Materiał promocyjny

Radosław Majdan w kuchni Roberta Sowy

W kwietniu rusza całkiem nowy projekt Radka Majdana - Akademia Futbolu. A już teraz znany bramkarz podjął wyzwanie i stawił się w kulinarnej akademii Roberta Sowy.

Pikantna pierś z kurczaka z sosem ananasowo-sojowym

Składniki:

8 x 80 g piersi z kurczaka

8 łyżek marynaty pikantnej Prymat

Sos:

200 g pokrojonego w kostkę świeżego ananasa lub ananasa z puszki

4 łyżki sosu sojowego

2 łyżki soku z cytryny

3 łyżki miodu pszczelego

1 łyżeczka posiekanego marynowanego imbiru

1 łyżeczka startej skórki cytrynowej

200 ml białego wina

100 ml wody mineralnej niegazowanej

1 łyżka prażonych ziaren sezamu

Do dekoracji: świeże kiełki słonecznika lub soi, świeża mięta

Do smaku: chili pieprz cayenne, sól morska Prymat

Sposób przygotowania:

Umyte, oczyszczone i osuszone mięso natrzeć marynatą i odstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Do rondelka wlać wodę, sok z cytryny, sosy, wino, miód, dodać imbir. Sos gotować, aż zgęstnieje i osiągnie konsystencję syropu. Pod koniec gotowania dodać ananasa i całość doprawić do smaku.

Marynowane kawałki kurczaka zgrillować lub usmażyć. Danie udekorować świeżymi kiełkami , prażonymi ziarnami sezamu i świeżą miętą. Podawać z aromatycznym sosem na ciepło lub zimno.

Szlacheckie żeberka wieprzowe z piklami i chrzanem żurawinowym

Składniki:

1,5 kg chudych żeberek wieprzowych, pokrojonych i ugotowanych na półtwardo w rosole Kucharek

1 op. marynaty płynnej szlacheckiej Prymat

100 ml miodu pitnego (najlepiej trójniaka)

Marynowane warzywa Smak : korniszony, patisony, smażona czerwona papryka

100 g chrzanu z żurawiną Smak

Do smaku: grubo mielony czarny pieprz indyjski, czerwona papryka węgierska Prymat

Sposób przygotowania:

Ugotowane żeberka natrzeć marynatą szlachecką i odstawić na 2 godziny do lodówki. Tak przygotowane żeberka zgrillować lub upiec na blasze w piekarniku (ok. 30 minut). Pod koniec pieczenia żeberka skropić miodem pitnym. Tak przygotowane gorące żeberka podawać marynowanymi warzywami i chrzanem żurawinowym

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości