Zdjęcie: Tomasz Urbanek / East News
Jajka w szpinaku
Składniki:
1 cebula
4 plasterki szynki
400 g rozmrożonego szpinaku w sosie śmietanowym Hortex
sól i pieprz
4 jajka
8 kromek bagietki
oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę i chwilę smażyć. Dodać szpinak i poddusić całość aż cała wodą odparuje. Przyprawić solą i pieprzem. Szpinak przełożyć do czterech miseczek lub dużych filiżanek, na środku zrobić wgłębienie i wbić do każdej miseczki jajko. Kromki bagietki skropić oliwą z oliwek i ułożyć na blaszce. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Wstawić miseczki ze szpinakiem oraz blaszkę z grzankami. Piec około 20 minut. Podawać ciepłe.
Kotleciki pod szpinakową pierzynką
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
sól i pieprz
8 ząbków czosnku
1 papryczka chilli
400 g rozmrożonego szpinaku w liściach Hortex
100 g sera lazur
oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Polędwiczkę pokroić na 2 cm plastry i delikatnie rozklepać na kotleciki. Przyprawić solą i pieprzem. Obsmażyć na patelni z każdej strony po 2-3 minuty i ułożyć na blasze do pieczenia. Czosnek i chilli podsmażyć przez chwilę na oliwie z oliwek. Dodać szpinak i dusić całość aż zredukują się płyny. Szpinak ułożyć na kotlecikach z polędwiczki, na wierzchu ułożyć plastry sera. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 200ºC i piec przez około 10 minut aż ser się roztopi.
Tortilla ze szpinakiem
Składniki:
2 ziemniaki
1 filet z piersi kurczaka
ostra papryka w proszku
200 g rozmrożonego szpinaku w liściach Hortex
10 jajek
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować w łupinach ale nie rozgotować. Odstawić i schłodzić. Na dużej patelni podgrzać oliwę z oliwek i usmażyć na niej kurczaka przyprawionego solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku. W tym czasie roztrzepać jajka w misce. Szpinak bardzo dobrze odcisnąć, posiekać i dodać do jajek. Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Ponownie rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy, ułożyć na niej plasterki ziemniaka, na wierzch posypać filet z kurczaka pokrojony w drobną kostkę. Przyprawić solą i pieprzem. Zalać mieszanką jajek i szpinaku. Delikatnie potrząsnąć patelnią aby jajka dostały się w wolne przestrzenie. Patelnię przykryć pokrywką, zmniejszyć temperaturę pod patelnią i zostawić wszystko na 10 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i wstawić tortillę pod rozgrzaną górną grzałkę piekarnika na około 10 minut. Danie można podać na patelni.
Podawać z chrupiącym pieczywem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN