„Pomysł na danie ze stekiem”
Składniki:
1 kg polędwicy wołowej (bez kości)
Zielony pieprz w zalewie w oleju
Olej
Sól
Pieprz
Sos
100 gram sera gorgonzoli
2-3 śmietanki deserowe 30%
Sałatka
3 opakowania rukoli
1 torebka dressingu do sałatek
2 łyżeczki oleju
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki octu balsamino
Suszone pomidory w zalewie.
Inne:
Migdały cięte
Olej
1 kg ryżu
Sposób przygotowania:
Kroimy grubsze plastry polędwicy zbijamy tłuczkiem lekko zwilżonym wodą i formujemy owalne steki. i Równomiernie rozprowadzamy na powierzchni steków pieprz i sól. Kulki zielonego pieprzu wciskamy w głąb mięsa. W zależności jakie lubimy steki, podsmażymy na niewielkim ogniu. Sos do steku: W garnku należy podgrzać śmietankę i dodać do niej ser. Podajemy z ryżem i sałatką. Przyozdabiamy smażonymi migdałami.
„Ananas w cieście naleśnikowym”
Składniki ( na 4 osoby):
1 puszka ananasów w plastrach
Migdały w płatkach
Ciasto na naleśniki:
0,5 l mleka
Szklanka mąki (więcej/mniej to już wg uznania)
1,2 jajka
margaryna lub olej do smażenia
Sól
Pieprz
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe, obtaczamy w nim ananasa, Posypujemy płatkami migdałowymi. Smażymy 5-10 minut z jednej strony, potem przekładamy na drugą stronę.
„Krem cukiniowy”
Składniki:
6-7 cukinii
1 cebula
Olej
Sól
PieprzVegeta
Śmietana 18%
Łyżka mąki pszennej
Sposób przygotowania:
W garnku podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i cukinię. Po około 5 minutach dolewamy wodę ( 3 szklanki wody na 1 porcję zupy). Solimy i pieprzymy. Gotujemy około 10 minut. Zdejmujemy z gazu i miksujemy zawartość garnka. Dolewamy odrobinę śmietany. Dodajemy szczyptę vegety. Ewentualnie można zagęścić krem mąką pszenną.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN