Przepis na kopytka dyniowe
Do ziemniaczanej bazy kopytek można dodać naprawdę wiele – od różnych kasz przez warzywa i orzechy po nawet owoce. Jako, że lubimy wszystko, co sezonowe, bo właśnie wtedy najlepiej smakuje i ma najwięcej wartości, tym razem stawiamy na dynię. Do kopytek z dyni potrzebne będzie dobrze przyprawione puree dyniowe, na które przepis również opublikowaliśmy w naszej kuchni.
Składniki:
- około 400 g puree z dyni
- 0,5 kg ziemniaków
- 200 g mąki pszennej + do podsypywania
- 1 jajko
- szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki soli
- świeżo zmielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Przygotować puree z dyni, ziemniaki ugotować i utłuc.
- W misce umieścić puree z dyni, utłuczone ziemniaki oraz mąkę.
- Wbić jajko, dodać sól i gałkę muszkatołową. Następnie wszystko wymieszać i szybko zagnieść jednolite ciasto.
- Ciasto wyłożyć na stolnicę lub deskę oprószoną mąką. Uformować wałek, delikatnie spłaszczyć i wykrawać z niego kopytka pod skosem. W razie potrzeby podsypywać mąką.
- Zagotować posoloną wodę i wrzucać kopytka partiami na wrzątek.
- Gotować ok. 2 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
- Kopytka wyjmować na lekko natłuszczony talerz za pomocą łyżki cedzakowej.
Ugotowane kopytka podawać z masełkiem rozmarynowym lub innym, dowolnym dodatkiem. Jak zrobić masło rozmarynowe? Wystarczy rozpuścić dowolną ilość masła w rondelku i dodać świeżego rozmarynu - w ilości wedle uznania. Doprawić szczyptą soli i opcjonalnie skropić sokiem z cytryny. Gotowe, smacznego!
Nie tylko kopytka, czyli inne przepisy na dania z dynią
- Kuchnia pod znakiem dyni. Sprawdź przepisy Rafała Zaręby
- Frytki z dyni - sprawdź prosty przepis na zdrową przekąskę
- Sok z dyni i jego cudowne właściwości. Przepisy
- Przepis na zupę mleczną na dyni z zacierkami
- Dżem z pigwy i dyni. Poznaj prosty przepis na konfiturę do mięs i deserów
- Dyniowe curry - prosty przepis na ciepły obiad na jesień
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Diana Sklarova/Getty Images