Tanie i ziołowe dania Kasi Bukowskiej, czyli gołąbki, zapiekanka cukiniowo-ziołowa, zupa jarzynowa i masło ziołowe

Kasia Bukowska w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Tania i zdrowa - kuchnia ziołowa
Tania i zdrowa - kuchnia ziołowa
Smaczna i zdrowa kuchnia na każdą kieszeń
Smaczna i zdrowa kuchnia na każdą kieszeń
Sezon na jabłka
Sezon na jabłka
Dania z jednego garnka
Dania z jednego garnka
W kuchni Dzień Dobry TVN Kasia Bukowska, pasjonatka gotowania, przygotowała tanie i zdrowe dania na bazie ziół. Do najczęściej używanych należą: bazylia, oregano, koperek i pietruszka. Po jakie jeszcze warto sięgnąć i jak je wykorzystać? Sprawdź i wypróbuj przepisy na gołąbki bez zawijania, zapiekankę cukiniowo-ziołową, zupę jarzynową z ziołową oliwą oraz masło ziołowe.
Gołąbki bez zawijania
Gołąbki bez zawijania
Gołąbki bez zawijania
Źródło: Mateusz Grochocki/x-news

Gołąbki bez zawijania - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1/2 główki białej kapusty,
  • 1/2 kg mielonego mięsa z indyka,
  • cebula,
  • 6 łyżek kaszy manny,
  • 100 g ryżu,
  • 4 jajka,
  • łyżeczka mielonej papryki,
  • pęczek koperku,
  • 10 gałązek świeżego majeranku ,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Składniki na sos:

  • słoiczek koncentratu pomidorowego,
  • 500 ml passaty pomidorowej,
  • 1/2 szklanki wody,
  • łyżeczka ziela angielskiego,
  • 4-5 listków laurowych,
  • 4-5 łyżeczek cukru,
  • 1-2 łyżeczki soli,
  • świeżo mielony pieprz,
  • pęczek koperku.

Sposób przygotowania:

Z poszatkowanej kapusty, mięsa mielonego, posiekanej drobno cebuli, ryżu, jajek, mielonej papryki, posiekanego koperku i majeranku wyrabiamy jednolitą masę. Doprawiamy ją do smaku solą (około 1 łyżeczki) i pieprzem, po czym odstawiamy na około pół godziny. W tym czasie wszystkie składniki sosu poza koperkiem umieszczamy w garnku, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu. Gdy masa odpoczęła, formujemy z niej około 15 kotletów, które następnie partiami obsmażamy na oleju na dość mocno rozgrzanej patelni. Powinny mocno się zrumienić, ale oczywiście pozostać surowe w środku.

Wszystkie podsmażone gołąbki układamy w jednej warstwie w szerokim naczyniu do zapiekania i zalewamy sosem pomidorowym (możemy usunąć z niego wcześniej ziele angielskie i liście laurowe). Naczynie wstawiamy do pieca nagrzanego do 160 st. C na około 60-70 minut. Kotlety możemy piec pod przykryciem lub pozostawić je bez przykrycia, by ładnie się przypiekły. Po upieczeniu odstawiamy je na 10 minut, posypujemy obficie posiekanym koperkiem i podajemy z pieczywem lub ziemniakami.

Porada: obsmażone przed pieczeniem kotlety będą miały wyraźniejszy smak i ładniej będą trzymały kształt. Jeśli jednak chcemy, by danie było lżejsze, możemy je po uformowaniu ułożyć w gorącym sosie i dusić pod przykryciem przez około 40 minut.

Zapiekanka cukiniowo-ziołowa
Zapiekanka cukiniowo-ziołowa
Zapiekanka cukiniowo-ziołowa
Źródło: Mateusz Grochocki/x-news

Zapiekanka cukiniowo-ziołowa - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 3 cukinie,
  • 1/3 szklanki oliwy,
  • 4 jajka,
  • szklanka mąki,
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pęczek szczypiorku,
  • pęczek bazylii,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu,
  • 1/2 szklanki tartej mozaarelli,
  • sól, świeżo mielony pieprz.

Sposób przygotowania:

Cukinię kroimy mandoliną lub nożem na cienkie plasterki. Plasterki wykładamy na ręczniki papierowe i odciskamy nadmiar wilgoci. W dużej misce mieszamy na gładką masę oliwę, jajka, mąkę i proszek do pieczenia, następnie dodajemy pokrojoną cukinię, posiekany szczypiorek i bazylię, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sery parmezan i mozarellę.

Całość doprawiamy około połową łyżeczki soli i świeżo mielonym pieprzem. Mieszamy bardzo dokładnie, starając się odkleić od siebie posklejane cukinie. Dobrze wymieszaną masę wykładamy do wysmarowanego masłem i wysypanego bułką tartą naczynia żaroodpornego i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 st. C na około 55-60 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z pieca i czekamy około 5-10 minut, zanim zaczniemy kroić zapiekankę.

Porada: ta zapiekanka będzie pysznym wegetariańskim obiadem lub lunchem, ale jeśli chcemy, możemy wzbogacić ją o np. wędzonego łososia, kawałki pieczonego kurczaka lub plasterki kiełbasy chorizo.

Zupa jarzynowa z ziołową oliwą
Zupa jarzynowa z ziołową oliwą
Zupa jarzynowa z ziołową oliwą
Źródło: Mateusz Grochocki/x-news

Zupa jarzynowa z ziołową oliwą - przepis krok po kroku

Składniki:

  • cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 łodyżki selera naciowego,
  • 2 marchewki,
  • 4 ziemniaki,
  • 3 liście laurowe,
  • łyżeczka ziela angielskiego,
  • łyżeczka kurkumy,
  • 2 garście żółtej fasolki szparagowej,
  • 3-4 szklanki pokrojonej w kostkę dyni,
  • 300 g makaronu,
  • 3/4 szklanki śmietany 30%,
  • łyżka mąki,
  • pęczek natki pietruszki,
  • pęczek bazylii,
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
  • sól i świeżo mielony pieprz.

Sposób przygotowania:

Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na maśle z łyżeczką soli i cukru, dodajemy posiekane w drobną kosteczkę selera i marchewkę, dalej smażymy. Dodajemy pokrojone ziemniaki, liście laurowe, ziele i kurkumę, wlewamy około 2 litry wody lub bulionu i zaczynamy gotować. Dorzucamy pokrojoną w mniejsze części fasolkę oraz dynię, gotujemy około 15 minut pod przykryciem, na małym ogniu. Dosypujemy makaron, gotujemy kolejne 5-10 minut (zależy od wielkości makaronu). Śmietanę mieszamy z mąką, wlewamy do gotowej zupy, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta oczywiście dolewamy więcej wody lub bulionu.

By przygotować ziołową oliwę, siekamy z grubsza zioła i blendujemy je razem z oliwą oraz połową łyżeczki soli, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Zupę nalewamy do miseczek, a następnie każdą porcję okraszamy naszą zieloną oliwą.

Porada: podsmażanie warzyw do zupy (oraz przyprawianie ich w trakcie smażenia solą i cukrem) nadaje im głębszy smak i sprawia, że całe danie staje się smaczniejsze.

Masło ziołowe
Masło ziołowe
Masło ziołowe
Źródło: Mateusz Grochocki/x-news

Masło ziołowe - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 100 g miękkiego masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżki posiekanego rozmarynu,
  • 1/2 łyżki posiekanego tymianku,
  • 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 1/4 łyżeczki startej skórki cytrynowej,
  • sól i świeżo mielony pieprz.

Sposób przygotowania:

Miękkie masło przekładamy do miski. Przeciskamy przez praskę czosnek, mieszamy dokładnie z masłem, rozmarynem, tymiankiem, szczypiorkiem i skórką cytrynową. Najwygodniej masło rozcierać widelcem, ewentualnie miksować piórami miksera na niskich obrotach. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, po czym wykładamy na kawałek folii spożywczej. Masło owijamy ciasno folią i nadajemy całości kształt cukierka. Chłodzimy w lodówce.

Porada: masło będzie wspaniale smakować na świeżym, chrupiącym chlebie, ale wspaniale wzbogaci również aromat pieczonych lub gotowanych na parze warzyw lub ryby, doprawi karkówkę z grilla lub stek, nada aromatu ziemniakom czy makaronowi.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości