Materiał promocyjny

Z kruszonką, z makiem z serem. Przepisy na domowe drożdżówki!

Co może być lepszego niż własnoręcznie upieczone domowe drożdżówki? Piotr Kucharski przygotował dziś dla nas pyszne słodkie bułki. Zobaczcie też jak zrobić do nich kruszonkę i sos waniliowy, które dodatkowo jeszcze podkreślą ich wyjątkowy smak.

Poznajcie też przepisy na drożdżówki z serem wg Piotr Kucharskiego, które zaprezentował nam na początku tego roku. Zobaczcie jak upiec pyszną drożdżówkę!

Drożdżówki z makiem

Ciasto:

200 ml mleka

10 g drożdży

100 g cukru

500 g mąki pszennej

60 g miękkiego masła

4 żółtka

białka do posmarowania

Masa makowa:

50 g wyłuskanych orzechów laskowych

50 g wyłuskanych orzechów włoskich

50 g migdałów

100 g rodzynek

250 g maku

300 g mleka

70 g masła

około 100 g miodu

Sposób przygotowania:

1. W misce rozpuścić w mleku drożdże i cukier dodać żółtka i roztrzepać.

2. Dodać mąkę i wymieszać na jednolitą masę.

3. Przełożyć na obsypaną mąką stolnicę i zagniatać ciasto przez 5–6 minut. Po tym czasie, dalej wyrabiając, dodawać porcjami masło i dalej wyrabiać przez około 5–6 minut, aż ciasto będzie sprężyste i sztywne.

4. Ciasto przełożyć z powrotem do miski i zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (około 1 1/2 godziny).

5. W tym czasie przygotować masę makową.

Mak przepłukać na sicie i zaparzyć ciepłym mlekiem. Gotować w tym mleku z dodatkiem masła na wolnym ogniu 10–20 minut, aż mak zmięknie. Rodzynki namoczyć. Następie zemleć mak w maszynce do mielenia mięsa na sitkach o drobnych oczkach 2–3 razy, razem z orzechami i migdałami. Wymieszać z miodem (ilość dostosować do własnego smaku).

6. Ponownie lekko zagnieść ciasto, przełożyć na lekko oprószoną powierzchnię i rozwałkować na duży prostokąt o wymiarach 30 × 15 cm.

7. Farsz rozłożyć równomiernie na cieście, zostawiając 2–3 cm wolnego wzdłuż dłuższego boku i posmarować tą cześć roztrzepanym białkiem.

8. Wzdłuż tego boku zwinąć ciasto w roladę, tak, aby wolny koniec był na wierzchu. Przykleić go dokładnie do ciasta.

9. Ostrym nożem pokroić roladę na kawałki o szerokości 3 cm. Ułożyć drożdżówki na blacie, złączeniem do dołu. Rączką drewnianej łyżki mocno nacisnąć każdą na środku, tak, żeby środki drożdżówek lekko wysunęły się na boki.

10. Drożdżówki ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawić do kolejnego wyrośnięcia na około 40 minut.

11. Rozgrzać piekarnik do 190ºC.

12. Przed pieczeniem, posmarować każdą z drożdżówek rozbełtanymi białkami

13. Piec przez 20–25 minut.

Drożdżówki z kruszonką i sosem waniliowym

Składniki:

Ciasto:

200 ml mleka

10 g drożdży

100 g cukru

500 g mąki pszennej

60 g miękkiego masła

4 żółtka

białka do posmarowania

kruszonka:

100 g masła

100 g cukru

120 g mąki pszennej

garść płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Ciasto:

W misce rozpuścić w mleku drożdże i cukier dodać żółtka i roztrzepać.

Dodać mąkę i wymieszać na jednolitą masę.

Przełożyć na obsypaną mąką stolnicę i zagniatać ciasto przez 5–6 minut. Po tym czasie, dalej wyrabiając, dodawać porcjami masło i dalej wyrabiać przez około 5–6 minut, aż ciasto będzie sprężyste i sztywne.

Ciasto przełożyć z powrotem do miski i zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (około 1 1/2 godziny).

W tym czasie można zrobić kruszonkę: połączyć ze sobą masło, cukier, mąkę i płatki aż powstanie kruszonka. Równo rozłożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do zamrażarki.

Ciasto podzielić na części o wadze 80 g każda i uformować kulki. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut a następnie ręką rozpłaszczyć na płaskie 1 cm placki. Ułożyć na blaszce do pieczenia, wierzch posmarować roztrzepanym białkiem i posypać kruszonką. Zostawić na 30 minut do wyrośnięcia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200ºC. Piec około 12-14 minut. Bułeczki wyjąc i wystudzić. Następnie przeciąć na połowę i wypełnić sosem waniliowym.

Sos waniliowy

Składniki:

6 żółtek

80 g cukru

250 ml mleka

250 ml śmietany 30%

laska wanilii

Sposób przygotowania:

W metalowej misce utrzeć żółtka z cukrem na jasną masę. W tym czasie w garnku podgrzać mleko i śmietanę z laską wanilii do około 70ºC. Mlekiem powoli zalewać żółtka cały czas mieszając.

Miskę ustawić na garnku z parującą wodą i przy pomocy trzepaczki ubijać aż powstanie gęsty budyń.

Wszystko o drożdżówkach w Dzień Dobry TVN!

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości