Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News
BATONY ORZECHOWO-MARCHEWKOWE
Składniki:
1/2 szklanki pulpy marchewkowej (marchew starta na tarce)
1/4 szklanki orzechów włoskich
1/4 szklanki wiórków kokosowych
1/4 szklanki rodzynek
1/4 szklanki daktyli
1-1/5 łyżeczki przypraw korzennych
Wykonanie:
Składniki przełóż do robota kuchennego i zmiksuj. Przełóż uzyskaną masę na talerz i uformuj przekąski w np. kształty batoników.
Przełóż do lodówki, aby trochę zesztywniały.
KULKI BLACK & WHITE
Kulki czarne:
Składniki:
250 g eko masła arachidowego – bez dodatku soli i cukru
100 g świeżo zmielonych migdałów
4 eko figi
4 łyżeczki karobu
3 łyżki syropu z agawy
3 łyżki wody
Wykonanie:
Miksujemy, mieszamy, wyrabiamy. Jeśli jest z rzadkie dodajemy zmielonych migdałów, jeśli za twarde dodajemy wody.
KULKI BIAŁE
Składniki:
1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
szczypta soli
10 + 5 dag wiórków kokosowych
2 łyżki oleju
2 czubate łyżki miodu
1 łyżka soku z cytryny
garść migdałów
Wykonanie:
Kaszę przelać wrzątkiem, odcedzić. Zalać 1 szklanką wrzątku, dodać szczyptę soli. Gotować na małym ogniu 30 min. Odstawić na ok. 10 minut. Dodać olej, dokładnie wymieszać łyżką. 10 dag wiórków wysypać na rozgrzaną, pustą patelnię. Trzymać ok. minuty mieszając, dodać miód. Mieszać, aż miód się rozpuści. Dodać gorące wiórki do kaszy wraz z sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać. Nasypać do miseczki pozostałe 5 dag wiórków. Formować kuleczki, w środku umieścić migdały, obtaczać je w wiórkach. Ułożyć na talerzyku. Podawać od razu ciepłe lub schłodzone.
SZYBKI BUDYŃ
Składniki:
1 avokado - dojrzałe
2 średniej wielkości banany - dojrzałe
4 łyżeczki karobu
3/4 szklanki wody
opcjonalnie: wiórki kokosowe, rodzynki
TORT WITARIAŃSKI
kruchy spód tortu:
1/4 – 1/2 szkl. daktyli
1 szkl. orzechów np. włoskich
masa do tortu:
2 i 1/2 szkl. orzechów nerkowców
1/4 szkl. soku z cytryny
1/3 szkl. agave syropu
1/2 szkl. oleju kokosowego
1/3 szkl. wody
szczypta soli
do dekoracji:
2 kiwi
2 banany
rodzynki
migdały
orzechy laskowe
KOLOROWE SOKI
2 kg marchwi
2 kg jabłek
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN