Materiał promocyjny

Rabarbarowe słodkości

Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN ciasteczka z rabarbarem.

Ciasteczka z rabarbarem

Składniki:

400 g maki

200 g masła

4 żółtka

100 g cukru

szczypta soli

Przygotowanie:

Z w/w składników zagniatamy ciasto i odstawiamy aby odpoczęło. Rabarbar pozbywamy wierzchnich włókien.

100 g wiórków kokosowych

1 jajko

50 g cukru

Przygotowanie:

Wiórki kokosowe mieszamy z jajkiem oraz cukrem na jednolitą masę. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, smarujemy masą kokosową i układamy rabarbar. Zawijamy ruloniki i kroimy w 5 cm rurki. Smarujemy po wierzchu jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w temp. 180 stopni około 25 minut.

Ciastko herbaciane z rabarbarem

Składniki:

6 sztuk zielonej herbaty

400 ml mleka

4 żółtka

400 ml śmietany 36%

150 g cukru

20 g żelatyny

Przygotowanie:

Mleko zagotowujemy z herbatą zieloną. Żółtka ubijamy z cukrem i zaparzamy mlekiem herbacianym. Żelatynę namaczamy w odrobinie wody i dodajemy do mleka z żółtkami. Odstawiamy do wystygnięcia. Wystudzony krem łączmy ze śmietaną ubitą i wykładamy na wypieczony spód. No właśnie a gdzie spód? Już podaję przepis:

6 jaj

150 g mąki

60 g kakao

270 g cukru

4 zielone herbaty

Przygotowanie:

Kakao rozpuszczamy w małej ilości wody do konsystencji gęstej śmietany. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka. Następnie dodajemy rozpuszczone kakao i mąkę na koniec. Wypiekamy blat biszkoptowy w temp. 180 stopni około 40 minut. Upieczony biszkopt nasączamy herbatą.

200 g truskawek

400 g rabarbaru

100 g cukru

20 g żelatyny

Przygotowanie:

Rabarbar z cukrem gotujemy do miękkości w małej ilości wody. Miksujemy i mieszamy z namoczoną żelatyną oraz połową truskawek pokrojonych w drobną kostkę. Lekko tężejącą masę wykładamy na nasączony biszkopt a na koniec mus herbaciany. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia. Wierzch ciasta dekorujemy truskawkami i kawałkami pozostałego biszkoptu. Posypujemy cukrem pudrem.

Czekoladowe babeczki z mascarpone i rabarbarem

Składniki:

200 g ciemnej czekolady

500 g mascarpone

3 żółtka

150 g cukru

200 g rabarbaru

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gąbkę kroimy w kwadraty i owijamy folią spożywczą. Moczymy w czekoladzie i odstawiamy na pergamin aby czekolada stężała. Ściskając gąbkę odklejamy czekoladowe foremki, które wypełnimy kremem. Rabarbar rozgotowujemy w małej ilości wody z połową cukru. Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem i mieszamy z mascarpone. Na koniec dodajemy przesmażony rabarbar. Krem gotowy więc wypełniamy babeczki i dekorujemy truskawkami.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości