Ziemniaczana sałatka z awokado i łososiem
Składniki:
- 3 ugotowane ziemniaki
- 300 g łososia (filet bez skóry)
- 1 awokado
- garść posiekanego szczypiorku
- 6 jajek przepiórczych
- garść podprażonych orzechów pini
- 6 rzodkiewek
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- posiekana zielona pietruszka
- garść kaparów
Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 1 łyżka musztardy
Przygotowanie:
Sos: Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą.
Sałatka: łososia dokładnie umyj i osusz. Dodaj sól, pieprz i sok z cytryny. Obłóż pietruszką i zawiń w folię. Piecz przez 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Ziemniaki pokrój w kostkę. Do miski wrzuć pokrojone w plastry rzodkiewki i awokado obrane ze skórki, i pokrojone na mniejsze kawałki. Następnie dodaj jajka przepołowione na pół a na wierzchu wyłóż kawałki łososia.
>>> Zobacz także:
- Jabłecznik – pyszne ciasto z kaszą jaglaną według Tadeusza Müllera, syna Magdy Gessler
- Placki ziemniaczane - najlepsze przepisy Jana Kuronia
- Ciastka z galaretką – sprawdź, jak łatwo je przygotować
Roladki z wędzonego łososia z majonezem i ogórkiem
Składniki:
- 300 g wędzonego łososia w plastrach
- 2 długie ogórki
- pęczek posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki sera mascarpone
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Majonez wymieszaj z serkiem, solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Po obraniu ogórka wyciągnij pestki i pokrój go w słupki. Plastry łososia posmaruj przygotowaną masą z majonezu, a następnie włóż słupek z ogórka i całość zawijaj w roladkę. Całość owiń szczypiorkiem i zawiń na kokardkę.
Frytki z warzyw
Składniki:
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 burak
- 1 pietruszka
- 1 batat
- 1/2 selera
- 2 łyżki oliwy
- szczypta czerwonej papryki w przyprawie
- sól
- pieprz
Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu
- sól
- pieprz
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- sok z cytryny
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Warzywa pokrój w słupki, poukładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp solą, pieprzem i szczyptą czerwonej papryki, a następnie posmaruj przy pomocy pędzelka oliwą z oliwek. Wstaw warzywa na 30 min. do nagrzanego do 180 st. C piekarnika z termoobiegiem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN