jest zjadany, pity lub wdychany przez nas zwykle nieświadomie. Opakowania, uszkodzone pudełka czy butelkowana woda - to jego źródła. Drobiny tworzywa, które nie są widoczne gołym okiem, trafiają do naszego organizmu mimowolnie. Jak stwierdziła dietetyczka Małgorzata Pielichowska, choć częściowo jest trawiony, to kumuluje się we wszystkich naszych narządach.

- Badania, pokazują, że osoby z chorobami zapalnymi jelit, kiedy bada się ich stolec, to one mają więcej mikroplastiku niż osoby zdrowe. Większości osób on będzie zostawać w organizmie i problemem jest mózg i układ nerwowy, bo mikroplastik przenika przez tę bardzo wrażliwą barierę - tłumaczyła ekspertka.

Gdzie jest najwięcej mikroplastiku? W kuchni. Mikrocząsteczki wytrącają się m.in. z pudełek, butelek, korków, opakowań z gotowym popcornem oraz uszkodzonych naczyń takich jak deski do krojenia czy patelnie teflonowe.

- Najlepszymi materiałami jest szkło, bądź naczynia ceramiczne lub jak w przypadku, chociażby patelni, to mówimy o węglowych, bądź żeliwnych. [...] W kontekście opakowań plastikowych istotne jest, że gdy podgrzewamy w nich żywność, to wtedy ten plastik przenika nam do żywności - dodała dietetyczka.

Jak usunąć mikroplastik z organizmu?

Czego zatem powinniśmy używać, jeśli chcemy przechowywać bezpiecznie żywność? Alternatywą dla plastiku są opakowania silikonowe, szklane i drewniane.

- Kupmy sobie na przykład deskę drewnianą. Tylko, że o nią trzeba dbać - stwierdził Konrad Koterba.

Ponadto musimy pamiętać, że plastik pozostawiony w wysokiej temperaturze, na przykład na słońcu w samochodzie, jest wyjątkowo szkodliwy dla naszego dobrostanu. Istnieją na szczęście metody, które są w stanie usunąć szkodliwe toksyny z naszego organizmu.

- Możemy wprowadzić do diety więcej warzyw krzyżowych, na przykład brokuły, kiełki brokuła, rukolę, kalafior. One wspierają wątrobę i procesy detoksykacji, czyli usuwania toksyn, między innymi właśnie tych szkodliwych związków - podsumowała dietetyczka.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz też na Player.pl.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości