Na czym polega dieta ketogeniczna? "Wywracamy piramidę żywieniową do góry nogami"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Ważyłam 130 kg, mój organizm nie dawał rady
Ważyłam 130 kg, mój organizm nie dawał rady
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Dieta na wysoki cholesterol
Dieta na wysoki cholesterol
Czas a dieta
Czas a dieta
Solvita Kalugina-Bułka przez wiele lat walczyła z otyłością. Dziś w mediach społecznościowych promuje zdrowy styl życia i odżywiania. O zaletach diety ketogenicznej opowiedziała w Dzień Dobry TVN.

Ketoinfluencerka schudła ponad 30 kilogramów

Solvita Kalugina-Bułka to znana na Instagramie jako "Ketobułka" influencerka i autorka książki "Sztuka keto. Jak schudnąć trwale i zdrowo", która dzieli się własnymi doświadczeniami w walce z otyłością. Urodzona na Łotwie kobieta w wieku 33 lat ważyła 130 kilogramów i miała za sobą wiele nieudanych diet. Od momentu, gdy zaczęła jeść tłuszcz, by spalać tłuszcz, nie tylko schudła, ale też - jak twierdzi - odzyskała jakość życia. Dzisiaj przy 186 cm wzrostu waży około 100 kg.

- Schudnięcie może być proste, ale utrzymanie wagi to największa sztuka, ponieważ 80% wraca do swoich nawyków żywieniowych po osiągnięciu celu, a nie pamięta o tym lub nie wie, że jeżeli się wybiera jakiś styl życia, to musi on rezonować z nami, żebyśmy potrafili utrzymać go przez dłuższy czas, a może nawet całe życie - przekonuje influencerka.

Dieta keto - na czym polega jej stosowanie?

Solvita Kalugina-Bułka uważa, że jest wizytówką diety ketogenicznej i żywym przykładem na jej skuteczne działanie. W studiu Dzień Dobry TVN opowiedziała o niezwykłej reakcji ludzkiego organizmu, który przyzwyczaja się do tego, że w diecie keto tłuszcze mają spalać tłuszcze.

- Dostarczamy odpowiednią ilość tłuszczu i nasz organizm jest szalenie inteligentny, ponieważ on sobie myśli: "Aha, to ja dostałem tłuszcz, więc nie muszę go magazynować". W końcu jest odpowiednie odżywienie mózgu, bo nasz mózg składa się z tłuszczu, więc nasz organizm nie widzi potrzeby go gromadzić. Gdy przejdziemy pierwszy etap zwany adaptacją do ketozy, czyli jest to miesiąc, kiedy spożywamy troszeczkę więcej tłuszczu, po adaptacji obcinamy tłuszcz, dodajemy białka. W momencie, kiedy troszeczkę zmniejszamy ilość tego tłuszczu, nasz organizm sobie myśli: "To teraz co? Tego tłuszczu nie dostaję, ale przecież mam tłuszcz i tu, i tu, to ja sobie go zjem" i zaczyna metabolizować wszystko to, co się nagromadziło - wyjaśnia autorka książki "Sztuka keto. Jak schudnąć trwale i zdrowo".

Ketoinfluencerka je w ciągu dnia dwa, trzy posiłki i nie dzieli ich na śniadanie, obiad oraz kolację. Rano zdarza jej się skonsumować wątróbkę z sałatką. Jej menu składa się głównie z tłuszczu.

- Wszyscy znamy piramidę żywieniową, taką standardową. To teraz wyobrażamy sobie, że ją wywracamy do góry nogami i energię, którą będziemy czerpać, będzie pochodziła głównie z tłuszczy zwierzęcych i roślinnych. (...) Dostarczamy pewien procent energii z białka - w zależności od tego, kto, jaką ma aktywność. Węglowodany również w tej diecie są, ale skupiamy się na tym, żeby te węglowodany były jak najbardziej jakościowe - dodaje Solvita Kalugina-Bułka.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry Extra znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Berenika Olesińska

Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News

podziel się:

Pozostałe wiadomości