Kojąca zupa z warzyw zielonych i białych z melisą
Składniki:
1 litr naparu z melisy
200 g szponder wołowy
4 łyżki zielonej soczewicy
2 korzenie pietruszki
korzeń selera
Łodyga selera naciowego
Pęczek natki pietruszki
Brokuł
2 ziemniaki
3 listki laurowe
Suszony lubczyk
Kilka ziaren ziela angielskiego
Czarny pieprz
Sól
Świeża melisa cytrynowa do dekoracji
Cytryna
Woda
Wykonanie:
Obrane warzywa: seler, pietruszkę, seler naciowy, wraz z przyprawami, ziołami i mięsem zalewamy wywarem z melisy. Gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut. Dodajemy obranego ziemniaka pokrojonego w kostkę i soczewicę, podlewamy wodą, gotujemy około 10 minut, po tym czasie dodajemy różyczki z brokułów, gotujemy około 15 minut, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec wciskamy sok z połówki cytryny. Pamiętajmy aby soczewica się nie rozgotowała. Zupę dekorujemy świeżą melisą cytrynową.
Medalion z łososia z sosem węgierkowym
Składniki:
1 filet łososia ze skórą
Marynata:
Powidła węgierkowe
Limonka
Ziarna kolendry
Ząbek czosnku
Oliwa z oliwek
Czarny pieprz
Sos:
Powidła śliwkowe
Ząbek czosnku
Szalotka
100 ml białego wytrawnego wina
Sok z cytryny
50 g masła
100 ml śmietany
Sól
Pieprz
Oliwa z oliwek
Wykonanie:
Na początku marynujemy rybę: ucieramy w moździerzu ziarna kolendry i pieprzu, dodajemy czosnek, powidła śliwkowe, skórkę i sok z limonki, oliwę z oliwek. Rybę dzielimy na części, nacinamy delikatnie od strony skóry, nie przecinając jej do mięsa, powstałą marynatą nacieramy rybę. Rybę grillujemy na patelni grillowej skórą do góry kilka minut, po czym przekładamy i dopiekamy rybę od strony skóry. Nie dopiekamy jej do końca, ponieważ ryba dojdzie jeszcze po zdjęciu z kuchenki na ciepłej patelni.
Do rondelka przekładamy powidła, dodajemy czosnek i szalotkę posiekaną w drobną kostkę, chwilę smażymy i zalewamy winem. Całość chwilę gotujemy. Dodajemy śmietanę, skórkę z cytryny, masło, doprawiamy solą i pieprzem. Sos dusimy kilka chwil aż zgęstnieje. Rybę podajemy bez skóry na talerzu z sosem.
Witaminowy cytrynowy i pomarańczowy kisiel
Składniki:
5 pomarańczy
5 cytryn
400 ml białego wytrawnego wina
Kardamon
Świeża mięta
Cukier brązowy
Syrop cytrynowy
Syrop pomarańczowy
Mąka ziemniaczana
Wykonanie:
Wyciskamy sok z owoców, gotujemy z winem w dwóch rondelkach, w jednym pomarańczowy z 200 ml wina, w drugim cytrynowy z 200 ml wina. Pomarańczowy wywar doprawiamy kardamonem i syropem pomarańczowym. Cytrynowy wywar doprawiamy miętą i syropem cytrynowym. W szklance tworzymy lejącą masę z wodą i mąką ziemniaczaną. Oby dwa wywary gdy będą wrzeć zaprawiamy powstałym płynem, ciągle mieszając, chwile gotując. Kisiel podajemy w salaterkach obtoczonych na krawędzi brązowym cukrem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN