Aromatyczny krem z grzybów leśnych z jogurtem i prażonymi pestkami słonecznika
Składniki dla 4 osób:
200 g oczyszczonych, umytych, osuszonych i pokrojonych w plastry borowików
200 g podgrzybków
200 g kurek
2 pokrojone w kostkę cebule
2 pokrojone w plastry ząbki czosnku
4 łyżki masła
100 g kremowego serka śmietankowego
100 ml jogurtu bałkańskiego
4 łyżki prażonych pestek słonecznika
200 ml śmietany kremówki
100 ml wytrawnego białego wina
1 l rosołu z kury Kucharek
Gałka muszkatołowa Prymat
Przyprawa uniwersalna Kucharek do smaku
1 pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
W garnku na roztopionym maśle podsmażyć grzyby leśne z cebulą i czosnkiem (15 minut). Dodać serek kremowy, wlać wino, rosół i śmietanę, wymieszać i zagotować. Następnie zupę zmiksować, doprawić do smaku i zdjąć z ognia. Tak przygotowany aromatyczny krem grzybowy podawać z jogurtem, świeżo siekaną natką pietruszki i prażonymi pestkami słonecznika.
Potrawka z białych kiełbasek z fasolą i pieczarkami
Składniki dla 4 osób:
8 x 100 g sparzonych białych kiełbasek
4 łyżki oliwy z oliwek
2 pokrojone w kostkę cebule
1 pokrojona w kostkę marchewka
1 pokrojonego w kostkę selera
8 pokrojonych w plastry pieczarek
4 pokrojone w plastry ząbki czosnku
2 pokrojone w wiórka pory (tylko białe części)
200 ml rosołu z kury Kucharek
Przyprawa Kucharek Smak Lata do smaku
400 g białej fasoli z puszki
100 ml białego wytrawnego wina
Grubo mielony czarny pieprz indyjski Prymat
1 pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
W niskim garnku na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę, pieczarki, marchewkę, selera i pora. Po 10 minutach dodać kiełbaski i dusić kolejne 15 minut. Następnie dodać wino, rosół i przyprawy, gotować do momentu, aż kiełbaski będą miękkie. Przed podaniem dodać fasolę wraz z zalewą i posiekaną natkę pietruszki, zagotować. Tak przygotowaną jesienną potrawkę podawać z grubo mielonym czarnym pieprzem i musztardą.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN