Tort makowy jest w Polsce symbolem świąt Bożego Narodzenia. Jednak gości na naszych stołach coraz częściej, np. z okazji urodzin czy spotkań ze znajomymi. Z dodatkiem rumu, bakalii, kawy czy pomarańczy to bardzo aromatyczny i wręcz królewski deser. Znany i uwielbiany od lat. Tort makowy z gotowej masy w niczym nie ustępuje temu z własnoręcznie przygotowanej masy makowej, chociaż tej nie zastąpi nic.
Tort makowy – przepis
Tort makowy prezentowany jest w różnych odsłonach. Każda z nich to propozycja wyjątkowego smaku i aromatu. Z makiem najlepiej komponują się pomarańcza i bakalie. Miłośnicy smaków wyrazistych i głębokich docenią tort makowy z kawą.
Tort makowy z mascarpone
Ciasto:
· 400 g masy makowej,
· 10 łyżek kaszy manny,
· 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
· ¾ szklanki cukru pudru,
· 8 jajek.
Krem:
· 250 g serka mascarpone,
· 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%,
· pół szklanki cukru pudru,
· 1 łyżeczka aromatu rumowego,
· 100 g powideł śliwkowych,
· 40 g kakao,
· 2 łyżki drobno pokrojonych suszonych śliwek.
Masę makową połącz z kaszą manną i proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce utrzyj żółtka z cukrem na gładki krem. Dodaj go do masy makowej i wszystko dobrze wymieszaj.
Ubij białka na sztywno, a następnie delikatnie wmieszaj do masy drewnianą łyżką. Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 23-24 cm i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180oC. Piecz godzinę. Po ostudzeniu podziel biszkopt na 3 cienkie placki.
Przygotuj krem: ubij śmietanę z cukrem na sztywny krem i wstaw do lodówki na 20 minut. Do schłodzonego kremu dodawaj powoli mascarpone i aromat, miksując na najniższych obrotach. W osobnej miseczce wymieszaj powidła ze śliwkami i kakao.
Posmaruj biszkopty kremem mascarpone i powidłami, przekładając je kolejno. Gotowy tort posmaruj kremem po bokach, tworząc prześwity – efekt naked cake. Przed podaniem wstaw do lodówki na 30 minut.
Przepis możesz zmodyfikować, żeby w szybki sposób otrzymać tort makowy z białą czekoladą . Potrzebujesz do tego tabliczki białej czekolady, którą należy rozpuścić w kąpieli wodnej. Ubijając krem z serkiem mascarpone, pod koniec wlej rozpuszczoną czekoladę. Tort zyska nowy, ciekawy smak.
Tort makowy z kremem kawowym
Ciasto:
· 500 g masy makowej,
· 3 łyżki kaszy manny,
· pół łyżeczki proszku do pieczenia,
· pół szklanki cukru pudru,
· 4 jajka,
Krem:
· 250 ml śmietany 36%,
· 25 ml zaparzonej mocnej kawy (naturalnej z fusów, nie rozpuszczalnej),
· pół szklanki cukru pudru,
· 300 g sera mascarpone.
Dodatkowo:
· pół szklanki zaparzonej mocnej kawy (naturalnej z fusów, nie rozpuszczalnej),
· 10 ml likieru lub nalewki wiśniowej.
Masę makową połącz z kaszą manną i proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzyj z cukrem na gładko, a następnie dodaj do masy makowej. W oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj ją do masy drewnianą łyżką. Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 23-24 cm i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180oC. Piecz przez godzinę. Po ostudzeniu podziel ciasto na 3 lub 4 cienkie placki.
Śmietanę ubij na sztywno z cukrem i wstaw do lodówki na 20 minut. Następnie stopniowo dodawaj serek mascarpone, miksując na najniższych obrotach. Pod koniec dodaj kawę i wymieszaj wszystko na jednolity krem.
Kawę połącz z likierem lub nalewką i nasącz nimi ostudzone placki ciasta makowego. Kiedy płyn się wchłonie, przełóż placki kremem. Tort makowy z masą kawową idealnie komponuje się z półsłodkim czerwonym winem.
Tort makowy z pomarańczą
Ciasto:
· 500 g masy makowej,
· 5 łyżek kaszy manny,
· 3 łyżki cukru pudru,
· 5 jajek,
· pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Krem:
· 4 obrane i pozbawione błonek pomarańcze (powinien zostać oczyszczony miąższ),
· 1 galaretka pomarańczowa,
· 2 łyżki startej skórki z pomarańczy,
· 1 opakowanie cukru waniliowego,
· ⅓ szklanki cukru pudru,
· dodatkowo kakao do oprószenia tortu.
Masę makową połącz z kaszą manną i proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzyj z cukrem na gładki krem, a następnie dokładnie wymieszaj z masą. Białka ubij na sztywno i za pomocą drewnianej łyżki delikatnie wmieszaj do masy. Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 23-24 cm i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180oC. Piecz godzinę. Po ostudzeniu podziel biszkopt na 3 placki.
Przygotuj galaretkę według wskazówek na opakowaniu, dorzuć cząstki świeżej pomarańczy i odstaw całość do ostudzenia. Ubij śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a następnie dodaj skórkę pomarańczy, delikatnie rozprowadzając ją łyżką. Przełóż biszkopty kremem śmietanowym i tężejącą galaretką. Nie wykorzystuj całego kremu i galaretki. Resztę nałóż na wierzch tortu i rozprowadź też cienką warstwą po bokach. Na koniec oprósz tort kakao.
Zobacz film: Jak zrobić tort?
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto