Deser truskawkowy
Składniki:
250 g truskawek
180 ml śmietanki
4 łyżki ricotty
1/2 laski wanilii
4 łyżki syropu klonowego
Sposób przygotowania:
Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy je na pół i mieszamy z syropem klonowym. Śmietankę z wydrążonymi ziarenkami wanilii ubijamy, a następnie delikatnie mieszamy ja z ricottą. Do pucharka nakładamy połowę porcji śmietany, a na nią kładziemy truskawki w syropie klonowym.
Lody melonowe
Składniki:
1 dojrzały żółty melon
420 ml śmietanki 30%
1/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
Sposób przygotowania:
Melona obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i miksujemy w blenderze ze skondensowanym mlekiem. Śmietankę ubijamy i delikatnie mieszamy ze zmiksowanym melonem i zamrażamy. Przed podaniem wyjmujemy 10 minut wcześniej.
Mango lassi
Składniki:
2 duże dojrzałe mango
400 g gęstego jogurtu
2 łyżeczki cukru trzcinowego
kostki lodu
Sposób przygotowania:
Mango obieramy ze skórki, pozbawiamy pestki i wrzucamy do blendera. Dodajemy jogurt oraz cukier i wszystko dokładnie miksujemy. Przelewamy do szklanek i podajemy z kostkami lodu.
Tarta owocowa
Składniki:
ciasto:
1/2 mąki pszennej
1/2 mąki krupczatki
75 g masła
1/3 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżki śmietanki
dodatki:
200 g serka mascarpone
1 łyżka cukru trzcinowego
1/2 laski wanilii
250 g truskawek
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki ciasta mieszamy ze sobą i wyrabiamy jednolita kulkę, którą następnie wkładamy do lodówki na 30 minut następnie podsypując mąką wałkujemy na grubość ok. 3 mm i wkładamy do formy na tartę. Nadmiar ciasta odcinamy, a spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp. 180 st. ok. 15 minut w piekarniku z termoobiegiem. Po ostudzeniu na wierzch ciasta nakładam zmieszany z cukrem i wanilią serek mascarpone, a na nim pozbawione szypułek i pokrojone na pół truskawki.
Zielony sorbet
Składniki:
4 kiwi
duża garść mięty
sok z połowy cytryny
4 płaskie łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Kiwi obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do blendera i miksujemy na jednolita masę z cukrem, poszatkowana miętą i sokiem z cytryny. Zamrażamy (ale nie na kamień) i miksujemy ponownie.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN