Ciasteczka z rabarbarem
Składniki:
400 g maki
200 g masła
4 żółtka
100 g cukru
szczypta soli
Przygotowanie:
Z w/w składników zagniatamy ciasto i odstawiamy aby odpoczęło. Rabarbar pozbywamy wierzchnich włókien.
100 g wiórków kokosowych
1 jajko
50 g cukru
Przygotowanie:
Wiórki kokosowe mieszamy z jajkiem oraz cukrem na jednolitą masę. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, smarujemy masą kokosową i układamy rabarbar. Zawijamy ruloniki i kroimy w 5 cm rurki. Smarujemy po wierzchu jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w temp. 180 stopni około 25 minut.
Ciastko herbaciane z rabarbarem
Składniki:
6 sztuk zielonej herbaty
400 ml mleka
4 żółtka
400 ml śmietany 36%
150 g cukru
20 g żelatyny
Przygotowanie:
Mleko zagotowujemy z herbatą zieloną. Żółtka ubijamy z cukrem i zaparzamy mlekiem herbacianym. Żelatynę namaczamy w odrobinie wody i dodajemy do mleka z żółtkami. Odstawiamy do wystygnięcia. Wystudzony krem łączmy ze śmietaną ubitą i wykładamy na wypieczony spód. No właśnie a gdzie spód? Już podaję przepis:
6 jaj
150 g mąki
60 g kakao
270 g cukru
4 zielone herbaty
Przygotowanie:
Kakao rozpuszczamy w małej ilości wody do konsystencji gęstej śmietany. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka. Następnie dodajemy rozpuszczone kakao i mąkę na koniec. Wypiekamy blat biszkoptowy w temp. 180 stopni około 40 minut. Upieczony biszkopt nasączamy herbatą.
200 g truskawek
400 g rabarbaru
100 g cukru
20 g żelatyny
Przygotowanie:
Rabarbar z cukrem gotujemy do miękkości w małej ilości wody. Miksujemy i mieszamy z namoczoną żelatyną oraz połową truskawek pokrojonych w drobną kostkę. Lekko tężejącą masę wykładamy na nasączony biszkopt a na koniec mus herbaciany. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia. Wierzch ciasta dekorujemy truskawkami i kawałkami pozostałego biszkoptu. Posypujemy cukrem pudrem.
Czekoladowe babeczki z mascarpone i rabarbarem
Składniki:
200 g ciemnej czekolady
500 g mascarpone
3 żółtka
150 g cukru
200 g rabarbaru
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gąbkę kroimy w kwadraty i owijamy folią spożywczą. Moczymy w czekoladzie i odstawiamy na pergamin aby czekolada stężała. Ściskając gąbkę odklejamy czekoladowe foremki, które wypełnimy kremem. Rabarbar rozgotowujemy w małej ilości wody z połową cukru. Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem i mieszamy z mascarpone. Na koniec dodajemy przesmażony rabarbar. Krem gotowy więc wypełniamy babeczki i dekorujemy truskawkami.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN