Grzanka „power” dla wycieńczonych pracą
Składniki:
chleb wiejski
opakowanie tofu ( ok. 180 g)
2 płaskie łyżki masła
1 szklanki śmietanki 30%
garść tartego parmezanu
ząbek czosnku
pęczek szczypiorku
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
kilka boczniaków
3 szklanki mleka
2 łyżki mąki grochowej (lub z ciecierzycy)
2 łyżki mąki białej
1 łyżeczki soli kamiennej
bułka tarta
kiełki słonecznika
pomidory
zielony świeży ogórek
korniszony
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Na rozgrzane masło z odrobiną oliwy wrzucamy wyciśnięty ząbek czosnku, a po chwili rozkruszone tofu. Smażymy 2-4 minuty na małym ogniu i dodajemy śmietankę, sól i pieprz a na końcu parmezan i poszatkowany szczypiorek. Zdejmujemy z gazu i dokładnie mieszamy. Boczniaki kroimy na 3 cm plastry. Mleko, mąkę groszkową, pszenną i sól mieszamy ze sobą. W takim cieście naleśnikowym zanurzamy boczniaka, następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek. Grube kromki chleba podpiekamy na patelni na oliwie z oliwek z dwóch stron. Na każdą grzankę nakładamy porcję „ jajecznicy” z tofu, plasterki panierowanego boczniaka, kiełki słonecznika oraz plasterki pomidorów, korniszonów i zielonego ogórka.
Wspomnienie dzieciństwa, czyli „wypasiona” chałka
Składniki:
chałka
masło klarowane (można dostać w supermarketach)
cukier trzcinowy
serek ricotta
mrożone truskawki (w sezonie świeże) 400 g
Przygotowanie:
Mrożone truskawki podgrzewamy w garnku z małą ilością cukru ( 2 płaskie łyżki). Dwie łyżki masła sklarowanego rozpuszczamy na patelni i kładziemy na nim kromki chałki. Posypujemy cukrem trzcinowym i podpiekamy na złocisty kolor z dwóch stron. Każdą kromkę smarujemy odrobina serka ricotta, na który kładziemy odrobinę truskawek.
Grzanka „light” dla dbających o linię
chleb orkiszowy
dojrzałe awokado
mały pęczek koperku
1 cytryny
czerwona papryka
kiełki lucerny gomasio (czyli sól sezamowa)
Przygotowanie:
Kromki chleba przypiekamy z jednej strony na suchej patelni. Awokado miksujemy na jednolitą masę w blenderze z sokiem z cytryny, a następnie dodajemy drobno poszatkowany koperek. Paprykę pieczemy w całości w piekarniku. Gdy się przypiecze z każdej strony, wyjmujemy z piekarnika, a po wystygnięciu obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w grube plastry. Kromki chleba smarujemy po nieprzypieczonej stronie „masłem” z awokado, na masło kładziemy garstkę kiełków lucerny, na nich plasterek papryki i posypujemy gomasio.
Gomasio: Na suchej patelni prażymy ok. 100 g sezamu z płaską łyżeczką soli kamiennej. Gdy sezam stanie się złocisty całość mielimy w młynku na proszek. Możemy też użyć moździerza.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN