Obecnie jedno z najpopularniejszych dań. Kiedyś ekskluzywne, dziś coraz częściej gości również na polskich stołach. Sushi - jak je przygotować samemu w domu? Podpowiada zwycięzca drugiej edycji konkursu „Gotuj o wszystko” Piotr Kucharski.
SUSHI
Składniki:
500 g ryżu do sushi
6-7 łyżek octu ryżowego
3-4 łyżki cukru
szczypta soli
300 g świeżej ryby np. łososia, tuńczyka lub halibuta
świeży ogórek
awokado
5-6 płatów nori
pasta wasabi
marynowany imbir
sos sojowy
mata bambusowa- do zwijania
Przygotowanie:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą aż woda będzie przeźroczysta. Namoczyć w wodzie przez około 30 min. Następnie ugotować w 600 ml wody, przez 15 min często mieszając. Zdjąć z gazu i odstawić pod przykryciem na kolejne 15 min. Przełożyć do miski polać sosem przygotowanym z octu ryżowego, cukru i soli (wszystkie składniki lekko podgrzać i wymieszać), odstawić do ostygnięcia. Rybę pokroić na paski. Awokado obrać i również pokroić na paski. Ogórka dokładnie umyć pokroić na paski i usunąć miąższ.
Maki:
Na macie bambusowej ułożyć płat nori błyszczącą stroną do dołu, na 2/3 powierzchni ułożyć ryż. W połowie ryżu ułożyć rybę i dodatki, delikatnie posmarować wasabi i rolować używając maty, lekko dociskając aby składniki się skleiły. Część nori bez ryżu lekko posmarować wodą i zrolować do końca przyklejając tym samym koniec płata nori. Ostrym nożem pokroić rolkę na 6-7 części.
Nigiri:
Rybę pokroić na paski o wielkości 2x5cm i 0,5cm grubości. Nabrać niedużo ryżu i uformować z niego wałek 4x1cm. Posmarować niedużą ilością wasabi i ułożyć na wierzch kawałek ryby. Oba rodzaje sushi podawać z marynowanym imbirem i sosem sojowym.
RYŻOWE MUFINKI Z RABARBAREM
Składniki:
250 g ryżu do sushi
500 ml mleka
2 jajka
500 g rabarbaru
3-4 łyżki cukru
Mus truskawkowo-rabarbarowy:
200 g truskawek
100 g rabarbaru
100 g wody
Przygotowanie:
Ryż przepłukać i ugotować w mleku na wolnym ogniu. Gdy będzie w połowie ugotowany, zdjąć z gazu, przykryć i odstawić żeby ugotował się do końca. Rabarbar umyć, pokroić w 1 cm kawałki i podsmażyć z 3-4 łyżkami cukru. Jajka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ryżem. Formę do mufinek natłuścić, wgłębienia do połowy wypełnić ryżem nałożyć porcję konfitury rabarbarowej i uzupełnić ryżem. Zapiekać około 15-20 min. w temperaturze 180 o C. Truskawki i rabarbar gotować w wodzie aż będą miękkie, następnie zmiksować. Podawać na ryżowych mufinkami.
SZYBKI KURCZAK Z RYŻEM
Składniki:
200 g ryżu parboiled naturalnego
olej do smażenia
pęczek cebuli dymki, pokrojonej plasterki
1 mała papryczka chili
400 g młodej kapusty, poszatkowanej
400 g piersi z kurczaka, pokrojonego w paski
4-5 łyżek sosu sojowego
pieprz
Przygotowanie:
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Aby było szybciej wodę można zagotować w czajniku, przelać do garnka, włożyć ryż i gotować. Na dużej patelni rozgrzać kilka łyżek oleju, dodać dymkę i drobno pokrojoną papryczkę. Smażyć chwilę następnie dodać kapustę i kurczaka, smażyć wszystko na dużym ogniu doprawiając sosem sojowym i pieprzem. Dodać ugotowany ryż i wymieszać.
KOLOROWE CEBULE Z RYŻOWYM FARSZEM
Składniki:
200 g ryżu basmati
3 białe cebule średniej wielkości
3 czerwone cebule średniej wielkości
50 g orzechów nerkowca
500 g młodego szpinaku
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
100 g sera feta
Przygotowanie:
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebule obrać, odciąć jedną końcówkę i wydrążyć tak aby powstały „miseczki”. Orzechy nerkowca pokruszyć na drobne i podprażyć na suchej patelni. Zdjąć orzechy na tą samą patelnię wlać oliwę i podsmażyć przeciśnięty czosnek i część cebuli którą wydrążyliśmy. Dodać szpinak i orzechy, poddusić aż szpinak będzie miękki, dodać ryż, wymieszać. Otrzymanym farszem napełnić cebule. Na wierzchu każdej cebuli położyć kawałek fety. Zapiekać w piekarniku przez około 30 min w temperaturze 200 o C.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN