Przepisy kulinarne

W kuchni DDTVN: zdrowe soki i koktajle

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dietetyczkę Agatę Ziemnicką. Przygotowała dla nas pyszne i pożywne soki oraz koktajle.

Mango Breakfast Bowl

Składniki:

2-3 kostki lodu

1 mango

0,75 ml kefiru

0,5 banana

0,5 limonki

1 cm korzenia kurkumy

2 łyżki płatków jaglanych

1 łyżka siemienia konopnego

garść orzechów nerkowca

1 granat

1 łyżka nasion chia

Przygotowanie:

Zmiksuj w blenderze wszystkie składniki na gładka masę. Następnie posyp gotowe smoothie garścią orzechów nerkowca, granatem i nasionami chia.

Działanie:

Obecność białka w siemieniu konopnym na długo zapewni sytość, płatki jaglane zadbają o należytą koncentrację, z kolei kefir zasili jelita armią dobrych bakterii, co polepszy nastrój, jak i odporność organizmu.

Very Berry Breakfast Bowl

Składniki:

1 szkl. borówek/jagód

1 banan

listek jarmużu

0,5 szkl. napoju migdałowego

0,5 szkl. jogurtu greckiego

garść szpinaku

Do dekoracji:

0,5 banana

1 łyżka płatków kokosowych

garść migdałów

garść borówek/jagód

Przygotowanie:

Zmiksuj wszystko na gładką masę i udekoruj.

Działanie:

To śniadanie można stosować jako wewnętrzne SPA. Bomba antyoksydantów w owocach zatrzymuje procesy starzenia, zarówno te zewnętrzne, jak i wewnętrzne. Szpinak i jarmuż mają działanie oczyszczające i wzmacniające dzięki obecności składników mineralnych, np. wapnia, o który trudno w diecie bezmlecznej.

Sok Czerwony szał

Składniki:

3 podłużne buraki

1 szkl. czarnych porzeczek

0,5 gruszki

0,5 cytryny

1 cm korzenia imbiru

Przygotowanie:

Obierz cytrynę i razem z pozostałymi umytymi składnikami wrzuć do wyciskarki, a następnie wyciśnij sok.

Działanie:

Burak ma działanie energetyzujące – to wszystko dzięki zawartości tlenku azotu, który rozszerza naczynia krwionośne, a tym samym zwiększa przepływ krwi oraz porządnie dotlenia nasz organizm. Z kolei owoce zawierające witaminę C zmniejszają ilość hormonu stresu we krwi oraz niwelują uczucie zmęczenia.

Sok Zielona cykoria

Składniki:

1 cykoria

1 cukinia

1 gruszka

garść szpinaku

0,5 jabłka

Przygotowanie:

Umyj wszystkie składniki, a następnie umieść w sokowirówce, aby wycisnąć z nich sok.

Działanie:

Cykoria to idealny produkt dla osób nietolerujących napojów z kofeiną. Doskonale pobudza organizm do działania, nie podrażniając żołądka, a przy tym dostarcza bardzo wielu witamin, które wspierają pracę całego organizmu. Wraz z resztą składników stanowi pełną zdrowia, pobudzającą kombinację.

Sok Pomarańczowa moc

Składniki:

1 pigwa

1 marchew

1 pomarańcza

1 granat

szczypta cynamonu

1 łyżeczka oleju lnianego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wyciśnij w wyciskarce na sok, przelej do szklanki i dolej olej lniany.

Działania:

Beta-karoten zadba o prawidłowy rozwój wzroku oraz wspomoże leczenie trądziku. Pigwa i pomarańcza wspomogą pracę układu odpornościowego, a granat ma mnóstwo cennych antyoksydantów.

Koktajl na olśniewającą urodę

Składniki:

150 ml wody kokosowej

1,5 szkl. truskawek

garść płatków migdałowych

0,33 melona

garść świeżej mięty

Przygotowanie:

Melona obierz i pokrój na mniejsze części. Wrzuć do blendera razem z pozostałymi składnikami i zmiksuj na gładki płyn.

Działanie:

Woda kokosowa zadba o jędrność, elastyczność i nawilżenie skóry. Truskawki mają działanie oczyszczające, a także usuwają przebarwienia i działają bakteriobójczo. Melon jako ogromne źródło witaminy C oraz beta-karotenu działa na skórę przeciwstarzeniowo.

Koktajl Żółte smoothie

Składniki:

1 jabłko

0,5 awokado

1 szkl. napoju roślinnego

1 łyżeczka wiórków kokosowych

1,5 cm korzenia kurkumy

Przygotowanie:

Do kielicha blendera wrzuć pokrojone na pół jabłko oraz awokado. Następnie wrzuć pozostałe składniki i dolej napój roślinny. Blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Działanie:

Koktajl to ogromne źródło przeciwutleniaczy i składników odżywczych, które dbają o usuwanie substancji szkodliwych z organizmu, walczą z wolnymi rodnikami, a dodatkowo wzmacniają system odpornościowy. Pijąc ten koktajl, usprawnisz pracę jelit oraz nerek, a tym samym procesy usuwania zbędnych produktów przemiany materii z organizmu.

Koktajl pietruszkowy

Składniki:

1 awokado

1 kiwi

1 jabłko

garść natki pietruszki

garść szpinaku

0,5 łyżeczki nasion chia

1 szkl. wody

Przygotowanie:

Dokładnie zblenduj wszystko na gładki koktajl. Jeśli uznasz, że jest za gęsty, możesz dodać niegazowanej wody.

Działanie:

Kiwi i natka pietruszki to doskonałe naturalne źródło witaminy C, która wspomaga odporność organizmu. Koktajl jest też bogaty w witaminy z grupy B, kwas foliowy i mnóstwo cennych składników mineralnych takich jak żelazo ( w szpinaku) czy kwasy tłuszczowe, zawarte w awokado i nasionach chia.

Koktajl Magiczny mix

Składniki:

2 cytryny

1 jabłko

1 pomarańcza

2 łyżki miodu

1 ząbek czosnku

1 cm korzenia imbiru

woda

Przygotowanie:

Do szklanki ciepłej wody (nie wrzątku) dodaj miód i wymieszaj. Wszystkie składniki wrzuć do kielicha blendera, wlej wodę z miodem i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Działanie:

Ten sok to ogromne źródło witaminy C, która zwiększa odporność organizmu. Dodatkowo ma działanie antyseptyczne, a wzbogacenie go o czosnek i imbir powoduje, że otrzymujemy szklankę naturalnego antybiotyku, który pomaga zwalczyć infekcję.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości