Utarło się, że aby mieć mocne stawy należy jeść duże ilości galarety ze względu na dużą zawartość kolagenu. Czy to mit? Co powinien jeść każdy biegacz i siatkarz? Jak stres wpływa na nasze stawy? W Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey opowiedział o tym jak nabiał, pieczywo, ryby i rośliny strączkowe wpływają na nasze kości i stawy.
"Szczotka, pasta, kubek, ciepła woda..." - czy tylko tak możemy dbać o uzębienie? W Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey mówi: pamiętajcie o odpowiedniej diecie! Jakie produkty powinniśmy jeść, by nasze zęby były mocne i zdrowe? Podobno marchew i seler naciowy naturalnie je czyszczą i masują dziąsła, a truskawki mają w sobie dużo kwasu jabłkowego, który możemy znaleźć w pastach do zębów. Co z higieną jamy ustnej ma wspólnego olej kokosowy?
Przed Bożym Narodzeniem zamawiamy mnóstwo rzeczy w sklepach internetowych i wysyłamy prezenty tym, którzy są daleko. Często zdarza nam się narzekać na kuriera, który nie dojechał na czas albo zostawił paczkę u sąsiadów. Mikołaj Rey postanowił sprawdzić jak wygląda praca doręczyciela paczek w najgorętszym dla niego okresie. Spędził dzień z Kamilem Szczepaniakiem, który jest kurierem. Co powinien jeść ktoś, kto jest ciągle w ruchu i nigdy nie ma czasu?
Mikołaj Rey odwiedził nauczyciela tanga argentyńskiego Jakuba Korczewskiego. Co powinien mieć w sobie tancerz, zwłaszcza ten, który tańczy tango? Czy zdarzyło się Kubie, że jakaś kobieta odmówiła mu tańca? Zobaczcie, jaką potrawę przygotował dla tancerza Mikołaj Rey i czym zakończyło się ich wspólne gotowanie!
Najlepsze steki, zdaniem Mikołaja Reya, to steki z argentyńskiej wołowiny. Wołowina z krów Angus i Kobe jest najdroższą wołowiną na świecie. A przeciętny Argentyńczyk zjada aż 100 kg wołowiny rocznie. Kulinarny smakosz Dzień Dobry TVN - Mikołaj Rey - zdradza, jak przygotować idealnego steka. Dlaczego nie powinno się smażyć mięsa na maśle i kroić go zaraz po usmażeniu?
Jak dobrze przygotować fasolę do obróbki termicznej? W Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey i fasolowa ekspertka Pani Janina Molek opowiedzieli nam o niesamowitych właściwościach tej rośliny strączkowej. We wspólnej książce kucharskiej zaprezentowali przepisy na Pięknego Jasia, które zmienią to, jak widzicie te niepozorne strączki.
Raclette i Fondue to atrakcje kulinarne rodem ze Szwajcarii. Często podaje się je podczas spotkań ze znajomymi. Jak je przygotować? O tym w Dzień Dobry TVN poszukiwacz smaków Mikołaj Rey.
Jak zachować się przy stole zgodnie z zasadami savoir-vivre? Spytaliśmy o to, eksperta w tej dziedzinie, Mikołaja Reya. Jak prawidłowo zasiąść do stołu, w jakiej kolejności należy używać sztućców i, który kieliszek jest do wina, a który do wody?
Cały świat ogarnęło fitnessowe szaleństwo, jednak nie wszyscy mają czas aby codziennie spędzać długie godziny na siłowni. Czy można utrzymać szczupłą sylwetkę mało ćwicząc i nie męcząc się głodówkami? "Mniej tłustego mięsa, więcej warzyw" powiedział w studiu Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey i przedstawił między innymi przekąski, które nie tuczą, a dają uczucie sytości na długi czas.
Jesień to czas na długie spacery w lesie. Co możemy znaleźć między drzewami? Mikołaj Rey wybrał się do zaszytej w kniei leśniczówki, aby przygotować pyszną grzybową zapiekankę z serem korycińskim, a w Dzień Dobry TVN powiedział o zaletach dzikiej róży i głogu.
Czekoladowe trufle są łakociami luksusowymi. Skąd wziął się pomysł na te miniaturowe czekoladki? O historii ich powstania opowiedział w Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey, który wcześniej gotował dla Klauna Kluseczki znanego również jako Paweł Suski.
Kiedy widzimy kominiarza, najlepiej złapać się za guzik. Podobno to przynosi szczęście. Tymczasem Mikołaj Rey na widok kominiarza złapał za garnki ;) A o technikach wędzenia nasz ekspert od smaków powiedział w Dzień Dobry TVN. Jak przygotować produkty, które chcemy uwędzić? Ile czasu trwa wędzenie?
W środę w Dzień Dobry TVN: na czym polega test na blacharza, a potem wyjątkowo praktyczny i życiowy sposób na pomoc dla młodzieży po przejściach. Następnie: kiedy go widzimy, łapiemy za guzik - a co zrobił Mikołaj Rey, kiedy spotkał się z pewnym kominiarzem? A potem: Złota Rączka i montaż telewizora, czyli co Wiesiek jest w stanie zrobić dla widzów, aby mogli oglądać nasz program. Startujemy o 8.00!
Mikołaj Rey wybrał się na Mazury, nie tylko po to, by zjeść rybę i spróbować tamtejszych tradycyjnych potraw, ale też po to, by ponurkować. O swoim pierwszym nurkowaniu, pod okiem profesjonalisty, o kuchni Warmii i Mazur opowiedział w Dzień Dobry TVN. Pamiętajcie, by nie najadać się przed nurkowaniem!
Jakub Kaczmarek jest dyrygentem oraz kompozytorem. W rozmowie z Mikołajem Reyem przyznał, że w czasie koncertu potrafi zrzucić aż 5 kg wagi. Dyrygent przez ogrom obowiązków nie ma też czasu na samodzielne przygotowywanie posiłków. Mikołaj Rej zaproponował mu pożywną potrawę, która nie wymaga umiejętności kulinarnych. Co to było? I czy Jakub był z dania zadowolony?
Piotr Wantkiewicz jest fizjoterapeutą, który współpracuje z profesjonalnymi sportowcami. Wykonując zawód fizjoterapeuty Piotr potrzebuje dużo energii. Mikołaj Rey przygotował dla Piotra pożywne potrawy. Czy mu zasmakowały?
W powietrzu człowiek gorzej odczuwa smaki. Zmiana ciśnienia ma wpływ na nasze zmysły. Co powinniśmy jeść w samolocie? Co zrobić, by lepiej nam ono smakowało? Swoimi radami w studiu Dzień Dobry TVN podzielił się z nami Mikołaj Rey.
Już po raz dziewiąty dwunastu szefów kuchni wraz ze swoimi zespołami stanęło w szranki najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego w Polsce. O zasadach i przebiegu tej edycji Wine&Food Noble Night powiedzieli w Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey i tegoroczny zwycięzca konkursu Łukasz Budzik.
Marek Fliśnik jest instruktorem wspinaczki. Pan Marek spędza na wysokościach bardzo dużo czasu. Z tego względu jego dieta musi być przede wszystkim bardzo pożywna. Musi się też regularnie odżywiać. Zobaczcie, co przygotował dla Pana Marka Mikołaj Rey.
Magdalena Pilarz-Bobrowska jest śpiewaczką operową. Czy wykonując taką profesję Pani Magda musi uważać na dietę? Czego nie może jeść, a co powinno znaleźć się w jej codziennym menu? Sprawdził to Mikołaj Rey, który w nowym sezonie Dzień Dobry TVN podróżuje po Polsce i gotuje dla osób wykonujących różne zawody. Co przygotował dla Pani Magdy? :)
Jak ze zbuntowanych i niepokornych dziewczyn zrobić prawdziwe damy? W programie Projekt Lady zostały już tylko cztery uczestniczki, które razem z Małgorzatą Rozenek wybrały się na wycieczkę do Paryża. Odwiedziły rodzinny dom Mikołaja Reya.
Korzeń chrzanu ma nie tylko zastosowanie w kuchni, ale jest również ceniony ze względu na swoje właściwości lecznicze. W Dzień Dobry TVN poszukiwacz smaków Mikołaj Rey opowiedział o zaletach chrzanu.
W środę w Dzień Dobry TVN jedni z najlepszych czołgistów na świecie, czyli Czterej Pancerni i... Marcin Sawicki. Następnie: niech żyje rock&roll, a szczególnie w takim akrobatyczno-tanecznym wykonaniu. Oprócz tego: piękne i duże - wybieramy stroje kąpielowe w rozmiarze XXL, a na koniec chrzanić każdy może - Mikołaj Rey sprawdza różne zastosowania chrzanu. Bądźcie z nami o 8.00!
Mikołaj Rey tym razem udał się do Rozalina. W tamtejszym gospodarstwie ekologicznym zasmakował uprawianego tam tymianku. Zioło jest używane jako przyprawa do bardzo wielu potraw. Jakie jeszcze ma właściwości?
W środę w Dzień Dobry TVN gorąca premiera i jeszcze bardziej gorąca Ewa Farna. W programie także: nie na kajaku, ale na lądzie we własnym domu - Aleksander Doba i emocje z trzeciej skończonej przed czasem wyprawy. Oprócz tego: Forest wchodzi w nowe życie i to dosłownie - bohaterski pies, który nauczył się używać tylko dwóch łap. A na koniec: pachnący tymiankiem Mikołaj Rey. Startujemy o 8.00. Zapraszają: Anna Kalczyńska i Marcin Meller.
Ta ryba żyje przy dnie. jest aktywna w nocy. Najchętniej wybiera miejsca ciepłe i obficie porośnięte. A jej krew zawiera niebezpieczną dla ssaków substancję o działaniu podobnym do jadu węża. Mikołaj Rey wybrał się na Mazury, by zobaczyć połów węgorza. Zobaczcie, jak przygotowuje się węgorza z grilla.
Lody najlepiej smakują wiosną i latem. W Dzień Dobry TVN poszukiwacz smaków Mikołaj Rey pokazał, jak w nowoczesny sposób przygotować lody z zielonej herbaty. Potrzebne do tego są: zielona herbata, mleko, śmietana, owoce, mikser oraz... ciekły azot. Na początku się dymiło, a po dodaniu granatu mieliśmy nawet pewne obawy o własne bezpieczeństwo, ale w końcu okazało się, że było pysznie :) Czy takie lody można robić w warunkach domowych?
Mikołaj Rey w kolejną kulinarną podróż udał się aż do Darłówka. Zasmakował tam miejscowego, nadmorskiego przysmaku - flądry. Ze względu na jej oryginalny wygląd Mikołaj określił ją "x-menem wśród rybów". Jak ocenił smak grillowanej ryby? :)
W środę w Dzień Dobry TVN: rajdowy mistrz, tata i dziadek - Krzysztof Hołowczyc o trzech córkach i wnuczce. Następnie: nie ma to jak własnoręcznie złowiona flądra - nie byle gdzie i nie byle z kim - Mikołaj Rey na Bałtyku z Mistrzem Europy w wędkarstwie, a na koniec Filip Chajzer poddaje się hipnozie - jak to się skończy dla naszego redakcyjnego kolegi? Bądźcie z nami o 8.00.
W pierwszej połowie maja zbiera się pędy sosny. Fakt ten postanowił wykorzystać Mikołaj Rey. Razem ze swoim gościem, szefem kuchni Aleksandrem Baronem, przygotował boczek z dzika. Podczas przyrządzania potrawy użyli pędów z sosny oraz mleczy. Jaki nadało to smak? I jakie właściwości zdrowotne mają pędy sosny?