Gołąbki bez zawijania - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1/2 główki białej kapusty,
 - 1/2 kg mielonego mięsa z indyka,
 - cebula,
 - 6 łyżek kaszy manny,
 - 100 g ryżu,
 - 4 jajka,
 - łyżeczka mielonej papryki,
 - pęczek koperku,
 - 10 gałązek świeżego majeranku ,
 - sól, pieprz,
 - olej do smażenia.
 
Składniki na sos:
- słoiczek koncentratu pomidorowego,
 - 500 ml passaty pomidorowej,
 - 1/2 szklanki wody,
 - łyżeczka ziela angielskiego,
 - 4-5 listków laurowych,
 - 4-5 łyżeczek cukru,
 - 1-2 łyżeczki soli,
 - świeżo mielony pieprz,
 - pęczek koperku.
 
Sposób przygotowania:
Z poszatkowanej kapusty, mięsa mielonego, posiekanej drobno cebuli, ryżu, jajek, mielonej papryki, posiekanego koperku i majeranku wyrabiamy jednolitą masę. Doprawiamy ją do smaku solą (około 1 łyżeczki) i pieprzem, po czym odstawiamy na około pół godziny. W tym czasie wszystkie składniki sosu poza koperkiem umieszczamy w garnku, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu. Gdy masa odpoczęła, formujemy z niej około 15 kotletów, które następnie partiami obsmażamy na oleju na dość mocno rozgrzanej patelni. Powinny mocno się zrumienić, ale oczywiście pozostać surowe w środku.
Wszystkie podsmażone gołąbki układamy w jednej warstwie w szerokim naczyniu do zapiekania i zalewamy sosem pomidorowym (możemy usunąć z niego wcześniej ziele angielskie i liście laurowe). Naczynie wstawiamy do pieca nagrzanego do 160 st. C na około 60-70 minut. Kotlety możemy piec pod przykryciem lub pozostawić je bez przykrycia, by ładnie się przypiekły. Po upieczeniu odstawiamy je na 10 minut, posypujemy obficie posiekanym koperkiem i podajemy z pieczywem lub ziemniakami.
Porada: obsmażone przed pieczeniem kotlety będą miały wyraźniejszy smak i ładniej będą trzymały kształt. Jeśli jednak chcemy, by danie było lżejsze, możemy je po uformowaniu ułożyć w gorącym sosie i dusić pod przykryciem przez około 40 minut.
Zapiekanka cukiniowo-ziołowa - przepis krok po kroku
Składniki:
- 3 cukinie,
 - 1/3 szklanki oliwy,
 - 4 jajka,
 - szklanka mąki,
 - 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
 - pęczek szczypiorku,
 - pęczek bazylii,
 - 2 ząbki czosnku,
 - 1/2 szklanki tartego parmezanu,
 - 1/2 szklanki tartej mozaarelli,
 - sól, świeżo mielony pieprz.
 
Sposób przygotowania:
Cukinię kroimy mandoliną lub nożem na cienkie plasterki. Plasterki wykładamy na ręczniki papierowe i odciskamy nadmiar wilgoci. W dużej misce mieszamy na gładką masę oliwę, jajka, mąkę i proszek do pieczenia, następnie dodajemy pokrojoną cukinię, posiekany szczypiorek i bazylię, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sery parmezan i mozarellę.
Całość doprawiamy około połową łyżeczki soli i świeżo mielonym pieprzem. Mieszamy bardzo dokładnie, starając się odkleić od siebie posklejane cukinie. Dobrze wymieszaną masę wykładamy do wysmarowanego masłem i wysypanego bułką tartą naczynia żaroodpornego i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 st. C na około 55-60 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z pieca i czekamy około 5-10 minut, zanim zaczniemy kroić zapiekankę.
Porada: ta zapiekanka będzie pysznym wegetariańskim obiadem lub lunchem, ale jeśli chcemy, możemy wzbogacić ją o np. wędzonego łososia, kawałki pieczonego kurczaka lub plasterki kiełbasy chorizo.
Zupa jarzynowa z ziołową oliwą - przepis krok po kroku
Składniki:
- cebula,
 - 2 łyżki masła,
 - 3 łodyżki selera naciowego,
 - 2 marchewki,
 - 4 ziemniaki,
 - 3 liście laurowe,
 - łyżeczka ziela angielskiego,
 - łyżeczka kurkumy,
 - 2 garście żółtej fasolki szparagowej,
 - 3-4 szklanki pokrojonej w kostkę dyni,
 - 300 g makaronu,
 - 3/4 szklanki śmietany 30%,
 - łyżka mąki,
 - pęczek natki pietruszki,
 - pęczek bazylii,
 - 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
 - sól i świeżo mielony pieprz.
 
Sposób przygotowania:
Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na maśle z łyżeczką soli i cukru, dodajemy posiekane w drobną kosteczkę selera i marchewkę, dalej smażymy. Dodajemy pokrojone ziemniaki, liście laurowe, ziele i kurkumę, wlewamy około 2 litry wody lub bulionu i zaczynamy gotować. Dorzucamy pokrojoną w mniejsze części fasolkę oraz dynię, gotujemy około 15 minut pod przykryciem, na małym ogniu. Dosypujemy makaron, gotujemy kolejne 5-10 minut (zależy od wielkości makaronu). Śmietanę mieszamy z mąką, wlewamy do gotowej zupy, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta oczywiście dolewamy więcej wody lub bulionu.
By przygotować ziołową oliwę, siekamy z grubsza zioła i blendujemy je razem z oliwą oraz połową łyżeczki soli, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Zupę nalewamy do miseczek, a następnie każdą porcję okraszamy naszą zieloną oliwą.
Porada: podsmażanie warzyw do zupy (oraz przyprawianie ich w trakcie smażenia solą i cukrem) nadaje im głębszy smak i sprawia, że całe danie staje się smaczniejsze.
Masło ziołowe - przepis krok po kroku
Składniki:
- 100 g miękkiego masła,
 - 2 ząbki czosnku,
 - 1/2 łyżki posiekanego rozmarynu,
 - 1/2 łyżki posiekanego tymianku,
 - 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku,
 - 1/4 łyżeczki startej skórki cytrynowej,
 - sól i świeżo mielony pieprz.
 
Sposób przygotowania:
Miękkie masło przekładamy do miski. Przeciskamy przez praskę czosnek, mieszamy dokładnie z masłem, rozmarynem, tymiankiem, szczypiorkiem i skórką cytrynową. Najwygodniej masło rozcierać widelcem, ewentualnie miksować piórami miksera na niskich obrotach. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, po czym wykładamy na kawałek folii spożywczej. Masło owijamy ciasno folią i nadajemy całości kształt cukierka. Chłodzimy w lodówce.
Porada: masło będzie wspaniale smakować na świeżym, chrupiącym chlebie, ale wspaniale wzbogaci również aromat pieczonych lub gotowanych na parze warzyw lub ryby, doprawi karkówkę z grilla lub stek, nada aromatu ziemniakom czy makaronowi.
Zobacz także:
- Masła i oliwy ziołowe według przepisów finalisty MasterChefa Szymona Czerwińskiego
 - Cukiniowa lasagna, czyli pyszne zapiekanki Szymona Czerwińskiego w sam raz na obiad
 - Gołąbki wieprzowe z młodą kapustą bez zawijania - czyli szybkie gołąbki w wykonaniu Jaśka Kuronia
 
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Katarzyna Bukowska
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN