Materiał promocyjny

Pyszności z owoców

W każdy poniedziałek w kuchni Dzień Dobry TVN rządzą Monika i Maciek Szaciłło. Specjalnie dla Was wyczarowali pyszności z z owoców: deser truskawkowy, zielony sorbet, lody melonowe, mango lassi i tartę owocową.

Deser truskawkowy

Składniki:

250 g truskawek

180 ml śmietanki

4 łyżki ricotty

1/2 laski wanilii

4 łyżki syropu klonowego

Sposób przygotowania:

Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy je na pół i mieszamy z syropem klonowym. Śmietankę z wydrążonymi ziarenkami wanilii ubijamy, a następnie delikatnie mieszamy ja z ricottą. Do pucharka nakładamy połowę porcji śmietany, a na nią kładziemy truskawki w syropie klonowym.

Lody melonowe

Składniki:

1 dojrzały żółty melon

420 ml śmietanki 30%

1/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego

Sposób przygotowania:

Melona obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i miksujemy w blenderze ze skondensowanym mlekiem. Śmietankę ubijamy i delikatnie mieszamy ze zmiksowanym melonem i zamrażamy. Przed podaniem wyjmujemy 10 minut wcześniej.

Mango lassi

Składniki:

2 duże dojrzałe mango

400 g gęstego jogurtu

2 łyżeczki cukru trzcinowego

kostki lodu

Sposób przygotowania:

Mango obieramy ze skórki, pozbawiamy pestki i wrzucamy do blendera. Dodajemy jogurt oraz cukier i wszystko dokładnie miksujemy. Przelewamy do szklanek i podajemy z kostkami lodu.

Tarta owocowa

Składniki:

ciasto:

1/2 mąki pszennej

1/2 mąki krupczatki

75 g masła

1/3 szklanki cukru trzcinowego

2 łyżki śmietanki

dodatki:

200 g serka mascarpone

1 łyżka cukru trzcinowego

1/2 laski wanilii

250 g truskawek

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki ciasta mieszamy ze sobą i wyrabiamy jednolita kulkę, którą następnie wkładamy do lodówki na 30 minut następnie podsypując mąką wałkujemy na grubość ok. 3 mm i wkładamy do formy na tartę. Nadmiar ciasta odcinamy, a spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp. 180 st. ok. 15 minut w piekarniku z termoobiegiem. Po ostudzeniu na wierzch ciasta nakładam zmieszany z cukrem i wanilią serek mascarpone, a na nim pozbawione szypułek i pokrojone na pół truskawki.

Zielony sorbet

Składniki:

4 kiwi

duża garść mięty

sok z połowy cytryny

4 płaskie łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Kiwi obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do blendera i miksujemy na jednolita masę z cukrem, poszatkowana miętą i sokiem z cytryny. Zamrażamy (ale nie na kamień) i miksujemy ponownie.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości