Domowe kopytka dyniowe z masłem rozmarynowym

Kopytka z dyni
Jesienne kopytka z dyni
Źródło: Diana Sklarova/Getty Images
Bazą tradycyjnych kopytek są oczywiście ziemniaki. Jeśli jednak postaramy się o odpowiednią konsystencję, to można kombinować z różnymi dodatkami, np. dynią. Kopytka z dynią to doskonały pomysł na pyszny, jesienny obiad.

Przepis na kopytka dyniowe

Do ziemniaczanej bazy kopytek można dodać naprawdę wiele – od różnych kasz przez warzywa i orzechy po nawet owoce. Jako, że lubimy wszystko, co sezonowe, bo właśnie wtedy najlepiej smakuje i ma najwięcej wartości, tym razem stawiamy na dynię. Do kopytek z dyni potrzebne będzie dobrze przyprawione puree dyniowe, na które przepis również opublikowaliśmy w naszej kuchni.

Składniki:

  • około 400 g puree z dyni
    • 0,5 kg ziemniaków
      • 200 g mąki pszennej + do podsypywania
        • 1 jajko
          • szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
            • 1/2 łyżeczki soli
              • świeżo zmielony pieprz do smaku

                Sposób przygotowania:

                1. Przygotować puree z dyni, ziemniaki ugotować i utłuc.
                  1. W misce umieścić puree z dyni, utłuczone ziemniaki oraz mąkę.
                    1. Wbić jajko, dodać sól i gałkę muszkatołową. Następnie wszystko wymieszać i szybko zagnieść jednolite ciasto.
                      1. Ciasto wyłożyć na stolnicę lub deskę oprószoną mąką. Uformować wałek, delikatnie spłaszczyć i wykrawać z niego kopytka pod skosem. W razie potrzeby podsypywać mąką.
                        1. Zagotować posoloną wodę i wrzucać kopytka partiami na wrzątek.
                          1. Gotować ok. 2 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
                            1. Kopytka wyjmować na lekko natłuszczony talerz za pomocą łyżki cedzakowej.

                              Ugotowane kopytka podawać z masełkiem rozmarynowym lub innym, dowolnym dodatkiem. Jak zrobić masło rozmarynowe? Wystarczy rozpuścić dowolną ilość masła w rondelku i dodać świeżego rozmarynu - w ilości wedle uznania. Doprawić szczyptą soli i opcjonalnie skropić sokiem z cytryny. Gotowe, smacznego!

                              Cudowne właściwości dyni
                              Cudowne właściwości dyni. Komu jej jedzenie posłuży najbardziej?

                              Nie tylko kopytka, czyli inne przepisy na dania z dynią

                              Autor: Diana Ryściuk

                              Źródło zdjęcia głównego: Diana Sklarova/Getty Images

                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości