W naszej kuchni królowały dziś tarty i kruche babeczki ze słodkim ryżem. Przygotowała je Monika Mrozowska-Szaciłło i Maciej Szaciłło.
Tarty dział imprezowy
Ciasto:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki kaszy manny
1/3 kostki masła
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 duże łyżki śmietany
Przygotowanie:
Mąkę, kaszę, sól i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Masło kroimy na plasterki i mieszamy z suchymi składnikami, ale staramy się robić to dosyć szybko, żeby nie roztapiać masła. Następnie do całości dodajemy śmietanę i chwilę wyrabiamy. Tak powstałe ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów , wycinamy fragment trochę większy niź foremka i wykładamy ciastem jej spód. Nadmiar obcinamy nożykiem. Tak przygotowane foremki możemy uzupełniać różnymi dodatkami.
Tarta grecka:
Kruszymy twardą grecką fetę, układamy czarne oliwki, polewamy odrobiną oliwy z oliwek i posypujemy szczyptą oregano.
Tarta z pomidorkami cherry:
Tartinkę polewamy sosem beszamelowy, posypujemy odrobiną startego żółtego sera i szczyptą pieprzu oraz świeżo startej gałki muszkatołowej. Następnie układamy przekrojone na pół pomidorki i całość posypujemy szczyptą asafetidy.
Tarta pieczarkowa:
Tartinkę polewamy sosem beszamelowym, na którym układamy dwa cienkie plasterki sera gorgonzola. Całość przykrywamy plasterkami pieczarek.
Tarta cieciorkowa:
Tartinkę polewamy sosem beszamelowym, na którym układamy ugotowaną lub z puszki cieciorkę, drobno pokrojoną i podduszoną 5 minut na oliwie czerwoną paprykę i pokrojone w plasterki zielone oliwki.
Sos beszamelowy (na 4 małe tartinki):
1 szklanka mleka
1 duża łyżka masła
1 łyżka oliwy
1 łyżka mąki
szczypta soli
Przygotowanie:
Do garnuszka wlewamy mleko, dorzucamy masło, oliwę oraz sól i stawiamy na małym gazie. Gdy masło całkowicie się rozpuści, wsypujemy mąkę, którą musimy dokładnie wymieszać, by nie powstały grudki. Po minucie mieszania sos zdejmujemy z gazu.
Kruche babeczki ze słodkim ryżem
Składniki dla 4 osób
ciasto:
1/2 szklanki mąki białej
1/2 szklanki mąki krupczatki
75 g masła
1/3 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżki śmietanki 30%
nadzienie:
1 i 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietanki
płaska łyżka ryżu
1/2 laski wanilii
2 płaskie łyżki cukru brązowego
ok. 8 wiśni
Przygotowanie:
Mąkę białą i krupczatkę mieszam z pokrojonym masłem i zmielonym cukrem trzcinowym. Następnie dodaję śmietankę, jak najszybciej zagniatam ciasto i wkładam na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto dzielę na około 8 części. Każdą z nich rozwałkowuję na cienki placek, którym wypełniam posmarowane masłem foremki do babeczek. Spód nakłuwam widelcem. Piekę w temperaturze 180 stopni na termoobiegu, na złocisty kolor. Ryż gotuję na mleku razem z przekrojoną na pół laską wanilii. Gdy zacznie gęstnieć (po ok. 10 minutach) zmniejszam gaz i gotuję kolejne 10 minut ciągle mieszając, aby się nie przypalił. Zdejmuję z gazu i wyjmuję wanilię. Ryż mieszam z cukrem i śmietanką i odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Upieczone babeczki napełniam kremem z ryżu i każdą z nich ozdabiam wisienką.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN