Ragù alla bolognese i lasagne. Przepis na prawdziwy sos boloński

W kuchni Dzień Dobry TVN przepis na prawdziwy sos boloński i lasagne alla bolognese zaprezentował nam Matteo Brunetti. Zobaczcie jak zrobić idealny ragù alla bolognese!

Ragù alla bolognese

SKLADNIKI:

  • 800g mięso mielone wołowe
  • 400g mięso mielone wieprzowe(z szynki)
  • 200g boczek wędzony
  • 2 marchewka
  • 2 cebula biała
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 300ml białego wina
  • 1500ml passata pomidorowa
  • 500ml woda
  • 300ml mleko 3,2%
  • Oliwa, sól, pieprz(z młynka)
  • 500g tagliatelle all’uovo, czyli makaron jajeczny wysuszony.
  • 500g rigatoni
  • 400g parmezan

Przygotowanie:

Pokrój w drobną kostkę marchewkę, seler i cebulę. W rondelku razem z oliwą usmaż warzywa do przyrumienienia.

W dużym garnku podsmaż boczek na oliwie (krojony w kostkę) przez 5 minut. Dodaj mięso wołowe i wieprzowe i na wysokim ogniu smaż i mieszaj cały czas drewnianą łyżką. Mięso puści dużo wody która, musi cała wyparować. Jak odparuje, dodaj białe wino. Jak alkohol odparuje, dodaj warzywa, passatę pomidorową i wodę. Gotuj na niskim ogniu od 3 do 12 godzin. Na sam koniec dodaj mleko, które spowoduje ze mięso będzie dużo bardziej miękkie. Wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem do smaku.

Jak ragu będzie gotowy, ugotuj w osolonej wodzie makaron al dente(czyli 1-2 minut przed czasem pokazanym na opakowaniu). Odcedź, dodaj do niego ragu, trochę parmezanu 1 łyżkę oliwy, wymieszaj i podaj na talerzu!

Lasagne alla bolognese

SKŁADNIKI:

  • 1 paczka płatków lasagne(około 20)
  • 500g ragu alla bolognese(z przepisu do ragu)
  • 250g parmezan

Beszamel:

  • 500ml mleko 3.2%
  • 50g masło
  • 50g mąka
  • Gałka muszkatowa
  • Sól

Przygotowanie:

W rondelku rozgrzać mleko z masłem aż będą pierwsze bąbelki, wsypać cała mąkę i trzepaczką mieszać na średnim ogniu aż uzyskamy idealną konsystencję beszamelu(nie jak budyń ale jeszcze płynną).

Jak już się ma gotowy ragu alla bolognese to w brytfance polać na spód trochę ragu i beszamel, potem dać tyle płatków aby zakryć spód brytfanki, i tak przekładać do użycia całego makaronu. Ostatnia warstwa ma być z dużą ilością ragu, beszamelu i parmezanu. Dać do piekarnika na 200° na 25-30 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości