Ragù alla bolognese
SKLADNIKI:
- 800g mięso mielone wołowe
- 400g mięso mielone wieprzowe(z szynki)
- 200g boczek wędzony
- 2 marchewka
- 2 cebula biała
- 2 gałązki selera naciowego
- 300ml białego wina
- 1500ml passata pomidorowa
- 500ml woda
- 300ml mleko 3,2%
- Oliwa, sól, pieprz(z młynka)
- 500g tagliatelle all’uovo, czyli makaron jajeczny wysuszony.
- 500g rigatoni
- 400g parmezan
Przygotowanie:
Pokrój w drobną kostkę marchewkę, seler i cebulę. W rondelku razem z oliwą usmaż warzywa do przyrumienienia.
W dużym garnku podsmaż boczek na oliwie (krojony w kostkę) przez 5 minut. Dodaj mięso wołowe i wieprzowe i na wysokim ogniu smaż i mieszaj cały czas drewnianą łyżką. Mięso puści dużo wody która, musi cała wyparować. Jak odparuje, dodaj białe wino. Jak alkohol odparuje, dodaj warzywa, passatę pomidorową i wodę. Gotuj na niskim ogniu od 3 do 12 godzin. Na sam koniec dodaj mleko, które spowoduje ze mięso będzie dużo bardziej miękkie. Wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
Jak ragu będzie gotowy, ugotuj w osolonej wodzie makaron al dente(czyli 1-2 minut przed czasem pokazanym na opakowaniu). Odcedź, dodaj do niego ragu, trochę parmezanu 1 łyżkę oliwy, wymieszaj i podaj na talerzu!
Lasagne alla bolognese
SKŁADNIKI:
- 1 paczka płatków lasagne(około 20)
- 500g ragu alla bolognese(z przepisu do ragu)
- 250g parmezan
Beszamel:
- 500ml mleko 3.2%
- 50g masło
- 50g mąka
- Gałka muszkatowa
- Sól
Przygotowanie:
W rondelku rozgrzać mleko z masłem aż będą pierwsze bąbelki, wsypać cała mąkę i trzepaczką mieszać na średnim ogniu aż uzyskamy idealną konsystencję beszamelu(nie jak budyń ale jeszcze płynną).
Jak już się ma gotowy ragu alla bolognese to w brytfance polać na spód trochę ragu i beszamel, potem dać tyle płatków aby zakryć spód brytfanki, i tak przekładać do użycia całego makaronu. Ostatnia warstwa ma być z dużą ilością ragu, beszamelu i parmezanu. Dać do piekarnika na 200° na 25-30 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN