Ravioli z podgrzybkami i serem ricotta z masłem bazyliowym
Składniki:
400 g mąki
1 szczypta soli
oliwa z oliwek kropla
100 g podgrzybków
cebula
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
ser ricotta (małe opakowanie)
25 g masła
parę listków świeżej bazylii
Przygotowanie:
Siekamy cebulę i wrzucamy na patelnię z odrobiną masła. Siekamy grzybki i dorzucamy do cebuli. Doprawiamy solą i pieprzem, dusimy na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Gdy grzyby ostygną, dodajemy ser ricotta i mieszamy. Z podanych składników zagniatamy ciasto na ravioli. Ciasto rozwałkowujemy na dwa, wąskie prostokąty. Nakładamy farsz co 2 cm i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną bazylię i chwilkę mieszamy. Ravioli gotujemy 2-3 min. od czasu wypłynięcia. Gotowe ravioli polewamy masłem bazyliowym.
Szaszłyki z krewetek na musie mango z chili
Składniki:
10 szt. krewetek świeżych lub mrożonych (obranych)
mango
papryczka chili
2 ząbki czosnku
masło
patyczki bambusowe
pieprz
sól
kolendra
Przygotowanie:
Obrane krewetki nadziewamy na patyczki – 3 szt. jeden patyczek. Siekamy czosnek, nacieramy nim delikatnie szaszłyki. Obieramy mango, kroimy na kawałki, rozgrzewamy patelnię, wkładamy mango i posiekaną papryczkę chili.
Smażymy ciągle mieszając. Po uzyskaniu gładkiej masy odstawiamy do ostygnięcia.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy odrobinę czosnku i posiekanej papryczki, układamy szaszłyki. Smażymy ok. 2 min. z każdej ze stron. Gotowe szaszłyki układamy na musie z mango i dekorujemy kolendrą.
Łosoś marynowany w białym winie – podany na musie z pieczonej figi, z mango z chili
Składniki:
500 g wyfiletowanego łososia
50 ml białego wina wytrawnego
przyprawa do ryb
cytryna
4 figi
mango
sól
pieprz
kiełki rzodkiewki do dekoracji
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Umytego łososia wkładamy do miseczki, polewamy winem i posypujemy z wierzchu przyprawą do ryb. Dodajemy odrobinę cytryny, odstawiamy na min. 10 min. do lodówki. Figi myjemy i osuszamy, wkładamy na 12 min. do nagrzanego do 175 st. C piekarnika. Po wyjęciu przecinamy i wyciągamy środek, mieszamy z musem z mango.
Obieramy mango, kroimy na kawałki, rozgrzewamy patelnię, wkładamy mango i posiekaną papryczkę chili. Smażymy, ciągle mieszając.
Rozgrzewamy patelnię grillową dodajemy odrobinę oliwy, układamy łososia. Smażymy max. do 10 min. Dzięki marynacie z wina łosoś jest bardzo soczysty.
Gotowego łososia układamy na musie z figi i mango, dekorujemy kiełkami.
Lazania z leśnych grzybów z pomidorkami
Składniki:
250-300 g lasagne
90 g leśnych grzybów
25 g parmezanu
mozarella z wody
średnia cebula
szklanka mleka
masło
gałka muszkatołowa
25 g mąki
sól
pieprz
olej
pomidorki
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i siekamy w kostkę. Podsmażamy ją na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone grzyby, smażymy ok. 7 min. razem z cebulą, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy na gładką masę. Następnie do mąki z masłem wlewamy gorące mleko cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez minutę – na końcu doprawiamy solą i pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej.
Prostokątną formę smarujemy masłem, następnie sosem i posypujemy serem, przykrywamy pierwszą warstwą makaronu (każdy płat makaronu moczymy przez 3 min. w gorącej wodzie). Smarujemy sosem, układamy farsz grzybowy i pomidorki, posypujemy serem. Powtarzamy warstwy, ostatnią warstwę makaronu smarujemy białym sosem i posypujemy grubą warstwą sera.
Lasagne pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C przez 30-40 min., aż wierzch się zarumieni.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN