Mikroplastik jest mieszaniną mikroskopijnych cząsteczek tworzyw sztucznych. Ich obecność w życiu człowieka stała się faktem, a naukowcy obecnie stoją przed wyzwaniem, jakim jest przebadanie jego wpływu na zdrowie człowieka.
Wystarczą dwie rzeczy, który każdy ma w kuchni.
Mikroskopijne kawałki plastiku można znaleźć niemal wszędzie, w tym nawet w wodzie pitnej.
Lepiej wybrać wodę z kranu czy z butelki?
Choć jest prawie niewidoczny, mikroplastik występuje niemal wszędzie. Znaleźć go można przede wszystkim w morzach, oceanach oraz na wybrzeżu, a także w ludzkich i zwierzęcych organizmach. Skąd się tam bierze i dlaczego tak jest szkodliwy?
To jednak niejedyny produkt, który decyzją UE został objęty zakazem sprzedaży.
Mikroplastik jest praktycznie wszędzie. Jego drobinki znajdowane są w jedzeniu, wodzie, a nawet ludzkim ciele. Najnowsza analiza pokazała, że może się on gromadzić również w sercu. Jakie mogą być tego konsekwencje?
Mikroplastik znajduje się w wodzie, a nawet w jedzeniu. Najnowsze badania - przeprowadzone m.in. przez naukowców z Polski - pokazują, że najprawdopodobniej tę substancję można już znaleźć w każdym jeziorze na świecie. Jakie mogą być tego konsekwencje?
Wyniki badań są niepokojące.
Mikroplastik to pojęcie, które od dłuższego czasu pojawia się w dyskusjach o potrzebie zwiększenia świadomości ekologicznej. Na początku najczęściej było wymieniane w odniesieniu do produktów kosmetycznych, jednak problem jest zdecydowanie bardziej rozbudowany i skomplikowany. Czym jest mikroplastik i jak zminimalizować jego ilość w naszym życiu?