Krem jogurtowy z orzechami i polskim miodem
Składniki
Dwa jogurty
Miód
Orzechy
Jabłka
Cynamon
Ew. lilofilizowane
Jałowa gaza
Sito
Przygotowanie:
Prościej się nie da. Chodzi o to, by na sicie rozłożyć jałową gazę wylać na nią jogurt, gazę związać i najlepiej podwiesić, by jogurt mógł swobodnie ociekać. Z czasem będzie coraz gęstszy. Tę misterną konstrukcję przechowuje w lodówce około godziny. Gęstość i kremowość łączę z papką z dobrze wypieczonych jabłek z cynamonem. Wszystko polewam miodem i posypuję opiekanymi w piecu laskowymi orzechami. Jeśli mam, dodaje też szczyptę liofilizowanych malin.
Pianki białkowe z sosem jagodowym
Składniki:
4–6 jaj od kur zielononóżek kuropatwianych
4-6 łyżeczki miodu
2 limonki
Klarowane masło do smażenia
Dwie garści jagód
Ew. 2 łyżki acai – super zdrowych jagód
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy, a na koniec dosładzamy olejem. Lejemy cienką strugę i wciąż mieszamy. Na klarowanym maśle smażymy obłoki. Kiedy spód lekko się zezłoci, przekładamy patelnie do pieca na kilka minut, by bezy zapiekły się od góry. W tym czasie jagody miksujemy na gładką pastę, dodając do nich pudru z acai. Bezy serwujemy z zimnym sosem i skórką z cytryny. Gotowe!
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN