Materiał promocyjny

Sylwia Gliwa w kuchni Roberta Sowy

Sylwia Gliwa najbardziej lubi kuchnię polską, arabską i indyjską. Ostatnio, kiedy była w Egipcie tamtejsza kuchnia zrobiła na niej ogromne wrażenie. Bardzo lubi gotować, a ponieważ ze swoich podróży często przywozi różne przyprawy, często eksperymentuje. W Dzień Dobry TVN miała okazję sprawdzić się u boku Roberta Sowy.

Wątróbka gęsia podana na pierniku anyżowym z konfiturą figową

Składniki:

1 kg surowej gęsiej wątróbki

500 g piernika anyżowego

100 g konfitury figowej

100 ml wina Tokaj

Do smaku: sól morska Prymat, grubo mielony czarny pieprz indyjski Prymat

200 g kolorowych sałat sezonowych

8 pomidorów koktajlowych

200 g białych i ciemnych winogron bez skóry i pestek

2 łyżki prażonych orzeszków piniowych

Sos francuski Prymat

1 łyżka musztardy miodowej

Sposób przygotowania:

Sos francuski Prymat przygotować zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu, dodać łyżkę musztardy miodowej i dokładnie wymieszać, aby uzyskać jednolitą emulsję. Umyte i oczyszczone kolorowe sałaty wymieszać z pokrojonymi na ćwiartki pomidorami koktajlowymi i winogronami, skropić sosem i posypać prażonymi orzeszkami pinii. Wątróbkę usmażyć na rozgrzanej patelni, po 2 minuty z każdej strony, doprawić do smaku winem i przyprawami. Na talerzu ułożyć sałaty, piernik anyżowy, gęsią wątróbkę i konfiturę figową.

Tatar z polędwicy ze strusia ze smażoną czerwoną papryką i marynowanymi patisonami

Składniki:

300 g polędwicy ze strusia (lub polędwicy wołowej)

3 żółtka

2 łyżki musztardy Dijon

1 pokrojona w kostkę słodka cebula

50 ml oleju lnianego

100 g pokrojonych w kostkę marynowanych borowików

4 pokrojone w kostkę marynowane patisony Smak

2 smażone czerwone papryki Smak

1 łyżka pokrojonych kaparów Smak

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

4 łyżki oliwy z dyni

Do smaku: tabasco, sos Worcester, sól morska Prymat, grubo mielony czarny pieprz indyjski Prymat

Sposób przygotowania:

Umytą, oczyszczoną polędwicę bardzo drobno posiekać. Olej połączyć z żółtkami, dodać cebulę, borowiki, patisony, paprykę, kapary i natkę pietruszki, wymieszać. Wszystkie dodatki dodać do mięsa, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku wedle własnego gustu. Tak przygotowany, aromatyczny tatar podawać z grzankami i olejem z dyni.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości